Kihelmöinti jaloissa voi olla oire yleisistä sairauksista – kuusi hoitoa vaativaa tilaa

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Nämä asiat lisäävät lukuisten eri pitkäaikaissairauksien vaaraa.

Jalkojen kihelmöinti voi johtua huonosta asennosta, mutta myös hoitoa vaativasta sairaudesta.

Jalkojen kihelmöinti pitää sisällään erilaisia tuntemuksia, kuten puutumista, tunnottomuutta, pistelyä ja kuumotusta.

Ohimenevä kihelmöinti saattaa olla seurausta esimerkiksi jalan päällä istumisesta tai sopimattomista kengistä. Jos alaraajoissa tuntuu koko ajan tai toistuvasti epämiellyttävältä, kannattaa oire tutkituttaa. Jalkojen kihelmöinti saattaa olla merkki hoitoa vaativasta sairaudesta.

Women’s Health -sivuston haastattelemat asiantuntijat listasivat vakavampia syitä jalkojen kihelmöinnin taustalla.

1. Diabetes

Oudot tuntemukset jaloissa voivat olla oire tyypin 2 diabeteksesta, jota potee arviolta jopa puoli miljoonaa suomalaista – moni tietämättään.

Pitkäaikaisesti kohonneesta verensokerista aiheutuva diabetes aiheuttaa muutoksia hermostossa ja verenkiertoelimistössä. Vauriot voivat vaikeuttaa signaalien ja ravintoaineiden kulkua ääreishermostoon, mistä saattaa seurata jalkojen kihelmöintiä, amerikkalainen neurologi Suhayl Dhib-Jalbut selittää.

Muita korkeasta verensokerista ja diabeteksesta kertovia oireita ovat väsymys, laihtuminen, suuret virtsamäärät sekä lisääntynyt janon tunne.

2. MS-tauti

MS-tauti eli multippeliskleroosi on noin 9500 suomalaisen sairastama autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan. Yksi MS-taudin yleisimmistä ensioireista on puutumisena ja outoina tuntemuksina ilmenevä raajojen tuntoaistin häiriintyminen.

Tyypillisesti aaltoilevat oireet johtuvat paikallisista tulehdusmuutoksista. MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta nykyhoidoista on apua oireiden hallintaan.

3. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen autoimmuunitulehduksesta johtuva vajaatoiminta on yleinen sairaus, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiini-hormonia. Sairauden hoitoon tarkoitettua tyroksiini-lääkitystä käyttää yli 300 000 suomalaista.

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mikä voi johtaa turvotukseen säärissä. Turvotuksen aiheuttama paine voi aiheuttaa kihelmöintiä jaloissa, Dhib-Jalbut kertoo.

Muita kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi väsymys, palelu, painonnousu, ummetus sekä mielialamuutokset.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan sairastunut Soja kertoo, millaisista oireista kärsi vuosia ennen oikeaa diagnoosia. Juttu jatkuu videon alla.

4. Tarsaalitunnelioireyhtymä

Esimerkiksi nilkkaan kohdistuvasta vammasta johtuva takimmaisen säärihermon puristustila eli tarsaalitunnelioireyhtymä oireilee polttavana kipuna ja tuntohäiriöinä jaloissa. Jalkaterän ja nilkan lisäksi kipu voi säteillä varpaisiin tai sääriin.

Tarsaalioireyhtymää hoidetaan rasituksen välttämisellä, tulehduskipuvoiteilla sekä sopivilla kengillä. Toisinaan kyseeseen voi tulla leikkaushoito.

5. Munuaisten vajaatoiminta

Monet eri sairaudet, kuten diabetes ja verisuonitaudit, voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Vajaatoiminta tarkoittaa, että muun muassa nestettä ja kuona-ainetta poistavien sekä verenpainetta säätelevien munuaisten toimintakyky on heikentynyt.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta voi vahingoittaa hermosäkeitä ja oireilla jaloissa suonenvetoina, levottomina jalkoina sekä kihelmöintinä. Myös väsymys ja suorituskyvyn lasku ovat sairauteen liittyviä yleisoireita.

Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä hidastaakseen on tärkeää huolehtia taustalla vaikuttavien sairauksien, kuten korkean verenpaineen, hoidosta. Jos ruokavaliomuutokset ja lääkitys eivät enää riitä munuaistaudin hallitsemiseen, voidaan harkita dialyysihoitoa.

6. Alkoholipolyneuropatia

Alkoholismi voi johtaa hermoston vaurioitumiseen, mistä saattaa seurata tunnottomuutta, polttelua ja kihelmöintiä jaloissa. Alkoholipolyneuropatian epäillään liittyvän alkoholin hermosäkeitä myrkyttäviin vaikutuksiin, Dhib-Jalbut sanoo.

Duodecim-lehden mukaan noin 30 prosenttia alkoholisteista kärsii ainakin vähäoireisesta neuropatiasta. Pitkäaikaisesta runsaasta juomisesta johtuvien ääreishermostollisten oireiden palautuminen on usein hidasta. Kaikki eivät toivu ollenkaan.

Alla olevalla videolla jalkaterapeutti näyttää, miten känsiä hoidetaan – katso, jos kestät!

Lue myös:

    Uusimmat