Globaali epävakaus on kääntänyt katseita muun muassa avaruus- ja puolustusteknologioihin, käy ilmi Suomen Teollisuussijoituksen selvityksestä.
Suomalaisten korkeaa teknologiaa kehittävien syväteknologiayritysten rahoitustilanne on piristynyt viime vuoteen verrattuna, käy ilmi valtion pääomasijoitusyhtiön Suomen Teollisuussijoituksen eli Tesin selvityksestä.
Sekä kyselytutkimukseen vastanneiden yrityksien että selvityksen yhteydessä haastateltujen sijoittajien näkemysten mukaan yritysten rahoitustilanne on parantunut jossain määrin kuluvan vuoden aikana. Tesin mukaan myös numerot puhuvat puolestaan: syväteknologiayritykset ovat keränneet tämän vuoden aikana tähän mennessä pääomasijoituksia jo 363 miljoonaa, mikä on yli 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
– Viime vuoden selvityksessä arvioitiin tämän vuoden kasvurahoituksen tarpeeksi noin puoli miljardia. Nyt vuoden viimeisen kvartaalin puolivälin tienoilla näyttää siltä, että lukuun tullaan yltämään vuoden loppuun mennessä, Tesi kertoo tiedotteessaan.
Selvityksessä oli mukana 270 suomalaista Tesin asiantuntijoiden tunnistamaa syväteknologiayritystä. Kriteerit yrityksille olivat tiede- ja tutkimuslähtöisyys, vahva teknologinen kilpailuetu ja se, että yritys toimii teknologian eturintamassa.
Lue myös: Vuoden euribor painui alle 2,5 prosentin ensi kertaa yli kahteen vuoteen
Yritysten määrä laskussa
Näkymiä synkentävät kuitenkin muun muassa lisääntyneet konkurssit. Nousuvuosien jälkeen nopeasti pakkaselle painunut taloudellinen tilanne on johtanut siihen, että syväteknologiayritysten määrä on laskussa.
– Vaikka on tyypillistä, että osa startupeista hakeutuu konkurssiin, tällä hetkellä uusien ja lopettavien yritysten suhde on hieman huolestuttava, sanoo Tesin sijoituspäällikkö Samppa Sirviö tiedotteessa.
Lue myös: IMF: Suomen talous on alkanut toipua taantumasta, kasvu jää vaimeaksi
Varhaisen vaiheen rahoitusta suomalaisille syväteknologiayrityksille löytyy melko hyvin.
– Selvityksen yhteydessä haastatellut sijoittajat kertovat, että kiinnostavimmista yrityksistä käydään kilpailua sijoittajien kesken, Tesi kertoo.
Esimerkiksi kvantti- ja puolijohdeteknologiaa kehittävät yritykset herättävät kiinnostusta. Lisäksi epävakaus globaalissa geopolitiikassa on kääntänyt katseita muun muassa avaruus- ja puolustusteknologioihin.
Myöhemmän vaiheen rahoituksen kerääminen on sen sijaan edelleen hankalaa ja nojaa pitkälti ulkomaisiin sijoittajiin.