Suomalaiset startup-yritykset keräsivät viime vuonna jälleen ennätyksellisen määrän rahoitusta, kertoo pääomasijoitustoimialan edunvalvontajärjestö Pääomasijoittajat ry.
Viime vuonna kokonaissumma nousi lähes 1,8 miljardiin euroon. Vuonna 2021 summa oli vajaat 1,4 miljardia.
– Suomalaisten startupien saama rahoitus on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Muutaman edellisvuoden aikana kasvu on ottanut suuria loikkia, ja myös pitkällä aikavälillä tarkasteltuna kehitys on ollut positiivista, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja Anne Horttanainen sanoo tiedotteessa.
Ennätyssummaa paisuttivat osaltaan muun muassa toimitusketjujen tehostamiseen keskittyvän Relexin alkuvuodesta julkaisema 500 miljoonan euron sijoituskierros ja tietokantapalveluyritys Aivenin 200 miljoonan euron kierros.
– Suurimmissa rahoituskierroksissa pääosassa ovat usein ulkomaiset rahastot. Useiden kymmenien tai satojen miljoonien rahoitusta ei yksin suomalaisin voimin voida tehdä. Jotta kotimaiset startupit voivat kilpailla globaaleilla markkinoilla toimivien yritysten kanssa, kansainvälistä rahaa tulee houkutella Suomeen entistä pontevammin, Horttanainen sanoo.
Startupien määrän väheneminen huolettaa
Startupit keräävät rahoitusta useilta eri sijoittajatahoilta. Aiempien vuosien tapaan myös viime vuonna suurin osa rahoituksesta tuli pääomasijoittajilta, joiden sijoittama summa nousi yli miljardiin euroon.
Summasta 280 miljoonaa euroa tuli kotimaisilta ja reilut 750 miljoonaa euroa ulkomaisilta pääomasijoittajilta. Muut ulkomaiset sijoittajat, kuten yritykset ja rahastosijoittajat, investoivat suomalaisiin startup-yrityksiin hieman alle 600 miljoonaa euroa.
Pääomasijoittajat ry:n mukaan edellisen neljän vuoden aikana startupien keräämässä rahoituksessa on otettu kasvuloikka ja menestyviä yrityksiä on ollut enemmän.
Euroopassa ja Yhdysvalloissa on jo nähty sijoitusaktiivisuuden hiipumista. Tilastojen valossa aktiivisuus oli Suomessa kuitenkin hyvällä tasolla loppuvuodestakin.
Viime aikoina Suomessa on noussut keskusteluun uusien startupien määrän väheneminen. Se huolettaa myös Horttanaista.
– Pääomasijoitusalan ja koko ekosysteemin kehitys on monen toimijan pitkäjänteisen työn tulos. Jotta hyvä kehitys ei ota takapakkia, yhteistyötä kasvun edistämiseksi ja yritysten määrän lisäämiseksi on jatkettava, hän sanoo.
Juttu julkaistiin virheellisesti ensimmäisen kerran 12.4.2023 kello 18.57. Pääomasijoittajat ry:n tiedot ja STT:n jutun siitä sai julkaista kuitenkin vasta 13.4.2023 kello 00.01.