Korkeasaarella on tärkeä rooli harventuvien eläinkantojen säilymisessä – Gandalfin ja Pamelan jälkikasvu muutti Korsikan saarelle

2:33imgKatso video: Näin metsäpeuroja ja partakorppikotka palautettiin luontoon Korkeasaaren eläintarhasta!
Julkaistu 08.12.2022 05:59
Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Korkeasaari osallistuu kansainvälisiin eläinten luontoonpalautusprojekteihin. Tänä vuonna Korkeasaaresta on palautettu luontoon metsäpeuroja ja yksi partakorppikotka ulkomaille asti.

Eläintarhoissa syntyneiden eläinten avulla on onnistuttu palauttamaan luontoon useita lajeja, jotka ovat ihmisen vuoksi hävinneet.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailtiin Korkeasaaressa, josta on tänä vuonna palautettu eläimiä sekä Suomeen että maailmalle.

– Partakorppikotkan poikanen pääsi tänä kesänä Korsikalle. Se oli toinen kerta, kun osallistuttiin siihen hankkeeseen, sanoo eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.

– Seitsemän Korkeasaaressa syntynyttä metsäpeuraa pääsi luontoonpalautushankkeessa Seitsemisen ja Lauhanvuoren kansallispuistoihin.

Metsäpeurojen palautukeen osallistui myös Ranuan eläinpuisto.

Lue myös: Viime talvena Helsingissä seikkaillut orpo metsäpeura palautettiin luontoon – totutustarhoista vapautettiin kaikkiaan 39 metsäpeuraa

Metsäpeurat metsästettiin Suomessa sukupuuttoon 1900-luvun alussa, mutta Venäjän puolelta vaelsi Kainuuseen uusia metsäpeuroja.

Laji on elänyt aikoinaan koko metsäisen Suomen alueella ja se oli tärkeä riistaeläin.

Keväällä 2020 projektista kuultiin iloisia uutisia, kun ensimmäinen villi metsäpeuran vasa syntyi Seitsemisen kansallispuistoon yli 150 vuoden tauon jälkeen.

Lue myös: Oboi, mitä karvapalleroita! Korkeasaaren kaksikuiset amurintiikerinpennut saivat nimet

Partakorppikotkan poikanen Ranskaan

Korkeasaaressa asuvalle partakorppikotkapariskunnalle, Pamelalle ja Gandalfille, kuoritui ensimmäinen poikanen keväällä 2021. Poikanen siirrettiin tänä vuonna Ranskaan, Korsikan saarelle.

Korsikassa partakorppikotkien määrä on romahtanut tällä vuosituhanella ja luontoopalauttamishankkeiden avulla lajia on saatu vahvistettua alueella vuodesta 2016 lähtien.

Katso videolta, miltä eläinten palauttaminen luontoon näytti ja mitä kriteerejä luontoon palauttavan eläimen täytyy täyttää!

Lue myös: Helsingistä löytynyt mysteeripeuran vasa halutaan palauttaa luontoon – harvinaisen lajin edustajia löytyy enää Suomesta ja Venäjän Karjalasta

Tuoreimmat aiheesta

Korkeasaari