Korona-aika jätti matkailu- ja ravintola-alan kitumaan: 20 000 työntekijää ja 3,6 miljardia katosi: "Nopeita ratkaisuja ei ole"

Matkailu- ja ravintola-alalla työvoimapula hidastaa alan elpymistä koronakriisistä.

Matkailu- ja ravintola-alalta puuttuu arviolta jopa 20 tuhatta työntekijää, arvioi alan etujärjestö MaRa ry.

Syynä on se, että koronarajoitusten vuoksi 10-20 tuhatta työntekijää vaihtoi alaa tai kouluttautui kokonaan uudelleen. Eniten työntekijöitä siirtyi rakennusalalle tai kaupan alalle.

– Työvoimapula on tällä hetkellä karmea. Yksittäiset ravintolat ovat laitettaneet lapun luukulle. Jonkin verran ravintoloita on suljettu kesäksi, toki pienet ravintolat voisivat sulkeutua heinäkuuksi muutenkin, kertoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan tarkkoja lukuja työvoimapulan vaikutuksista ei ole saatavissa. Osa ravintoloista on kuitenkin joutunut esimerkiksi supistamaan aukioloaikojaan.

– Nopeita ratkaisuja ei ole, koska kaikilla muillakin aloilla on työvoimapula. Tarvitsisimme kuitenkin hyvin nopeasti työperäistä maahanmuuttoa. Saatavuusharkinta pitäisi poistaa ja hallituksen pitäisi puuttua kannustinloukkuihin ja kohtaanto-ongelmiin, Lappi luettelee.

Työvoimapula suurin uhka

MaRan jäsenkyselyssä alan yritykset kokevat työvoimapulan suurimpana uhkana tulevaisuudessa. Toiseksi pahimmaksi uhaksi nimetään raaka-aineiden ja energian hinnannousu.

– Elintarvikeraaka-aineiden hinnat nousevat tänä vuonna 15-20 prosenttia, Lappi arvioi.

Työvoimapulasta ja raaka-aineiden hintojen noususta huolimatta ensi kesän näkymät ovat valoisat varsinkin matkailualalle.

– Ihan positiiviset odotukset. Ulkomaiset matkailijat ovat palaamassa, ja kotimaasta odotetaan hyvää matkailua. Parempaan suuntaan ollaan koko ajan menossa, vaikka yhtä hyvää kesää ei ole tulossa kuin vuonna 2019.

Matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta hävisi vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 3,6 miljardia euroa verrattuna vuoteen 2019.

Nyt ravintola-ala näyttää elpyvän, vaikka ravintoloiden myynti oli tämän vuoden huhtikuussa yhä noin kuusi prosenttia vuoden 2019 huhtikuuta pienempi. 

Lue myös:

    Uusimmat