Tylsistyttääkö parisuhde? Näistä syistä se voi johtua – terapeutilta vinkit tilanteen parantamiseksi

Näin piristätte parisuhdettanne koronapandemian kaltaisen poikkeusajan jälkeen! 1:42
Videolla vinkkejä suhteen piristämiseksi pandemia-ajan jälkeen!

Jos suhde alkaa ikävystyttää, on ensimmäinen askel parempaan se, että kerrot tuntemuksistasi kumppanillesi. 

Parisuhde pitkästyttää kaikkia aina välillä. Lääkärikeskus Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen kertoo, mitä voi tehdä, jos huomaa pitkästyvänsä parisuhteessaan. 

Pölönen muistuttaa, että jokaisessa parisuhteessa tulee ajoittain vaiheita, jolloin suhde voi maistua puulta. Jos kyseessä on vain ohimenevä tunne tai hetkellinen, jonkin aikaa kestävä elämäntilanne, se on normaalia. 

Mikäli tunne jatkuu viikosta toiseen, kannattaa ja täytyykin tilanteeseen pysähtyä. 

– Jos tilanne on pysyvämpi, jo pitkään jatkunut olotila, voi pohtia, johtuuko tämä minusta tai toisesta, Pölönen miettii. 

Tällaisessa tilanteesta kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä omalle parisuhteelle nyt kuuluu.

Ehkä syynä tunneyhteyden rapautuminen

Pölösen mukaan kysymykseen siitä, miksi parisuhde voi alkaa pitkästyttää, ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Taustalla vaikuttavia tekijöitä voi olla useitakin samanaikaisesti.

Yksi keskeinen syy saattaa olla parisuhteen osapuolten välisen tunneyhteyden rapautuminen, mikä hyvin usein johtuu kommunikaation puutteesta.

Jos kyllästymisen syynä on parisuhteen vuorovaikutukseen liittyvä problematiikka, voi Pölösen mukaan syynä olla esimerkiksi se, että pariskunta ei ole enää tehnyt tarpeeksi asioita yhdessä. Kenties työparina tai hyvänä tiiminä oleminen on hiipunut, intiimi kanssakäyminen ja seksi ovat ehkä jääneet liikaa taustalle tai toisen huomioiminen ei ole läsnä.

– On ehkä eletty elämää rinnakkain toisen kanssa ilman kunnon kohtaamisia, Pölönen miettii.

Jokin muukin voi mättää

Tylsistymisen taustalla voi olla tekijöitä toki myös parisuhteen vuorovaikutuksen ulkopuolelta. Juurisyy saattaa olla jommankumman tai molempienkin elämässä olevissa kuormittavissa tekijöissä, jotka heijastuvat kielteisesti parisuhteeseen ja joista ei puhuta.

Haasteita voi olla monenlaisia, esimerkiksi hyvin usein työuupumus tai mahdollisesti paheneva päihdeongelma. Kuormitusta voi tulla läheistenkin ongelmista: omien vanhempien tai aikuisten sisarusten elämässä voi meneillään olla jotain, josta itselle syntyy stressiä.

Mikäli parilla on jälkikasvua, voi sieltäkin suunnalta tulla kuormittavia asioita: ehkä omilla lapsilla tai vaikka uusperheen toisen osapuolen lapsilla on kuormitusta, jota ei itsekään ymmärretä tai josta ei puhuta.

Puhu – ja varo tätä karhunpalvelusta

Pölönen suosittelee ottamaan omat tunteet puheeksi kumppanin kanssa. Kysy, onko toinen kiinnittänyt huomiota samaan: koemmeko tilanteen samoin

Pölönen painottaa, että on todellakin normaalia, että jokainen parisuhde ajoittain pitkästyttää. Samalla hän toteaa, että parisuhteessa olevan ei tule tuudittautua siihen, että näin tämä nyt vain jatkuu. Se on karhunpalvelus itselle ja myös toiselle. 

Tilannetta voi Pölösen mukaan usein parantaa jo sillä, että yrittää aidosti huomioida toista päivittäin: Muista ystävälliset katseet ja kosketus. Kerro toiselle, että hän on sinulle tärkeä ja että suhteenne on sinulle elämäsi perusta. Sopikaa myös konkreettisista muutoksista, joihin kumpikin sitoutuu tosissaan!

Miten estää parisuhdekriisi lomalla? Asiantuntija vastaa:

Lue myös:

    Uusimmat