Keski-Amerikan Panamassa sairaalat ovat romahtamisen partaalla koronavirustartuntojen nopean nousun vuoksi.
Päivittäiset tartuntamäärät ovat neljän miljoonan asukkaan maassa nousseet viime viikkoina kahdestasadasta yli tuhanteen.
Lue myös: Etelä-Amerikan koronaehkäisyä: Miehet ja naiset eivät saa olla ulkona yhtä aikaa, sunnuntaisin ulos ei saa mennä kukaan
Panama on Keski-Amerikan alueen pahiten koronasta kärsinyt maa. Siellä on todettu yhteensä 42 000 koronavirustartuntaa ja 839 koronaan liittyvää kuolemaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä tuhat potilasta, joista joka kuudes on tehohoidossa. Lähes 20 000 ihmistä on eristyksissä kotonaan tai hotelleissa.
Viranomaisten arvion mukaan noin viidesosa tartunnan saaneista joutuu sairaalaan. Tämänhetkisen tartuntamäärän perusteella se tarkoittaisi, että päivittäin sairaalaan päätyy 200 uutta potilasta, joista 50 joutuu tehohoitoon.
Kaikki eivät tottele eristystä
Tartuntojen nopean nousun edessä sairaaloiden rinnalle terveydenhuollon tueksi on jouduttu etsimään lisätiloja, kuten kokouskeskuksia.
– Seuraavien kahden viikon aikana meillä ei todennäköisesti ole paikkaa, johon laittaa sänkyjä, kommentoi terveydenhuollon työntekijöiden liittojen edustaja Domingo Moreno uutistoimisto AFP:lle.
Lääkärit ja hoitajat ympäri maata ovat viime viikkoina protesteissa vaatineet tarvikkeita ja suojavarusteita.
Terveysministeri Francisco Sucren mukaan merkittävä määrä ihmisiä käy edelleen ulkona, vaikka he tietävät saaneensa tartunnan, mikä vaikeuttaa tartuntojen saamista kuriin.
Arnulfo Arias Madrid -sairaalan koronavirusryhmän jäsen Malena Urrutia huomautti, että tilanne on suoraan riippuvainen siitä, miten ihmiset toimivat.
– Ihmisten täytyy todella ymmärtää, että me kohta romahdamme, Urrutia sanoi.