Koronakaranteenin lyhentämisestä päätös mahdollisesti tällä viikolla – toteutuuko THL:n ehdotus?

0:50img
Katso myös video: Pormestari Vartiainen arvostelee hallitusta ja vaatii koronapassin muuttamista rokotepassiksi – "Lait eivät vastaa todellista tilannetta"
Julkaistu 10.01.2022 17:09

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Koronakaranteenin ja -eristyksen lyhentämisestä päätetään mahdollisesti tällä viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi viime keskiviikkona lausunnon asiasta sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja valtioneuvoston kanslialle (VNK).

THL:n mukaan karanteenin ja eristyksen lyhentämistä tulisi harkita painottaen välitöntä ja täydellistä omaehtoista eristäytymistä viisi vuorokautta oireiden alusta.

Lisäksi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi, että karanteeni ei todennäköisesti lyhene rokottamattomilla.

– Nopea, omatoiminen eristäytyminen on hyvin tehokas tapa välttää jatkotartuntoja, kun koronaan viittaavia oireita ilmenee. Lisäksi koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat monin paikoin hyvin kuormittuneita, joten virallisen tiedon saamisessa voi kestää useita päiviä, Salminen arvioi.

Kysyimme valtioneuvoston kansliasta, toteutuuko THL:n ehdotus. Jos, niin milloin?

– THL laatii ohjeistuksen, muotoilu ja aikataulu ovat vielä auki. Mahdollisesti tämän viikon aikana, kertoo Heta-Leena Sierilä VNK:n viestinnästä sähköpostitse MTV Uutisille.

Lue myös: Juhana Vartiaisen hätähuuto hallitukselle sekavasta linjasta: Helsingissä tavoittamatta 24 000 koronasairasta ilman eristyspäätöstä

EK karanteenin lyhentämisen kannalla

Viime viikolla Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara kertoi Iltalehdelle, että EK haluaisi myös lyhentää karanteenin pituutta viiteen päivään. EK:n toive liittyy vain karanteeniin, ei eristykseen.

EK on huolissaan pitkien karanteenien vaikutuksista työvoimatilanteeseen, kun tartuntoja todetaan nyt paljon.

THL:n Salmisen mukaan karanteenin ja eristyksen lyhentämistä puoltaa se, että omikronmuunnoksen itämisaika on huomattavasti aiempia muutoksia lyhyempi. Näin myös oireet ilmaantuvat nopeammin.

Lue myös: Omikron vie koronapotilaita sairaalahoitoon – HUSin Mäkijärvi kertoo, miksi tilanne on kriittinen

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus