Koronan kolmas aalto yllätti maavoimat, kun mutaatiot mursivat puolustusrintaman, myöntää komentaja – "Oli tuudittauduttu, ettei tartuntoja tule"

kenttätykki_4 Armeija Puolustusvoimat maavoimat sotilas
Maavoimien komentaja Petri Hulkko avaa ongelmia koronatorjunnassaPuolustusvoimat
Julkaistu 07.04.2021 20:20

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Maavoimissa pystyttiin pitämään korona hyvin kurissa lähes vuosi. Samat aseet eivät kuitenkaan tehoa herkästi leviäviin mutaatioihin ja Haminan kaltaisia koronaryppäitä on syntynyt eri varuskunnissa.

Kolmas aalto, koronavariantit ja erityisesti niiden herkkä tarttuvuus tuli meille vähän puskista. Ne tarttuvat myös ulkona ja nuoriin aikuisiin. Olemme joutuneet tappelemaan niiden kanssa uudella tavalla ja tehneet lisäsäätöjä. Haminan kaltaisia tapauksia ei saisi enää tulla, maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko toteaa.

Haminan tartuntapolku on saatu jäljitettyä. Varusmies toi sen vapailta ja lähti oireettomana komppaniansa kanssa metsään ampumaleirille.

– Haminassa ei ollut aiemmin ollut yhtään tapausta, eikä siellä oltu varauduttu tarpeeksi hyvin koronaviruksen mutaatioon. Oli tuudittauduttu siihen, ettei tartuntoja tule, Hulkko pohtii.

Lue myös: Maasotakoulussa todettu 49 koronatartuntaa – valtaosa varusmiehillä Haminassa

Näin korona levisi tulipalon lailla Reserviupseerikoulussa: Sairastuneen telttatoverit ripoteltiin eri joukkueisiin – varusmiehen mukaan testiin pääsi vain voimakkaista oireista

Ei oltu asenteellisesti valppaina

Tuosta metsäleiristä tuli koronalinko. Koko yksikkö oli yhtä aikaa keskenään tekemisissä siellä. Tämä koulutusjoukko on aloittanut tammikuussa ja heidän kahden kuukauden peruskoulutuksensa päättyi samaan aikaan kun koronan kolmas aalto alkoi.

– Peruskoulutuksen jälkeen ryhmät jaetaan erikoistumisen mukaan ja siinä vaiheessa muodostettiin uudet kuplat pienistä ryhmistä. Siinä siirrossa syntyi eteläisissä joukoissa ensimmäinen laaja tartuntaketju ja viimeisin on Haminan keissi. Eli ei olla oltu asenteellisesti täysin valppaina, Hulkko myöntää.

Hän kertoo, että sen jälkeen koulutuskokoonpanoa säädettiin uudelleen.

– Toivottavasti tilanne saadaan rauhoittumaan myös Haminassa. Siellä olisi pitänyt olla vieläkin tarkempi joukkojen valvonnassa kuplien sisällä, Hulkko painottaa.

Tartuntaketju lähti vapaa-ajan biletyksestä

Hän jatkaa, että kaikkien pitää olla nyt valppaina ja pitää viikoittain henkilökunnalle skype-palaverin koronatoimien tärkeydestä.  

– Nämä tartuntaketjut ovat lähteneet vapaa-ajan bilettämisistä. Suurin osa varusmiehistä osaa käyttäytyä myös vapaalla. Riittää, että pari henkilöä lähtee vapaalla bilettämään, niin tartunnat ryöpsähtävät samoin kuin Haminassa, Hulkko avaa.

Kuvaavaa on se, että reserviupseerikoulussa oli kaksi normaalia komppaniaa ja toisessa on nyt laaja tartuntaketju, toisessa ei yhtään tartuntaa.

– Tämä on ollut yleinen piirre muissakin varuskunnissa. Tartunnat ovat kohdentuneet yhteen komppaniaan tai patteriin eli noin parinsadan varusmiehen joukkoon, Hulkko kertoo.

Velvollisuutemme on kouluttaa taistelijoita

Varusmiehille on kova paikka, jos tartunta tulee yksikköön ja he joutuvat karanteeniin juuri ennen lomille lähtöä. Heitä ei voi päästää levittämään sitä ympäriinsä. Varusmiehiltä on tullut kritiikkiä nimenomaan Puolustusvoimien tiedottamisesta tai lähinnä sen puutteesta.  

– Meillä on parannettavaa maavoimien komentajan näkökulmasta varusmiehille tiedottamisen suhteen. Heidän täytyy tietää tarkasti, mitä kolmas aalto ja sen tuomat tartunnat tarkoittavat heidän koulutuksensa kannalta, Hulkko kertoo.

Hän toteaa, että Puolustusvoimat on vastuussa moneen suuntaan ja myös asevelvollisen motivaatiosta täytyy huolehtia.

– Eli emme voi pysäyttää koulutusta täysin. Tehtävämme on kouluttaa heistä taistelijoita. Velvoitteet jakautuvat siten, että meidän tulee jatkaa koulutusta, estää tartuntojen leviäminen varuskunnissa ja yhteiskunnassa siviilien parissa, Hulkko avaa.

Yleisestä lomakiellosta hän ei halua edes keskustella.

– Sitä ei olla edes harkittu, silloin lyötäisiin liian kovalla aseella. Varusmiehet tarvitsevat lomansa jaksaakseen koulutuksessa, Hulkko toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus