Koronan saldoa Suomessa: Kolme miljoonaa rokotetta hukkaan, neljä miljoonaa lahjoituksena köyhempiin maihin

Suomi on maksanut vajaasta 21 miljoonasta koronarokotteesta lähes 400 miljoonaa euroa. 

Näistä rokotteista tarpeettomaksi on osoittautunut joka kolmas eli noin seitsemän miljoonaa kappaletta.

Karkeasti yksinkertaistaen, jos kaikki rokotteet olisivat olleet saman hintaisia, niin Suomessa ylimääräisiksi jääneisiin rokotteisiin olisi uponnut noin 130 miljoonaa euroa.

Rokotteiden vanhenemisen vuoksi hävikkiin joutunut noin kolme miljoonaa rokotetta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan ylimääräisistä rokotteista lähes neljä miljoona kelpasi lahjoituksina matalan ja keskitulotason maille. 

Yksittäisten rokotteiden hinta on hankintasopimusten perusteella kuitenkin salainen, sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan.

Koronataudin muuttuminen lievemmäksi on romahduttanut myös riskiryhmien ja ikääntyneiden halukkuutta tehosterokotuksiin.

– Ihmiset vähän työlääntyivät jatkuviin rokotuksiin. Viimeisellä tehosterokotuskierroksella rokotteen otti vain puolet heistä, kenelle sitä suositeltiin, kertoo lääkintöneuvos Sari Ekholm STM:n turvallisuus- ja terveysosastolta.

Ekholmin mukaan Suomi oli varakkaiden maiden lailla ylivarautunut rokottamiseen.

– Ei tiedetty, mikä rokote toimii eikä haluttu ottaa riskiä, että kaikki suomalaiset eivät saisi rokotetta.

Suomeen tilattu rokotteita vuoteen 2026 asti

EU:n yhteishankintojen vuoksi Suomi ei voinut aina vaikuttaa ostettavien rokotteiden määrään. 

– Jouduimme myös hyväksymään sopimuksia, joissa rokotteiden määrän ei voinut vaikuttaa eli vaihtoehtona oli, ota tai jätä. Siinä ei ollut mahdollista neuvotella niistä määristä, toteaa Ekholm.

Ekholm kertoo, että onneksi sopimuksessa voitiin vaikuttaa myöhästyttää ajankohtaa vuosilla, milloin rokotteet tulevat Suomeen.

– Meille on tulossa vielä rokotteita vuosina 2024, 2025 ja 2026.

Suomi on varannut rokotehankintoihin kaikkiaan 550 miljoonaa, josta käyttämättä on noin 150 miljoonaa.

Uusi variantti leviää

Suomessa leviää uusi EG.5-virusvariantti, jonka WHO on listannut tehostettuun seurantaan nopean leviämisen vuoksi.

Variantti löydettiin maailmassa ensimmäisen kerran helmikuussa 2023. Heinäkuussa Suomen tartunnoista vasta viisi prosenttia oli uutta muunnosta.

Marraskuun influenssarokotusten yhteydessä annettavaa uutta varianttitehosterokotetta suositellaan 65 vuotta täyttäneille, täysi-ikäisille lääketieteellisille riskiryhmäläisille sekä yli 12 vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille.

– Suomeen on tulossa miljoona rokotetta kuudenteen kierrokseen. Jos rokotteita jää taas yli tarpeen, niin ne voidaan lahjoittaa yksityisille lääkäriasemille maksutta, jolloin myös muut voivat niitä ottaa.

Lue myös:

    Uusimmat