Koronapandemia vanhensi erityisesti teinityttöjen aivoja: "Tärkeä muistutus siitä, miten hauraat teini-ikäisen aivot voivat olla"

Koronapandemia näyttäisi kiihdyttäneen erityisesti tyttöjen aivojen ikääntymistä.

Koronapandemia vanhensi teini-ikäisiä ennenaikaisesti. Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus havaitsi, että maailmanlaajuisen covid-19-pandemian jäljet näkyvät nuorissa.

– Tulokset ovat tärkeä muistutus siitä, miten hauraat teini-ikäisen aivot voivat olla. Teinit tarvitsevat tukeamme nyt enemmän kuin koskaan, tutkimusta tehnyt Patricia K. Kuhl kuvaili CNN:lle.

Koronapandemia muutti tutkimuksen suuntaa

Alun perin tutkimustiimin aikeena oli suorittaa seurantatutkimuksia magneettikuviin, jotka tehtiin 2018. Tuolloin mukana oli 160 osanottajaa Washingtonin osavaltiosta. He olivat iältään 9–17-vuotiaita. 

Magneettikuvien seuranta oli tarkoitus tehdä 2020, mutta koronapandemia viivästytti sitä vuosilla. Kakkosvaiheessa osanottajat olivat 12–20-vuotiaita.

Tyttöjen aivot ikääntyivät 4,2 vuotta nopeammin

Ennen pandemiaa otetuista kuvista muodostettiin normatiivinen malli 68 aivoalueen kehittymisestä. Pandemianjälkeiset kuvat kuitenkin paljastivat, että aivokuoren oheneminen oli monilla nuorilla kiihdyttänyt vauhtiaan.

Ohenemista tapahtui tytöillä 30 eri aivoalueella, molemmissa aivopuoliskoissa ja kaikissa aivolohkoissa, mutta pojilla vain kahdella aivoalueella.

Katso myös: Suomalaisnuorten hyvinvointi heikentyi rajusti korona-aikana. Juttu jatkuu videon alla.

Tutkituilla aivojen alueilla ohentumisen yleisyys oli tytöillä 43 prosenttia, pojilla kuusi.

Tutkijoiden mukaan tyttöjen aivot ikääntyivät pandemian myötä 4,2 vuotta nopeammin ja poikien 1,4 vuotta nopeammin.

– Olimme järkyttyneitä tiedoista, ero on niin dramaattinen, Kuhl kommentoi The Guardianin mukaan.

Aivovaikutusten pysyvyydestä ei tietoa

Tutkimuksessa oli rajoitteensa: tutkimusta tehneellä Kuhlilla esimerkiksi oli vapaus päättää, kuka sen vertaisarvioi. Lisäksi aivoista koostettu malli ei tutkijoiden mukaan ole yhtä hyvä verrokki kuin kontrolliryhmä ihmisiä. 

Mukana ei myöskään ollut tietoa osanottajien perhetaustasta ja esimerkiksi taloudellisesta tilanteesta, unenlahjoista tai ruokailutavoista. Sitäkään ei tiedetty, olivatko osanottajat itse sairastaneet koronan.

Aivovaikutusten pysyvyydestä tai mahdollisista negatiivisista vaikutuksista ei ole tietoa. Vaikka aivot eivät paksuunnu uudelleen, teinien aivoista voisi kuvantamalla selvittää, onko ohentuminen hidastunut.

– Jos näin olisi, voisimme sanoa, että teini-ikäisten aivot osoittivat jonkin verran palautumiskykyä. Se on tutkimus, jonka voimme tehdä tulevaisuudessa, Kuhl arvioi.

Katso myös: MTV kysyi, miltä maailma näyttää nuorten silmin – "Olisi ehkä kivampi keskittyä vain nuorena elämiseen"

Lähteet: CNN, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat