Jättitutkimus selvitti, aiheuttavatko kännykät aivosyöpää

Laajan tutkimusanalyysin mukaan kännykät eivät näyttäisi aiheuttavan aivosyöpää.

Aiheuttaako kännykän käyttö syöpää? Aihe on puhuttanut niin kauan kuin matkapuhelimia on ollut. Nyt ainakin jonkinlainen vastaus on saatu, kertoo CNN.

Environment International -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kännykät eivät näyttäisi aiheuttavan aivosyöpää.

Vuonna 2011 Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että matkapuhelimet saattavat aiheuttaa käyttäjilleen syöpää. Myöhemmin kansainvälinen tutkijaryhmä kumosi WHO:n väitteet.

Jättitutkimuksessa analysoitiin yli 5 000 tutkimuksen tietoja, ja loppuanalyysiin pääsi mukaan 63 erilaista selvitystä vuosilta 1994–2022. Paljon tutkimuksia raakattiin pois sen vuoksi, että tiedot eivät olleet tutkimustiimin mukaan relevantteja.

– Tämä on normaalia systemaattisten analyysien hakutuloksissa, CNN toteaa.

The Guardianin mukaan analyysissa keskityttiin syöpiin esimerkiksi aivoissa, aivolisäkkeessä, korvassa tai sylkirauhasissa.

Katso myös: Aiheuttaako ihon palaminen oikeasti syöpää? Juttu jatkuu videon alla.

Aiheuttaako ihon palaminen oikeasti syöpää? 1:59
Kesämyyttejä murtamassa Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Yhteyttä syövän ja kännykän väliltä ei löytynyt

GSM-puhelimet käyttävät erilaisia radiotaajuusalueita toiminnassaan. Analyysissa ei löytynyt yhteyttä kännykän käytön ja aivosyövän, tai muunkaanlaisen pään tai kaulan alueen syövän, välillä.

Yhteyttä ei löytynyt, vaikka puhelinta olisi käyttänyt kymmenen vuotta tai enemmän. Puheluiden tai puhelimen äärellä vietetty aikakaan ei vaikuttanut tulokseen.

"Tästä huolimatta on tärkeää, että tutkimusta jatketaan"

– Olen melko luottavainen johtopäätökseemme. Minut saa varmaksi esimerkiksi [se, että] vaikka matkapuhelimen käyttö on noussut pilviin, aivokasvainten määrä on pysynyt vakaana, tutkimusta tehnyt Ken Karipidis kuvasi Guardianille.

– Tästä huolimatta on tärkeää, että tutkimusta jatketaan. Tekniikka kehittyy kovaa vauhtia, CNN huomauttaa.

Myös aiemmin on saatu samansuuntaisia tutkimustuloksia.

Tanskan syöpäinstituutin tekemässä tutkimuksessa 2011 todettiin, etteivät matkapuhelimet näytä lisäävän riskiä aivokasvaimiin tai muihin keskushermoston syöpiin. Samaan tulokseen päätyi Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen (IARC) ja Oxfordin yliopiston tutkimus.

Katso myös: "En mä uskalla!" Miten pitkän matkan auto ehtii kulkea, kun Jere lukee ratissa lyhyen tekstiviestin?

Lähteet: CNN, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat