Poliisi muistuttaa sunnuntain "päiväkävelyjä" suunnittelevia tutustumaan kokoontumislain toiseen pykälään.
Sosiaalisessa mediassa koronarajoituksia vastustavissa ryhmissä suunnitellaan tulevalle sunnuntaille 18. huhtikuuta niin sanottuja "päiväkävelyjä".
– Käveleminen on täysin sallittua, kukaan ei voi estää sitä, koska ulkonaliikkumiskieltoa ei ole. Perustuslaillinen oikeus meillä kaikilla on liikkua missä haluaa ja kenen kanssa haluaa, kirjoitetaan Facebookin Koronakapina-ryhmässä.
Ryhmässä mainostetaan myös sunnuntaina vapauden puolesta järjestettävää "rauhanmarssia", joka lähtee Helsingin Senaatintorilta ja jatkuu eduskuntatalon kautta Rautatientorille.
Osallistujia kehotetaan ottamaan kattilat, kaverit, megafonit ja bannerit mukaan.
Lue myös: Espoon Kotikirkko pitää jumalanpalveluksensa keskeyttämistä vääränä, odottaa väkijoukkoa taas ensi sunnuntaiksi – näin vastaa kiinniottoja tehnyt poliisi
Poliisille tullut yksi ilmoitus
Helsingin poliisi on saanut ainakin yhden ilmoituksen, joka koskee samankaltaista tapahtumaa, josta sosiaalisessa mediassa on puhuttu.
– Massoittain ilmoituksia ei ole tullut. Aiempiin vastaaviin tapahtumiin liittyen näyttäisi siltä, että väkeä olisi tulossa kuitenkin paikalle enemmän kuin mitä ilmoitettuja mielenosoituksia on toistaiseksi ilmoitettu, kertoo komisario Jarmo Heinonen.
– Sinänsähän aikaa vielä on. Lain mukainen määräaika on se, että 24 tuntia ennen mielenilmauksen alkua siitä pitäisi poliisille ilmoittaa. Katsotaan nyt, tuleeko näitä ilmoituksia vai ei.
Viikko sitten ilmoituksia tuli poliisille yksi.
– Silloin näytti siltä, että halu oli enemmänkin järjestää kokoontumislain mukainen yleinen kokous ikään kuin poliisille ilmoittamatta. Katsotaan nyt, miten se tällä kertaa menee, Heinonen sanoo.
"Ihmiset saavat tietenkin mennä päiväkävelylle"
Esimerkiksi Facebookin Koronakapina-ryhmässä mainittujen sunnuntain "päiväkävelyjen" voisi niin sanotusti rivien välistä tulkita tarkoittavan muutakin kuin rauhallista pyhäpäiväreippailua.
– Ihmiset saavat tietenkin mennä päiväkävelylle. Mutta jos ulkoisesti näyttää siltä, että se päiväkävely muodostuu kokoon kutsutuksi, kokoontumislain mukaiseksi yleiseksi kokoukseksi, poliisi tietysti edellyttää, että sieltä löytyy lain edellyttämät järjestäjät, joiden kanssa voidaan sopia, kuinka asia menee, toteaa komisario Heinonen.
– Ja että tapahtumassa noudatetaan tämän hetken säännösten mukaan annettuja rajoituksia, joista keskeisin on se, että yksittäiseen mielenosoitukseen ei saa osallistua enemmän kuin kuusi ihmistä.
Lue lisää: Helsingissä järjestettiin koronarajoitusten vastainen mielenosoitus – 46 ihmistä epäillään kokoontumisrikkomuksesta
Poliisi varaa ylimääräistä resurssia
Miten poliisi varautuu tilanteen mahdolliseen kärjistymiseen?
– Tällaisiin tilanteisiin varataan aina hieman ylimääräistä resurssia, niin, että sitä on käytettävissä, jos siellä poliisivoimaa tarvitaan. Tämä aika tuo omat haasteensa, ei varmaankaan ole tarkoitus ihmisiä ottaa massoittain kiinni vaikkapa bussiin tai muuhun isoon joukkoon, vaan ihmisiä joudutaan tarvittaessa kuljettamaan pienemmissä erissä, Heinonen kertoo.
– Riittävästi ajoneuvokalustoa varataan, että pystytään tilanne saattamaan tavalla tai toisella lain mukaiseksi.
Heinonen ei ota kantaa siihen, miten paljon ja millaisia poliiseja on paikalla.
– Kuten viime viikonloppunakin, poliisi tulee olemaan paikalla näkyvästi ja pyrkii varmistamaan, että asiat menevät lain mukaisesti.
"Palautetta tulee aina, puolesta ja vastaan"
Viime viikonlopun koronarajoitusten vastainen mielenosoitus ja muut aiemmat vastaavat mielenilmaukset ovat sujuneet poliisin näkökulmasta kohtuullisen rauhallisesti.
– Totta kai on ollut yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat hieman vastustelleet poliisin kiinniottoa, mutta kuitenkaan mitään vakavampia seuraamuksia ei ole jälkikäteen arvioiden tullut. Tietenkin on tullut paljon kritiikkiä, että poliiseja olisi pitänyt olla paikalla vielä enemmän ja poliisin olisi pitänyt pystyä estämään vielä voimakkaammin kaikki tapahtumat, komisario sanoo.
Jotkut taas ovat sitä mieltä, että poliisi on ollut ikään kuin liian voimakkaasti paikalla ja estänyt tapahtumia aivan turhaan.
– Jos tämäntyyppisiä arvosteluja tulee suuntaan ja toiseen, niin ehkä se osaltaan kertoo sitä, että meidän toimintalinjamme ja resurssien mitoitus on ollut kohtuullisen oikean suuntainen, Heinonen toteaa.
– Palautetta tulee aina, sekä puolesta että vastaan.
Lue myös: Pitikö THL liikkumisrajoituksia välttämättöminä vai ei? MTV Uutiset sai lausunnon haltuunsa – "THL suosittelee vahvasti"
Poliisi muistuttaa kokoontumislaista
Helsingin poliisin komisario antaa vinkin "päiväkävelyjä" suunnitteleville, jotka haluavat sellaisen rauhassa myös toteuttaa.
– Ei ehkä kannata tulla sinne alueelle, jonne kutsutaan väkijoukkoa kokoon ja jonne näyttäisi kenties muodostuvan lainvastainen yleinen kokous, johon poliisi sitten osaltaan on velvoitettu puuttumaan. Eli kannattaa ehkä suosia muita alueita, sanoo Jarmo Heinonen.
– Kokoontumislain mukaisia rajoituksia ei voi kiertää sillä tavoin, että väitetään olevansa jollakin muulla asialla. Jos tilaisuus ulkoapäin tarkasteltuna vaikuttaa siltä, että se on kokoon kutsuttu ja se on mielenosoituksen kaltainen, poliisi kohtelee sitä yleisenä kokouksena ja edellyttää, että siellä on järjestäjät ja siellä noudatetaan tämän hetken lain mukaan asetettuja rajoituksia.
Lue lisäksi: MTV Uutisten tiedot: Rokotusjärjestyksen muuttamisesta ei päätöksiä vielä tänään – hallitus pohtii väliaikaisten koronarajoituslakien jatkoa
Komisario muistuttaa "päiväkävelyjä" suunnittelevia tahoja myös tutustumaan kokoontumislain toiseen pykälään.
– Siitä käy hyvin ilmi, että ihminen ei voi itse sitä päättää, onko hän joukkojensa kanssa megafoneineen ja banderolleineen päiväkävelyllä, vai onko kyse kokoon kutsutusta tapahtumasta, joka on sitten kokoontumislain alainen.