Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli viime kuun alussa hallitusta ottamaan käyttöön kireitä liikkumisen rajoituksia ja piti voimassa olleen lainsäädännön mahdollistamia koronatoimia riittämättöminä. Asia käy ilmi MTV Uutisten haltuunsa saamasta lausunnosta.
MTV Uutiset sai haltuunsa THL:n hallitukselle 5. maaliskuuta esittämän liikkumisrajoituksia koskevan julkaisemattoman lausunnon.
Lausunnossa THL suosittelee liikkumisen rajoituksia "vahvasti" ja arvioi, etteivät voimassa olevan lainsäädännön mahdollistamat koronatoimet riitä pysäyttämään epidemian kasvua.
Lausunnossa ei kuitenkaan todeta aivan yksiselitteisesti, että liikkumisrajoitukset olisivat välttämätön tai ainoa mahdollinen malli.
Hallitus suunnitteli vielä maaliskuun lopussa kireitä liikkumisen rajoituksia, jotka kaatuivat eduskunnan perustuslakivaliokunnassa 31. maaliskuuta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) perusteli rajoituksia julkisesti sanoen THL:n pitäneen liikkumisrajoituksia välttämättöminä.
Tänään THL:n johtaja Mika Salminen vahvisti kuitenkin STT:lle sanoneensa perustuslakivaliokunnassa, että myös täsmätymmät toimet voisivat riittää tautitilanteen hillitsemiseen.
THL suositteli rajoituksia vahvasti
THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan ja johtaja Salmisen nimissä olevassa lausunnossa korostetaan, että eniten vaikuttavat rajoitustoimet, jotka puuttuvat niihin kontakteihin, joissa tartuntoja syntyy.
Epidemian kiihtyessä ja virusmuunnosten levitessä "kontaktien kokonaisvaltainen vähentäminen" on kuitenkin lausunnon mukaan välttämätöntä.
– Nykyisin voimassa olevat ja eduskunnan käsittelyssä olevat säädökset eivät edelleenkään mahdollista esimerkiksi yksityistilaisuuksissa tai erilaisissa vähittäiskaupan liiketiloissa tapahtuvien tartuntojen ehkäisyä, lausunnossa sanotaan.
– THL suosittelee edellä kuvattujen seikkojen johdosta vahvasti, että valtioneuvosto harkitsee pikaisesti uuden säädösvalmistelun aloittamista. Säädöksillä tulee ottaa käyttöön (...) sellaiset liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan.
STT:n tänään julkaistun jutun mukaan Salminen sanoi perustuslakivaliokunnassa kysyttäessä, että riittävä vaikutus voitaisiin saada liikkumisrajoitusten sijaan oleellisimpien tartuntariskien rajoittamisella, kuten yksityistilaisuuksien kokoontumisrajoituksilla ja palveluiden sulkemisella.
Tältä osin Salmisen puheissa vaikuttaa olevan jonkin verran ristiriitaa.
Lausunnossa sanotaan, ettei voimassa olevalla lainsäädännöllä voitaisi puuttua yksityistilaisuuksiin ja kauppoihin, mutta perustuslakivaliokunnalle Salminen sanoi, että kokoontumisrajoituksilla ja palveluiden sulkemisella voitaisiin saada riittävä vaikutus.
Liikkumisrajoituksia muuallekin Suomeen?
THL suosittelee MTV Uutisten haltuunsa saamassa lausunnossa, että pahimmilla tautialueilla, käytännössä pääkaupunkiseudulla ja Turussa, otettaisiin käyttöön liikkumisrajoitukset, joilla rajotettaisiin liike kotien ulkopuolella vain välttämättömään.
Mielenkiintoista on, että liikkumisrajoituksiin olisi THL:n mukaan kannattanut varautua laajemminkin Suomessa.
Tervahauta ja Salminen suosittelevat, että rajoitukset varauduttaisiin ottamaan käyttöön aluekohtaisesti myös muualla Suomessa, jos epidemian todettaisiin kiihtyneen jollakin leviämisvaiheen alueella samalla tavalla kuin pääkaupunkiseudulla ja Turussa.
THL kuitenkin muistuttaa, ettei se kykene arvioimaan kokonaisvaltaisesti rajoitustoimien taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia.
Lue myös: MTV Uutiset selvitti liikkumisrajoitusten taustoja: THL:ltä dramaattisia "ruumiskasapuheita", toisaalta skenaario 37 ihmishengen säästämisestä
Lue myös: Onko koronapotilaille ollut jäljellä vain kahdeksan tehohoitopaikkaa? MTV Uutiset sai luvut – tältä näyttää Suomen tehohoidon tilanne
Julkinen lausunto annettiin 18.3.
Lainvalmistelun edettyä THL antoi toisen lausuntonsa liikkumisrajoituksista 18. maaliskuuta. Tämä lausunto on ollut julkinen siitä lähtien, kun hallitus julkisti rajoituksia koskevan lakiluonnoksensa.
Perusviesti toisessa lausunnossa on sama kuin 5. maaliskuuta: nykyisen lainsäädännön toimivaltuudet eivät riitä, ja uudet rajoitustoimenpiteet ovat välttämättömiä.
THL suosittaa yhä liikkumisrajoituksia ja toteaa, etteivät muut rajoitustoimet, kuten maskipakko, voi korvata liikkumisrajoituksia.
Joitakin muutoksiakin kuitenkin on: tässä vaiheessa tartuntojen ehkäisyn kaupoissa ei enää ilmaistu olevan mahdotonta.
Kontaktien kokonaisvaltaista vähentämistä ei enää julkaistussa lausunnossa todeta välttämättömäksi.
Julkaistussa lausunnossa ei myöskään puhuta enää varautumisesta muiden leviämisvaiheen alueiden liikkumisrajoituksiin.
THL piti täsmätoimia vähintäänkin liian hitaina
Liikkumisrajoitusten valmistelu on kerännyt julkista kritiikkiä. Valmistelu toteutettiin valtioneuvoston kansliassa varsin salassa.
STT:n jutussa Salminen kertoo THL:n ymmärryksen lainvalmistelun aikana olleen se, ettei pistemäinen säätäminen ollut mahdollista tai vähintäänkin se olis ollut liian vaikeaa ja hidasta.
Salminen muistuttaa, ettei THL:n tehtävä ole arvioida "säädösteknisiä reittejä".
– THL:n tehtävä on tunnistaa tartunnan riskejä ja arvioida lakeja laativien tahojen säädösehdotuksien vaikuttavuutta tartuntojen ehkäisemiseksi, Salminen sanoo.