Koronarokotteen kehittäjäpariskunta kuuluu Saksan rikkaimpiin – tällainen turkkilaissyntyinen kaksikko on

Ugur Sahin ja Özlem Türeci.
Uğur Şahin, 55, ja Özlem Türeci, 53, kehittivät koronarokotteen, jonka povataan olevan läpimurto koronapandemian vastaisessa taistelussa. 
Julkaistu 12.11.2020 19:17

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Koronarokotteen kehittämisen taustalla on turkkilaistaustainen pariskunta, joka on tehnyt työtä lääketieteen eteen koko ikänsä, kertoo muun muassa Deutsche Welle.

Tämän viikon kuumiin puheenaihe on ollut koronarokote, jonka uskotaan – tai vähintäänkin toivotaan – olevan avainasemassa taistelussa koronapandemiaa vastaan. 

Yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen BioNTech kertoivat maanantaina koronarokotteensa kolmannen vaiheen tutkimuksista, joissa tulokset ovat olleet erittäin lupaavia.

Pfizerin mukaan rokotteella on alustavasti todettu olevan jopa 90 prosentin suojateho koronavirustartuntoja vastaan.

BBC:n mukaan parin rokote yksi 11 rokotteesta, joka on testauksen loppuvaiheessa maailmalaajuisesti. 

Tänään Suomessa kuultiin iloisia uutisia, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan koronarokote on suomalaisille ilmainen

Mutta ketkä ovat tämän läpimurroksi uumoillun rokotteen takana?

Lue myös: 8 kysymystä koronarokotteesta: Uskaltaako Pfizerin rokotteen ottaa? Kuinka paljon sitä tulee Suomeen ja ketkä rokotetaan ensin?

Rokotteet taustalla lääketieteellä itsensä rikastuttanut pariskunta

Maailmaa mullistaneen koronarokotteen taustalla on vaatimaton tutkija-lääkäripariskunta Uğur Şahin, 55, ja Özlem Türeci, 53.

Vaatimattomuudesta kertonee se, että BioNTechin toimitusjohtajana toimiva Şahin pyöräilee yrityksensä pääkonttorille. Yhtiön arvo on The Guardianin mukaan liki 20 miljardia euroa.

Şahin ja hänen ylilääkärivaimonsa kuuluvat Saksan rikkaimpien ihmisten joukkoon.

– Hän ei ole koskaan muuttunut. Hän on edelleen äärimmäisen nöyrä ja mukava, kehuu pääomasijoitusyhtiö MIG AG:n Matthias Kromayer, joka on investoinut alusta alkaen BioNTechiin.

Şahin on kuvaillut hänen ja vaimonsa kehittämää koronarokotetta innovaatioiden, tieteen sekä globaalin yhteistyön voitoksi, jolla on mahdollisuudet palauttaa normaaliuden tunteen maailmalla. 

Lue myös: Lupaavassa koronarokotteessa erityinen piirre: Säilytettävä 70 asteen pakkasessa – vaatii poikkeusjärjestelyjä

Parin juuret löytyvät Turkista

Sekä Şahin että Türeci ovat molemmat turkkilaisten maahanmuuttajien lapsia. He muuttivat Saksaan 1960-luvun lopulla. 

Şahin syntyi Välimeren rannikolla, İskenderunissa. Kun hän muutti äitinsä kanssa Saksaan Şahinin isä työskenteli Fordin autotehtaalla Kölnissä. Şahin sai inspiraationsa lääketieteeseen tiedekirjoista, joita hän laitasi paikallisen kirkon kirjaston uumenista.

Türecin juuret ovat sen sijaan Istanbulissa. Saksassa hänen isänsä työskenteli kirurgina pienessä katolilaisessa sairaalassa Lastrupissa.

Türeci on kertonut saaneensa kimmokkeen lääkintäalalle jo hyvin pienenä isänsä työn innoittamana. Tuolloin hän ihaili katolilaisen sairaalan nunnia, jotka hoitivat potilaita kovalla pieteetillä, potilaslähtöisesti. 

– En voinut edes kuvitella mitään muuta ammattia. En edes pikkutyttönä, hän sanoo.

Yritys, häät ja lapsi

Lääkärinä Şahin kirjoitti väitöskirjan syöpäsolujen immuunihoito, minkä jälkeen hänen uransa vei hänet Homburgin kaupunkiin, jossa Türeci opiskeli tuolloin lääketiedettä. 

Hääkellot soivat vuonna 2002 ja pari sai yhteisen lapsensa neljä vuotta myöhemmin. Sekä Türeci että Şahin ovat olleet koko elämänsä erittäin intohimoisia työnsä suhteen: he viettivät aikaansa laboratoriossa myös hääpäivänään, sekä ennen että jälkeen maistraatin. 

Syövän hoitomuotoihin hurahtanut pari halusi perustaa tutkimuslaboratorion, jossa he voivat tutkia syöpähoitoja tarkemmin. Pariskunta perusti ensimmäisen oman yrityksensä Mainzin kaupunkiin vuonna 2001, ja siitä tuli alan edelläkävijä. 

– Sitä kutsuttiin Ganymediksi – ei kreikkalaisen mytologian komean sankarin vaan turkkilaisen sanonnan mukaan. Se tarkoittaa yksinkertaistetusti ”kovalla työllä ansaittua”, Türeci kertoo Süddeutsche Zeitungille. 

Ganymed myytiin japanilaiselle lääkeyhtiölle yli 400 miljoonalla eurolla vuonna 2016. 

AOP: Ugur Sahin ja Özlem Türeci, koronarokotteen kehittänyt pariskunta

Uğur Şahin, 55, ja Özlem Türeci, 53, kehittivät koronarokotteen, jonka povataan olevan läpimurto koronapandemian vastaisessa taistelussa. 

Uusi yritys ja koronapandemia

Pari perusti koronarokotteen kehittämisestä vastanneen BioNTechin yhteistyössä onkologian asiantuntijan, itävaltalaisen Christoph Huberin kanssa.

Tällä hetkellä yritys työllistää jopa 1 300 työntekijää yli 60 maasta. Türeci ja Şahin alkoivat yhdessä kehittää syöpähoitoja, joiden avulla ihmiskeho voisi tuottaa antigeeniä syöpää vastaan – siis immuunivasteen. 

Pari sai kuulla koronaviruksesta vuoden alussa, jolloin virusta havaittiin pääasiassa Kiinassa. 

Şahinin mukaan hän keräsi yrityksensä työntekijät yhteen 27. tammikuuta ja kertoi yrityksen tekevänsä kaikkensa, jotta virusta vastaan löydettäisiin rokote. 

Kyseisestä kokoontumisesta alkoi kehitystyö, jolla rikotaan ennätyksiä – rokotteen kehittäminen kestää normaalisti useita vuosia.

Lue myös: THL:n ylilääkäri MTV Uutisille: Pfizerin läpimurtorokote saattaa tulla käyttöön vielä tänä vuonna

Pari aikoo itsekin ottaa rokotteen

Kun Saksassa ryhdyttiin järeisiin koronatoimiin maaliskuussa, BioNTechin Lightspeed -niminen projektiryhmä oli kehittänyt jo 20 rokote-ehdokasta, joista viisi päätyi testattavaksi. 

Lopullinen läpimurto tapahtui vasta kuukausia myöhemmin, marraskuun alussa, kun kolmannen vaiheen tutkimuksista ja lupaavista testituloksista kerrottiin myös julkisesti. 

Aikooko pariskunta ottaa rokotteen itsekin?

– Heti, kun rokote on sallittu, otan sen ensimmäisten joukossa, Şahin kertoi saksalaiselle Business Insiderille. 

– Ensin on kuitenkin varmistettava, että rokotteen saa ihmiset, jotka sitä ensisijaisesti tarvitsevat: ikä-ihmiset, hoitohenkilökunta sekä ihmiset, joilla on jo ennestään sairauksia, hän jatkaa. 

BioNTech on aiemmin tehnyt yhteistyötä yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizerin kanssa influenssarokotteen suhteen. Pfizer auttaa pariskunnan yritystä kehitys- ja jakelukustannuksissa. 

Lue myös: Suomi voi saada Pfizerin koronarokotetta ensimmäisten joukossa – yksi asia saa asiantuntijan innostumaan siitä erityisesti: "Tämä on se iso juttu!"

Lue myös: Ministerit toiveikkaita rokoteuutisten suhteen – Vanhanen: Toivottavasti ollaan käännekohdassa

Lähteet: The Guardian, BBC, Deutsche Welle

Tuoreimmat aiheesta

Rokotteet