Saksalaislehdet uutisoivat tänä aamuna, että AstraZenecan koronarokote ei ole riittävän tehokas yli 65-vuotiaille. Saksan terveysministeri kuitenkin kiistää lehtien väitteet.
Saksan-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan Bild- ja Handelsblatt -lehtien kautta laajasti maailmalle levinnyt tieto on virheellinen – kyse on hänen mukaansa tulkintavirheestä.
Saako EU rokotettua jäsenmaidensa kansalaiset riittävän nopeasti? Saksan-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvioi tukalaa tilannetta MTV Uutiset Livessä – katso yllä oleva video!
Aiemmin tänään saksalaislehdet uutisoivat, että saksalaisviranomaisten arvioiden mukaan AstraZenecan koronarokote ei olisi riittävän tehokas yli 65-vuotiaille. Lehtien lähteiden mukaan rokote olisi toiminut vain kahdeksalle prosentille.
AstraZeneca kiisti lehtien väitteet.
Nyt tietoon on tullut, että kyse oli saksalaislehdissä tehdystä virheellisestä arvioinnista.
Piuhola kertoo, että Saksan ministeriön mukaan on paljastunut, että virhe liittyy todennäköisesti alkuperäiseen tutkimukseen, jota käytetään pohjana muun muassa AstraZenecan myyntiluvan laatimiselle.
– Siellä (tutkimuksessa) kahdeksan prosenttia kokeeseen osallistuneista on 59–69-vuotiaita, ja 3–4 prosenttia yli 70-vuotiaita ja tuosta luvusta nämä kaksi saksalaismediaa ovat tehneet omat tulkintansa, Piuhola selventää.
Yksinkertaistettuna: saksalaismediat olivat luulleet, että kahdeksalla prosentilla tarkoitettiin AstraZeneca-rokotteen tehoa, vaikka kyse oli tutkimukseen osallistuneiden 59–69-vuotiaiden koehenkilöiden osuudesta kaikkiin tutkimukseen osallistuneiden määrästä.
Lue myös: AstraZenecan rokotteen huhutaan olevan iäkkäille tehoton, tulisiko siitä huolestua? Rokotetutkimuskeskuksen johtaja: "Näin vaatimaton suojateho olisi yllättävä"
Mitä rokotteen tehosta tiedetään?
Piuholan mukaan AstraZenecan todellinen teho yli 65-vuotiaille on kysymys, johon myös lääkevirasto pyrkii saamaan ripeästi vastauksia.
– Se tiedetään, että teho olisi 62 prosenttia, jos varsinainen rokotus ja myös tehosterokotus annetaan kokonaisina annoksina.
Kyseessä ei ole ensimmäinen virhe tai kohu AstraZenecan rokotteen ympärillä. Marraskuun lopussa pääjohtaja Pascal Soriot kertoi Bloombergin haastattelussa, että rokote vaatii lisätutkimuksia.
– AstraZenecan koeryhmässä tapahtui myös virhe, ja aluksi annettiin puoli rokotetta ensimmäisellä rokotuskerralla ja sitten toinen kokonainen rokoteannos kuukauden kuluttua. Silloin tehoksi saatiin 90 prosenttia, Piuhola muistelee.
Lue lisää: AstraZenecan koronarokotteen teho jäi 70 prosenttiin – ei todettuja vakavia sivuvaikutuksia: "Sillä tulee olemaan välitön vaikutus tässä terveydellisessä hätätilassa"
Tuotantovaikeudet jatkuvat edelleen
AstraZenecan koronarokotteesta on keskusteltu julkisuudessa jo viime viikolla, sillä yhtiö ilmoitti perjantaina, että sillä on Euroopassa tuotantovaikeuksia.
Tuotantovaikeudet supistavat merkittävästi EU:n kanssa sovittuja rokotetoimituksia.
Reutersin mukaan yhtiö toimittaa vain 31 miljoonaa rokoteannosta maaliskuun loppuun mennnessä, mikä olisi 60 prosenttia aiottua vähemmän.
Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke on tänään Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana ajankohtaisesta rokotetilanteesta.
Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteistyössä kehittämän koronarokotteen myyntilupaa.
6:25