Fimean rekisterissä on nyt 134 koronarokotteeseen liittyvää haittavaikutusilmoitusta. Näistä 38 on luokiteltu vakavaksi.
20. tammikuuta ilmoituksia oli Fimealla 58 kappaletta ja viisi päivää myöhemmin 118.
Haittavaikutus arvioidaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut pysyvän vamman tai alentanut toimintakykyä tai on synnynnäinen epämuodostuma. Arvio perustuu ilmoittajan arvioon, tai jos sitä ei ole ilmoitettu, Fimean arvioon.
Toistaiseksi Fimeaan on tullut haittavaikutusilmoituksia vain Comirnaty-rokotteesta (Pfizer-Biontech). Ilmoitukset painottuvat työikäisiin rokotettuihin, ja useimmiten on ilmoitettu tunnetuista haittavaikutuksista, kuten rokotuskohdan reaktioista, päänsärystä ja väsymyksestä.
Fimea tallentaa Suomessa ilmoitetut koronarokotteiden haittavaikutusilmoitukset haittavaikutusrekisteriin. Ilmoitusten tiedot toimitetaan myös THL:lle sekä Euroopan Lääkeviraston EMAn EudraVigilance-tietokantaan. Ilmoituksen voivat tehdä joko terveydenhuollon ammattilaiset tai kuluttaja tai hänen omaisensa.
Haittavaikutusilmoitusjärjestelmä on lääketurvallisuuden työkalu, jonka päätarkoituksena on havaita mahdollisia uusia haittavaikutuksia.
Yhdessä ilmoituksessa voi olla monta haittavaikutusta
Yksi ilmoitus sisältää yleensä useamman kuin yhden epäillyn haittavaikutuksen, joten ilmoitettujen haittavaikutusten määrä on suurempi kuin haittavaikutusilmoitusten määrä. Yhteensä 134:ssä haittavaikutusilmoituksessa ilmoitettiin yhteensä 544 haittaa, eli keskimäärin neljä haittaa ilmoitusta kohti.
Yhdessä ilmoituksessa voidaan esimerkiksi kuvata rokotteen jälkeen ilmenneen nokkosrokkoa, pahoinvointia ja päänsärkyä, jolloin ilmoituksessa on kolme haittaa.