Astra Zenecan koronarokotteesta on tehty kolme uutta vakavaa haittavaikutusilmoitusta, kertoo Fimea.
Vakavia ilmoituksia oli tehty 15. maaliskuuta mennessä 43 ja eiliseen mennessä niitä on tehty 46. Ei-vakavia ilmoituksia on tehty 98.
Fimea kertoo, että Astra Zenecasta on ilmoitettu Fimeaan edellisen viikkoraportin jälkeen yhdeksän epäilyä liittyen verisuonitukoksiin. Näistä yhdessä saatujen lisätietojen mukaan ei ollut kyse verisuonitukoksesta.
– Muut ilmoitukset koskevat lähinnä raajojen laskimotukos- tai laskimotulehdusepäilyjä, joista viidessä ei ole vielä saatu tietoa siitä todettiinko tukos vai poissuljettiinko se tutkimuksissa. Mahdollisiin haittavaikutusilmoituksiin tästä aiheesta toivotaan liitettävän jo ensi vaiheessa mukaan rokotteen eränumero ja sairaskertomusteksti kontaktista terveydenhuoltoon, Fimea kirjoittaa viikkoraportissaan.
Fimean mukaan haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja havaittujen vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.
Monet maat ovat keskeyttäneet Astra Zeneca -rokotteen käytön epäillyn verisuonitukoksen riskin vuoksi.
Lue myös: Näissä Euroopan maissa Astra Zenecalla rokotukset on keskeytetty – mitä Euroopassa todetuista veritulppatapauksista tiedetään?
Kaikista rokotteista tehty ilmoituksia
Rokotteista annettujen haittailmoitusten määrä eroaa rokotteittain, ja liittyy myös annettujen rokotteiden määrään. Niistä rokotteista, joita annetaan eniten, saadaan myös eniten ilmoituksia. Pfizerin ja Biontecin Comirnaty-rokotteesta on tehty 279 vakavaa ilmoitusta ja 596 ei-vakavaa ilmoitusta. Modernan rokotteesta on tehty 3 vakavaa ilmoitusta ja 12 ei-vakavaa ilmoitusta.
Haittavaikutus arvioidaan vakavaksi esimerkiksi, jos se on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut pysyvän vamman tai alentanut toimintakykyä. Arvio haitan vakavuudesta perustuu ilmoittajan arvioon, tai jos sen puuttuessa Fimean arvioon.
THL: Rokotuksiin liittyviä verisuonitukoksia ei tiedossa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti aiemmin selvittäneensä verisuonitukosten ilmaantuvuutta rekisteritietojen avulla, eikä minkään koronarokotteen osalta ole havaittu verisuonitukosten lisääntymistä rokotusten jälkeen.
Lue myös: THL: Suomessa ei ole havaittu verisuonitukoksia koronarokottamisen jälkeen tavallista enempää
Fimea kertoi aiemmin, ettei se saanut ennen torstaita yhtään ilmoituksia epäillystä verisuonitukoksesta. Uutiset Astra Zenecan koronarokotteen mahdollisesta haittavaikutuksesta levisivät maailmalla viime viikon loppupuolella.
– Mainostaminen toimii tässäkin tapauksessa, Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen kommentoi asiaa aiemmin.
Fimean mukaan saadut ilmoitukset ovat tiedoiltaan niukkoja ja niistä on pyydetty lisätietoja. Tällä hetkellä käytettävissä olevien tietojen perusteella ei voida tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta rokotteen saamisen ja verisuonitukosten välillä.
Yleisimmin haittavaikutusilmoitus koskee kuumetta, päänsärkyä, lihaskipua ja väsymystä