Yrittäjien Mikael Pentikäinen koronarokotuksista: "Onko järkevää rokottaa tasaisesti vai keskittyä sinne missä tautia on eniten?"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ihmettelee Suomen rokotuslinjaa. Rokotusmäärissä ja -järjestyksessä ei ole huomioitu eri alueiden tautitilannetta.

– Meillä on aika suuria alueellisia eroja. Yleensä rokotusprosentti on sitä suurempi, mitä vähäisempi on taudin levinneisyys. Minusta pitäisi harkita, onko järkevää rokottaa tasaisesti vai keskittyä sinne, missä tautia on eniten, Pentikäinen ehdottaa.

Koronatartuntoja on raportoitu ylivoimaisesti eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Seuraavaksi eniten tauti on iskenyt Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Korona on ajanut 40 000 - 45 000 yritystä maksuvaikeuksiin. MTV:n Uutisextrassa vieraillut Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja pelkää, että kriisi jatkuu pitkälle syksyyn, jos rokotustahti ei parane.

Työmarkkinajärjestöt ovat vaatineet hallitusta ottamaan myös työterveyshuollon mukaan, jotta koronarokotuksia saadaan pistettyä tehokkaammin. Samaa viestiä tulee myös Yrittäjiltä.

– Meillä on noin 1,9 miljoonaa suomalaista työterveyspalveluiden piirissä. Se on rokottanut suomalaisia pitkään. Se koneisto on olemassa. Sitä koneistoa pitää täysimääräisesti hyödyntää, jotta operaatio saadaan hoidettua nopeasti, Pentikäinen vaatii.

Ministeri: Rokotukset tulossa työterveyden piiriin

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo MTV Uutisille, että ministeriö valmistelee lakimuutosta sairausvakuutuslakiin, jotta rokottaminen työterveyshuollossa saadaan korvausten piirin. 

Pekosen mukaan muutos pystytään tekemään nopealla aikataululla, eikä se vaadi lausuntokierrosta.

– Tarkoitus on hyödyntä kaikki käytettävissä oleva resurssi rokotuksissa, jotta se on sujuvaa ja nopeaa, kun rokotteita saadaan maahan.

Vielä on muun muuassa auki summa, joka korvataan työterveydelle rokotusta kohden. 

Pentikäinen penää näyttöä yritysten tilojen sulkemiselle

Eduskunnassa käsittelyssä oleva tartuntatautilain väliaikainen muutos antaa alueviranomaisille lisää valtuuksia sulkea myös yksityisten yritysten tiloja.

Elinkeinovapauteen ei pidä Pentikäisen mukaan puuttua heppoisin perustein.

–Jos lähdetään sulkemaan jotain liiketoimintoja, viranomaisen pitää pystyä osoittamaan, että ne yksittäiset liiketoiminnat ovat sellaisia paikkoja, että ne taudit leviävät sieltä. Jos kuntosaleja lähdetään sulkemaan, pitää pystyä osoittamaan, että tauti levinnyt kuntosaleista.

Tartuntatautilain muutosten on määrä tulla voimaan näillä näkymin aikaisintaan helmikuun puolivälissä.

Uutisextrassa Pentikäinen arvioi myös yritysten talousnäkymiä koronakeväänä sekä yritysten saamien tukipakettien toimivuutta.

Lue myös:

    Uusimmat