Koronatapausten määrä nousussa ja influenssakaudesta odotetaan ankaraa – erityisenä uhkana tuplasairastuminen: "Rokotteet kannattaa ottaa"

Koronatapausten määrä on kääntynyt nousuun niin Suomessa kuin monissa muissakin EU-maissa. Viranomaiset varautuvat tilanteen pahenemiseen syksyn ja talven aikana. Myös influenssakaudesta odotetaan ankaraa ja tilanne voi olla vakava, jos sairastuu samaan aikaan molempiin tauteihin.

Näyttää siltä, että syksyn ja talven aikana koronatilanne jälleen huononee.

– Omikronin aiheuttamia tautitapauksia on taas vähän enemmän kuin kuukausi pari sitten ja varmasti epidemiatilanteen aaltoilua tullaan näkemään. Erityisesti perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on ollut joitakin laitosepidemioita, jotka ovat kuormittaneet paikallisesti aika paljonkin terveydenhuoltoa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen torstaina järjestetyssä koronainfossa.

Koronapotilaiden määrä kasvussa

Koronapotilaiden määrä on nyt kasvussa sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Sairaalaan joutuvat ovat useimmiten iäkkäitä tai muuten heikkokuntoisia. Tämän viikon tiistaina koronapotilaita oli sairaalahoidossa 749. 

Talvelle ennakoidaan myös voimakasta influenssa-aaltoa.

– Kyllä valitettavasti sekä korona että influenssa voivat tulla yhtä aikaa ja tällöin taudin kuva on keskimäärin hieman vakavampi. Kannattaa ottaa koronarokotteet ja myös se influenssarokote, neuvoo Puumalainen.

"Maskia voi käyttää ruuhkissa"

Taneli Puumalaisen mukaan Saksassa on lokakuun alussa tulossa voimaan laki, joka velvoittaa maskin käyttöön kaukojunissa ja terveydenhuollon toimipisteissä. Suomessa maskia suositellaan erityisesti riskiryhmiin kuuluville.

– Maskia voi toki käyttää, jos on ruuhkatilanne ja vaikea välttää lähikontaktia muihin ihmisiin. Jos kuuluu riskiryhmään, niin silloin voi suojella itseään sillä, että käyttää maskia, toteaa Puumalainen.

Koronalääkkeitä annetaan riskiryhmille

Koronalääkkeitä on nyt käytettävissä, mutta niitä on tarkoitus antaa lähinnä riskiryhmille. 

– Infektiolääkärit ja sairaanhoitopiirit ovat laatineet listoja potilasryhmistä, joilla on vakavia perussairauksia tai immuunipuutoksia. Heille tätä lääkitystä on suunniteltu, mutta tämä on aina tapauskohtainen harkinta. Täytyy tarkkaan pohtia lääkkeen hyödyt ja haitat.

Perusterveille koronaan sairastuville ei siis näillä näkymin koronalääkkeitä anneta. 

– Tällä hetkellä näyttää, ettei laajamittaiseen lääkitsemiseen ei ole syytä mennä, sanoo Puumalainen.

Uusimman tutkimustiedon mukaan pitkäaikaisia oireita eli niin sanottua long covidia esiintyy koronatartunnan jälkeen noin joka kahdeksannella potilaalla.

– Nämä tiedot ovat omikronia edeltävältä ajalta ja voi olla, että omikronin osalta pitkäaikainen oireilu on harvinaisempaa. Hyvä uutinen on, että rokottaminen puolittaa riskin pitkäaikaiseen oireiluun. Toinen hyvä uutinen on, että lapsilla tällainen oireilu on hyvin harvinaista, huomauttaa Puumalainen.

Lue myös:

    Uusimmat