Asko Järvinen kertoo, miltä tuleva koronatalvi näyttää – "Voi olla koetinkivi"

Ylilääkäri Asko Järvinen pitää todennäköisenä, että koronatilanne pahenee tulevina kuukausina. Vaikka vakavat tautitapaukset ovat yksittäisiä, voivat samaan aikaan iskevät korona- ja influenssaepidemiat aiheuttaa päänvaivaa tammikuussa aloittaville hyvinvointialueille.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on potilasmäärien, virallisissa testeissä todettujen tartuntojen sekä jätevesitutkimusten perusteella noususuunnassa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkäri Asko Järvinen ennakoi MTV Uutiset Livessä tilanteen pahenevan tulevina kuukausina.

– Pidän todennäköisenä, että loppusyksyä kohti tartuntamäärät nousevat entisestään, Järvinen sanoo.

Aikaisempina vuosina koronatartunnat ovat nousseet voimakkaasti marraskuun alkupuolen jälkeen. Nyt väestöllä on rokotuksista ja sairastetuista taudeista saatua suojaa vakavilta tautimuodoilta, mutta teho itse tartuntaa vastaan hiipuu.

– Kyllä tartuntoja varmaan tulee, mutta vaikeita tautimuotoja tuskin samassa määrin. Nehän ovat tällä hetkellä aivan yksittäisiä.

Terveydenhuoltoa korona ei enää uhkaa aikaisempien vuosien tapaan kuormittaa, sillä potilaiden hoito ei vie yhtä paljon resursseja.

– Ehkä meidän isoin ongelma tällä hetkellä on kuitenkin se henkilökuntapula. Jos sieltä rivistä kaatuu henkilökuntaa, se sitten tietysti vaikeuttaa terveydenhuoltoa kaikista hankalimmin, Järvinen sanoo.

Korona- ja influenssa-aalto voivat osua samoihin aikoihin

Koronan lisäksi influenssakausi kolkuttelee ovella. Järvisen mukaan on melko harvinaista, että kaksi virustautia iskee samaan ihmiseen samaan aikaan. Jos näin huono tuuri kuitenkin kävisi, olisi tilanne luultavasti vakavampi kuin pelkän koronan tai influenssan iskiessä yksinään.

– Jos ne iskevät samaan aikaan, niin silloin tauti on enemmän kuin yksi plus yksi, eli silloin todennäköisesti kyseessä olisi vaikeampi tauti.

Vuoden vaihteessa toimintansa aloittavat hyvinvointialueet saattavat joutua heti tiukan paikan eteen samanaikaisten korona- ja influenssa-aaltojen vuoksi.

– On hyvin mahdollista, että nähdään tulevana talvena koronavirusepidemia-aalto ja sitten toiseen aikaan vähän voimakkaampi kuin tavallisesti oleva influenssa-aalto. Tämä voi olla koetinkivi nyt alkaville sotealueille eli aloitetaan aikalailla vauhdikkaassa tilanteessa, jossa hengitystieinfektiopotilaita on ja sairaalahoitokuormitus on korkeampi.

Pitäisikö kaikkien alkaa nyt käyttää kasvomaskia? Asko Järvinen vastaa. Juttu jatkuu videon alla.

Korona- ja influenssarokotus samalla käynnillä

Sekä koronaa että influenssaa vastaan on olemassa rokote.

Koronan tehosterokotteita suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, raskaana olevat, sairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, asepalvelukseen astuvat, laitoksissa pitkäaikaisesti oleskelevat sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt.

– Koronarokotteita meillä on reilusti ja influenssarokotteitakin aikaisempina vuosina jäänyt aina vähän yli, että toivotaan, että saataisiin nyt kaikki käytettyä, Järvinen toteaa.

Helpointa kaikkien kannalta olisi, jos korona- ja influenssarokotteet otettaisiin samaan aikaan. Järvinen luonnehtii molempia rokotteita hyvin siedetyiksi, mutta huonolla tuurilla ihminen saa molemmista valmisteista sivuoireita, kuten pistopaikan turvotusta. Yleensä haitat ovat kuitenkin lyhytkestoisia.

Lue myös:

    Uusimmat