Voiko "kolmoisepidemia" iskeä Suomeenkin? HUSin ylilääkäriltä synkkä ennuste talvesta

Vaikka koronatilanne on HUS-alueella vakaa, ylilääkäri näkee, että tulevana talvena sairaaloissa voi olla tavallista enemmän potilaita erilaisten hengitystieinfektioiden takia.

Yhdysvalloissa lääkärit ovat varoittaneet kolmen yhtäaikaisen epidemian olevan mahdollinen tänä talvena, jos influenssakausi alkaa normaalia aiemmin ja RS-virus ja korona alkavat lisääntyvät samaan aikaan.

HUSin ylilääkärin Asko Järvisen mukaan samanlainen "kolmoisepidemia" on mahdollinen Suomessakin, koska koronavirusta on liikkeellä edelleen runsaasti. Tiukkojen rajoitustoimien takia pari edellistä kautta on influenssan ja RS-viruksen osalta olleet hyvin niukkoja.

– Usein on kuitenkin niin, että jos oikein voimakas epidemia tulee yhdestä viruksesta, ne muut jäävät taka-alalle. Ihmiset sairastuvat runsaasti yhteen virukseen, ja samaan aikaan muut mahtuvat huonommin ainakaan voimakasta epidemiaa aiheuttamaan.

"Tulee tiukka talvi"

Järvinen pitää mahdollisena, että viruksista seuraa toinen toistaan seuraavia aaltoja.

– Pitäisin sitä todennäköisempänä. Saattaa olla, että meille tulee aika tiukka talvikausi.

Ylilääkäri sanoo, että tulevasta influenssakaudesta on arveltu tulevan aiempaa voimakkaampi.

– RS-infektio iskee sitten pikkulapsiin ja iäkkäisiin voimakkaammin. Koronastakaan ei olla päästy eroon. Jos tulee uusi koronaviruskanta, se voi sairastuttaa entistä enemmän.

Koronavirukselta suojaa kuitenkin se, että iso osa ihmisistä on tänä vuonna sairastanut taudin. Sairastettu tauti ei kuitenkaan suojaa muilta infektioilta.

– Kun potilas vielä toipuu ja limakalvot ovat huonossa kunnossa, on vielä herkempi saamaan sen uuden viruksen. Joku voi käydä lävitse kaikki nämä infektiot eli puhutaan infektiokierteestä.

Järvisen mukaan koronatilanne on HUS-alueella vakaa, mutta koko maassa luvuissa on nousua. Tartuntamäärät ovat korkealla tasolla, ja se voidaan todeta jätevesienkin viruspitoisuuksista.

– Sairaalapotilaiden tila on sangen vakaa, ja koronan takia sairaalaan joudutaan vähän.

Korona todetaan kuitenkin monilla potilailla, jotka tulevat sairaalaan jonkin muun syyn kuin koronan takia.

– Eli sivulöydöksiä tulee, ja ne summautuvat koronapotilaiden määrässä. Kun tartuntoja on paljon yhteisössä, niin niillä, jotka tulevat muiden tautien takia sairaalaan, löytyy koronaa.

Korona ei ole suurin huolenaihe

Järvinen korostaa, että korona ei kuitenkaan ole terveydenhuollon suurimpia ongelmia. Ongelmat ovat hoidon saatavuudessa, henkilöstön määrissä ja tulevissa organisaatiomuutoksissa.

– Hengitystieinfektiot voivat muuttuvaa organisaatiota haastaa alkuvaiheessa. Ennustaminen on hankalaa, mutta todennäköistä on, että tänä talvena on tavallista enemmän sairaalapotilaita erinäköisten hengitystievirusten takia.

Mitä ohjeita ylilääkäri antaa tulevaan talveen valmistautuessa, jotta mahdollinen moni välttyisi taudeilta?

– Käsien pesu, maskin käyttö, kipeänä ei liikuttaisi ja ennen kaikkea influenssarokotteen ottaminen. Vetoaisin sen puolesta, että niin riskiryhmäläiset kuin rokotusohjelman piirissä olevat lapset rokotettaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat