Näin HUS aikoo turvata koronateholla olevien hoidon – vapaaehtoisille hoitajille satanen lisää palkkaa: "Kyse ei koronalisästä"

Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS hakee parhaillaan hoitajia niin kutsuttuun virtuaalitiimiin, josta he siirtyvät tarvittaessa koronapotilaiden tehohoitoon. Kyseessä on Hyksin sisäinen haku.

Tiimiin tulevat hoitajat jatkaisivat normaalissa työssään ja siirtyisivät sieltä tarvittaessa esimerkiksi teho-osastolle tai muille osastoille, joissa on vajetta poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi.

Siirtymisvalmiudestaan sekä tietojen ja taitojen ylläpitämisestä he saavat sadan euron kuukausittaisen lisän normaalipalkkaansa. Kyse ei ole kuitenkaan koronalisästä, HUS:n johtava ylihoitaja Marja Renholm painottaa.

 – Koronalisää ei makseta. Hoitajapooliin on linkitettynä sadan euron lisäkorvaus kuukausitasolla. Koronapotilaiden hoitamiseen tarvitaan juuri nyt lisähenkilökuntaa, mutta meillähän saattaa olla myös muunlaisia tarpeita ja poikkeustilanteita.

Hakijoita on tällä hetkellä 70. Tehtävään valitaan korkeintaan 90 hoitajaa, jolla on mielellään vuodeosasto- tai tehohoitokokemusta. Hakuaika päättyy huomenna.

 Hakijoista kaikki eivät ole tehohoitotaitoisia. Tarkoitus olisi työskennellä HYKS-alueella.

 – Tilanteen eskaloituessa teho-osastoilla, sieltä (tiimistä) hoitajat siirtyvät yksikköön jossa potilasmäärät kasvavat, Renholm pohtii.

Mistä lisää tehohoitajia?

HUS:n teholinjan linjajohtaja vahvistaa MTV Uutisille, että koronateholla on pulaa nimenomaan hoitajista, mikäli tautitilanne pahenee nykyisestä. Vapaaehtoisia siirtyjiä ei ole tarpeeksi.

Hoitajia on viime keväästä asti hiertänyt muun muassa se, ettei Suomessa ole maksettu koronapotilaiden hoidosta ylimääräistä korvausta. Työ koronateholla on rankkaa ja täysin erilaista kuin mihin moni tehohoitaja on tottunut. Keväällä ja alkukesästä koronaosastolle ja lomien viirtämiseen velvoitti valmiuslaki, tällä hetkellä sellaista ei ole voimassa.

Vapaaehtoisia etsitään

– Kaikki meillä perustuu tällä hetkellä vapaaehtoisuuteen. Olisi se oma osaaminen, tahto ja halukkuus siirtyä sinne teho-osastolle, Renholm sanoo.

 Renholm kartoittaa parhaillaan tehohoitoon koulutettujen hoitajien halukkuutta siirtyä teholle.  Hänen mukaansa halukkuutta kyllä löytyy.

– Olen juuri äskenkin käynyt läpi niitä vapaaehtoisia siirtyjiä. Kyllä meillä löytyy myös niitä vapaaehtoisia, joilla on ollut aiemminkin hyvä kokemus siirtyä erityyppiseen toimintaan ja tehohoitotyöhön. Toki meillä on myös sellaisia, jotka eivät halua siirtyä eri tehtäviin.

 Vielä ei ole tietoa siitä, riittääkö vapaaehtoisten määrä, mikäli tehohoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa nykyiseen tahtiin. Jo parin viikon ajan potilaita on lähetetty HUS-alueelta muualle Suomeen, kun muiden osastojen leikkaussalitoimintaa ei ole haluttu supistaa.

Koronateholle voidaan myös velvoittaa

Renholm muistuttaa, ettei hoitajien velvoittamiseen töihin tietylle osastolle vaadita välttämättä valmiuslakia. Heillä on paljon työntekijöitä, jotka ovat tehohoitotyöhön koulutettuja.

– Keväällä, kun leikkaussalitoimintaa supistettiin meillä voimakkaasti, 500 leikkaussali- ja anestesiahoitajaa koulutettiin tehohoitotyöhön. En halua viestiä millään tavalla, että ketään pakotettaisiin mihinkään. Mutta kvtes (kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus) mahdollistaa sen, että me voimme velvoittaa paikkaamaan vajausta toisella osastolla potilashoidon niin vaatiessa.

Lue myös:

    Uusimmat