Oxfordin professorin mukaan koronavirus on saattanut olla maailmanlaajuinen "uinuva" virus, joka on vain odottanut oikeita ympäristön olosuhteita aktivoituakseen. Professori Tom Jeffersonin mukaan se tarkoittaa, ettei virus tosiasiassa olisikaan peräisin vain Kiinasta.
BBC:n Science Focus -julkaisun mukaan professori Jefferson viittaa siihen, että ympäri maailmaa on tehty viime aikoina useita löydöksiä koronaviruksesta ennen kuin ensimmäinen tautitapaus tunnistettiin Kiinassa.
Professorin mukaan on yhä enemmän todisteita, että virus on ollut maailmanlaajuinen organismi, joka on vain odottanut oikeita olosuhteita aktivoituakseen.
Useita kansainvälisiä merkkejä viruksesta ajalta ennen taudin löytämistä Kiinasta
Koronaviruksen jälkiä on löydetty jätevesistä muun muassa Espanjasta, Italiasta ja Brasiliasta. Näytteet ovat ajalta ennen taudin löytämistä Kiinasta. Lisäksi yksi vielä vertaisarvioimaton tutkimus väittää löytäneensä viruksen geeniperimää Barcelonan viemäreistä maaliskuussa 2019, lähes vuosi ennen epidemian puhkeamista Aasiassa.
The Daily Telegraphin haastattelussa Jefferson peräänkuuluttaa tarkempaa tutkimusta siitä, miksi virus vaikuttaa olevan erityisen elinvoimainen tietyissä olosuhteissa, kuten ruokatehtaissa, teurastamoissa ja lihanpakkauslaitoksissa.
Viime kuun lopulla esimerkiksi Saksassa havaittiin, että maan lihateollisuus toimii viruslinkona.
Taudinaiheuttajat saattavat uinua, kunnes olosuhteet ovat oikeat
Professorin mukaan tutkimuksessa voitaisiin saada myös arvokasta tietoa uusista tarttumistavoista esimerkiksi jäteveden tai jaettujen käymälöiden kanssa.
– Tämänkaltaisia outoja asioita tapahtui myös espanjantaudin kanssa. Vuonna 1918 noin 30 prosenttia Samoan populaatiosta kuoli tautiin, vaikka heillä ei ollut mitään yhteyttä ulkomaailmaan, Jefferson sanoo.
– Selitys tähän voisi olla, etteivät nämä taudinaiheuttajat tule tai lähde mistään. Ne ovat aina täällä ja jokin aktivoi ne, ehkä ihmisten väkiluvun tiheys tai ympäristön olosuhteet, ja niitä meidän täytyy tutkia.
Professorin mukaan suuret määrät viruslöydöksiä viemäristöistä on vahva merkki siitä, että virus voi tarttua ulosteiden välityksellä.
Hänen mukaansa on myös kiinnostavaa, että lämpötilat viemäreissä kuin lihatehtaillakin ovat yleensä noin 4 celsiusastetta, joka on viruksen tasapainon kannalta ihanteellinen lämpötila.