Koronavirus vasta alkua? Tulevaisuudentutkija varoittaa henkiin heräävistä tuntemattomista taudeista – pernarutto tarttui jäätyneestä porosta poikaan, joka kuoli

4:35img
Koronavirustartunnat ovat kasvaneet Suomessa elokuun aikana, mistä on oikein kysymys?
Julkaistu 23.08.2020 16:01
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Koronapandemia on lyhyessä ajassa mullistanut monien ihmisten elämää ja herättänyt huolta siitä, onko Kiinan Wuhanista lähtöisin oleva tauti vasta ensinäytös tulevista uhista. Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen näkeekin, että ihmiskunnan tulisi keskittyä ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Hallitus tiukensi maanantaina suomalaisten matkustusrajoituksia koronavirustilanteen takia. Tällä hetkellä Suomeen voi matkustaa vapaasti enää kahdeksasta Euroopan maasta.

Vaikka vuosi 2020 on ollut matkustamisen suhteen haasteellinen, tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen ei usko ihmisten hylkäävän pandemian pelossa matkustamista kokonaan.

– Matkustaminen on niin vahvasti meidän dna:ssamme. Kun rokote koronavirukseen saadaan, ihmiset lähtevät varmasti taas rohkeammin kulkemaan maailmalla.

Lue myös: Suomeen saa matkustaa vapaasti vain kahdeksasta maasta – katso, missä Euroopan maissa rajat ovat vielä vapaasti auki

Toisaalta lähiluonto kasvattanee tutkijan mukaan suosiotaan. Etenkin kevään aikana useat ulkoilupaikat olivat pullollaan ihmisiä, kun koronarajoitukset sulkivat monet ajanviettopaikat. 

– Meidän pitää tottua muuttamaan kulutustapojamme ja -tottumuksiamme. Pitääkö esimerkiksi kaukomaille matkustaa joka talvi? Kenties omasta arjesta löytyy niitä mukavia kokemuksia, joita ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, Hiltunen analysoi.

Yhdeksi pysyväksi kriteeriksi lomakohdetta pohtiessa voi Hiltusen mukaan tulla jatkossa kyseisen maan tautitilanne.

Lue myös: Visit Finlandin johtaja matkailu on välttämätöntä myös korona-aikana: ”Suomella on liian varovainen linja”

Katse kohti ilmastonmuutosta

Ilmastonmuutos ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden kato näyttäytyvät tulevaisuudentutkijan silmissä suurina uhkina ihmiskunnalle. Varsinkin eläinten elinympäristön pieneneminen voi johtaa vakaviin seurauksiin.

– Kun eläimet siirtyvät asumaan lähemmäksi ihmisiä, zoonoosien eli eläimestä ihmisiin tarttuvien tautien määrä voi kasvaa ja täten aiheuttaa lisää koronaviruksen kaltaisia pandemioita, Hiltunen varoittaa.

Ilmaston lämpeneminen napajäätiköillä voi vuorostaan herättää henkiin uusia tuntemattomia tauteja, joihin ihmiskunta ei ole osannut varautua.

– Siperiassa Venäjällä löydettiin poron jäätyneestä ruumiista pernaruttoa ja tautiin kuoli nuori lapsi, tutkija jatkaa.

Lue myös: Siperiassa pernaruttoepidemia – nuori poika kuollut, kymmeniä sairaalassa

– Koronavirus on muistutus meille siitä, miten ihmiskunta on lopulta luonnon armoilla.

Valeuutiset ja salaliittoteoriat uhkaavat demokratiaa

Yhdysvalloissa valmistaudutaan parhaillaan marraskuussa käytäviin presidentinvaaleihin. Koronapandemia on kurittanut maan taloutta ja asettanut istuvan presidentin, Donald Trumpin, hyvinkin ärhäkkäälle puolustuskannalle oman jatkokautensa suhteen.

Tulevaisuudentutkijaa huolettaakin, miten tiedevastaisuus ja valeuutisten määrä pandemia-aikana voivat vaikuttaa rajusti kansainvälisen politiikan kentällä.

–  Maailma on hirveän kaksijakoinen tällä hetkellä; miten tieteeseen suhtaudutaan ja ihan kaikenlainen huuhaa voi mennä läpi. Varsinkin, kun vaikutusvaltaisen maan presidentti heittää mielipiteitään koronaviruksesta, Hiltunen sanoo viitaten Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin aikaisempaan kommenttiin desinfiointiaineen piikittämisestä ihon alle koronaviruksen ehkäisemiseksi.

Lue myös: Trumpin puheet hämmästyttävät jälleen: ehdotti desinfiointiaineen sisäistä käyttöä mahdolliseksi lääkkeeksi koronaan - Lääkärit tyrmäävät presidentin puheet

Maailmalla on noussut esiin muitakin salaliittoteorioita, jotka ovat saaneet kansan liikkeelle. Saksassa järjestettiin toukokuussa rokotevastaisten mielenosoitus, kun taas Isossa-Britanniassa ihmiset ovat yrittäneet tuhota 5G-linkkimastoja uskoen niiden olevan syy koronaviruksen leviämiseen.

– Tässähän on kyseessä informaatiosota, jota käydään mielipiteiden muokkaamisessa. Joidenkin ihmisten osalta halu on saada yhteiskunta sekaisin.

Uskaltaako kukaan hakeutua sairaanhoitajaksi?

Kun fyysisiä kontakteja pyydettiin välttämään keväällä, virtuaalisen yhteydenpidon merkitys kasvoi merkittävästi. Tulevaisuudentutkija katsookin koronaviruksen olevan merkittävä askel entistä vahvemman digitalisaation kehittymiselle.

Täysin ongelmaton digitalisaatio ei kuitenkaan ole.

– Yksinäisyys voi lisääntyä ja etenkin ikäihmisten saaminen mukaan digitalisaatioon voi olla suuri haaste.

Lue myös: Koronaviruksen itsekin saanut sairaanhoitaja kertoo: "Olisi ollut ihme, jos siinä työssä ei olisi sairastunut"

– On myös keskusteltu siitä, onko seuraava kriisi mielenterveyskriisi, joka on aiheutunut näistä rajoituskeinoista, Hiltunen sanoo huolestuneena.

Hänen mielestä mennyt kevät on osoittanut, miten kovilla sairaanhoitajat ja terveydenhuollon työntekijät ovat. 

– En tiedä, kuka haluaa eturintamalle sitten jatkossa, jos tautitilanne jatkuu? Suojaimia ei ole tuntunut riittävän ja riski sairastua itse on olemassa, joten alan houkuttelevuus ei ehkä riitä, Hiltunen toteaa mietteliäästi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus