Kosmonautit pukeutuivat avaruudessa Ukrainan lipun väreihin – "Meillä sattui olemaan keltaista varastossa"

Kolme venäläistä astronauttia saapui myöhään eilisiltana kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Kansainvälisen median ja ulkomaalaisten kommentaattoreiden huomio kiinnittyi heti kosmonauttien asujen värivalintaan. 

Kosmonautit Oleg Artemjev, Sergei Korsakov ja Denis Matvejev laukaistiin Sojuz 2 -kantoraketilla kohti kansainvälistä avaruusasemaa eilisiltana Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista. He saapuivat määränpäähänsä noin kolme tuntia laukaisun jälkeen ja saivat lämpimän vastaanoton muun muassa halauksin ISS:llä jo olevalta neljältä astronautilta. Avaruusasemalla on ollut ennestään kolme amerikkalaista ja yksi saksalainen astronautti. ISS:llä on ollut ihmisiä yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 alkaen.

Kosmonautit olivat pukeutuneet keltaisiin haalareihin, joissa on myös sinistä. Väri tulkittiin nopeasti kannanotoksi Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa vastaan. Kosmonautit eivät itse sanoneet värivalintaan liittyvän mitään poliittista, mutta esimerkiksi New York Timesin mukaan “on vaikea uskoa, että kyse olisi sattumasta”.

Kosmonautit kommentoivat värivalintaansa suorassa lähetyksessä avaruusasemalta.

– Oli meidän vuoromme valita väri. Valitsimme keltaisen, koska meillä oli kertynyt varastoihimme paljon sitä väriä, Artemjev sanoi avaruudesta käsin.

Usein sinisiä asuja

Venäjän kosmonauttien asut ovat yleensä olleen kokosinisiä. Ainakin yhdellä kosmonauteista nähtiin kokosininen asu laukaisun yhteydessä, mutta avaruusasemalla saavuttaessa hänkin oli vaihtanut pääosin keltaiseen asuun.

New York Times nostaa esiin avaruusaiheisiin keskittyneen journalistin Daniel Bergerin tviitin. Bergerin mukaan avaruuslentojen puvut valmistellaan yleensä kuukausia etukäteen. Berger sanoo, ettei ole kuullut vielä kenestäkään, joka osaisi selittää, miksi puvut ovat keltaiset. Hän kertoo “villinä arvauksenaan”, kosmonautit olisivat salakuljettaneet pukunsa lennolle komentajan tietämättä. 

New York TImesin mukaan avaruuslennoilla käytetään yleensä hillittyjä värejä, mutta viime aikoina kosmonauttien on nähty pukeutuneen myös kirkkaampiin väreihin. Esimerkkinä lehti mainitsee Julija Peresildin, joka esiintyi kirkkaanpunaisessa asussa ISS:llä viime vuonna. Peresild on toiselta ammatiltaan näyttelijä. 

New York Times jakaa myös Harvardin yliopiston avaruustutkija Jonathan McDowellin tviitin, jossa hän arvelee, että kyseessä eivät suinkaan olisi Ukrainan värit vaan kaikkien kolmen astronautin käymän Baumanin Moskovan teknisen valtionyliopiston värit. Yliopiston edustaja oli paikalla kommentaattorina Venäjän television avaruuslentoa seuranneessa lähetyksessä. Berger huomauttaa kuitenkin omassa tviitissään, että värisävyt sopivat paremmin Ukrainan lipun väreihin. 

Artemjevin, Korsakovin ja Matvejevin on määrä olla Kansainvälisellä avaruusasemalla puolen vuoden ajan. Kolme amerikkalaista ja yksi saksalainen poistuvat asemalta maaliskuun lopussa. 

Astronautti otti yhteen Roskosmoksen johtajan kanssa 

Kokenut amerikkalaisastronautti Scott Kelly vaihtoi aiemmin tässä kuussa satoja kitkeriä Twitter-viestejä Venäjän avaruushallinnon Roskosmoksen pääjohtaja Dmitri Rogozinin kanssa. Rogozin oli väläytellyt julkisuudessa, että Venäjä mahdollisesti vetäytyisi ISS:ää ylläpitävästä ohjelmasta. Aiemmin Rogozin uhkasi, että ISS saatetaan pudottaa avaruudesta, jos Venäjälle asetetaan talouspakotteita.

Rogozin muun muassa jakoi twitterissä venäläisiä videoita, joilla näytetään peitettävän Yhdysvaltain, Britannian ja Japanin liput venäläisen kantoraketin kyljestä.

Kelly arvosteli Twitterissä Rogozinin uhkauksia ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mikä johti lukuisten happamien viestien vaihtoon Rogozinin kanssa. Lopulta Kelly kertoo saaneensa Yhdysvaltain avaruushallinnolta Nasalta sähköpostia, jossa häntä kehotettiin lopettamaan Twitter-sota Rogozinin kanssa. Kelly kertoo CNN:lle lopettaneensa viestittelyn Rogozinin kanssa suojellakseen ISS-ohjelmaa ja Nasaa, mutta ei siksi, että hänen olisi ollut pakko. 

Kelly on viettänyt urallaan yli 500 päivää avaruudessa ja käynyt muun muassa kolmesti ISS:llä. Rogozin on puolestaan pitkän linjan Kremliä tukeva poliitikko. Hän toimi muun muassa Venäjän varapääministerinä vuosina 2011-18. 

Nasan ISS:stä vastaava johtaja Joel Montalbano vakuuttaa, että ISS:n toiminta jatkuu normaalisti Ukrainan sodasta huolimatta ja Nasa on sitoutunut huolehtimaan kaikista seitsemästä avaruusasemalla olevasta jatkossakin sodasta riippumatta. 

ISS on Venäjän, Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Britannian, Saksan, Ranskan, Italian, Alankomaiden, Espanjan, Sveitsin, Belgian, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteinen projekti. Suomi ei osallistu ISS:n toimintaan, vaikka onkin Euroopan avaruusjärjestö ESA:n jäsen. 

Läheet: BBC, CNN, New York Times

Lue myös:

    Uusimmat