Boeing Starlinerin testilento meni pieleen: Astronautit jumissa avaruudessa jo toista kuukautta

Kaksi amerikkalaista astronauttia on jo toista kuukautta jumissa kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) Boeingin pieleen menneen testilennon takia.

BBC kertoo artikkelissaan, että astronauttipariskunta Barry "Butch" Wilmore ja Sunita Williams odotti palaavansa kotiin muutamassa päivässä, mutta asiat eivät kuitenkaan menneet aivan suunnitelmien mukaan.

Wilmore ja Williams lensivät ISS:lle Boeing Starliner -avaruusaluksen historian ensimmäisellä miehitetyllä testilennolla. Testin tarkoituksena oli nähdä, miten uusi avaruusalus toimii ennen kuin sitä aletaan käyttää säännöllisemmin.

Lennon lähestyessä avaruusasemaa ilmeni kuitenkin teknisiä ongelmia, kuten vuotoja aluksen työntövoimajärjestelmässä ja jotkut työntövoimalaitteet sammuivat. 

BBC:n mukaan astronautit pääsivät avaruusasemalle turvallisesti, mutta he tarvitsevat vaihtoehtoisen kuljetusmuodon takaisin Maahan mikäli Starlineriä ei saada kunnostettua tarpeeksi turvalliseksi paluuta varten.

Suunnitelma paluusta on vielä avoinna

Keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Nasan virkamiehet kertoivat, ettei lopullisia suunnitelmia paluun osalta ole vielä vahvistettu.

– Ensisijainen vaihtoehtomme on palauttaa Butch ja Suni Starlinerilla, kertoi Nasan kaupallisen miehistöohjelman johtaja Steve Stich

– Olemme kuitenkin tehneet kaikkemme varmistaaksemme, että meillä on muitakin vaihtoehtoja avoinna, Stich jatkoi.

BBC kertoo, että Nasan yksi mahdollinen vaihtoehto on palauttaa heidät Maahan helmikuussa 2025 SpaceX:n Crew Dragon -aluksella. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Crew Dragonilla olisi neljä miehistön jäsentä, mutta kaksi paikkaa voidaan tarvittaessa jättää tyhjäksi. 

Jos Crew Dragon -alusta käytetään paluuseen, Starliner-alus palaisi Maahan ilman miehistöä tietokoneen ohjaamana.

Tämä suunnitelma tarkoittaisi, että astronautit viettäisivät ISS:llä yli kahdeksan kuukautta – kahdeksan päivän sijaan.

Paluun epäonnistuminen isku Boeingille

SpaceX:n aluksen käyttäminen astronauttien palauttamiseen olisi isku Boeingille, joka on jo vuosia yrittänyt kilpailla yhtiön ja sen kokeneemman Crew Dragonin kanssa. Jo aiemmin tällä viikolla Nasa toimitti SpaceX:n raketilla ISS:lle lisää ruokaa ja tarvikkeita, kertoo BBC.

Boeing toivoi Starlinerin neitsytlennon tasoittavan sen tietä säännöllisiin lentoihin ISS:lle. Space X:n Crew Dragon on hyväksytty Nasan tehtäviin vuodesta 2020 lähtien.

Astronautit: Tuntuu hyvältä olla avaruudessa

Williams, eläkkeellä oleva laivaston helikopterilentäjä ja Wilmore, entinen hävittäjälentäjä, joka on käynyt avaruudessa kahdesti aiemmin, ovat suhtautuneet tilanteeseensa myönteisesti, kertoo BBC.

– Olemme olleet täällä hyvin kiireisiä ja integroituneet miehistöön, Williams kertoi toimittajille äskettäisessä tiedotustilaisuudessa.

– Tuntuu kuin olisimme palanneet kotiin. Tuntuu hyvältä leijua ympäriinsä. Tuntuu hyvältä olla avaruudessa ja työskennellä täällä ylhäällä kansainvälisen avaruusaseman tiimin kanssa, Williams jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat