Helsinkiläiselle Telma Niskaselle, 72, helle aiheuttaa muun muassa uupumusta, huimausta ja ruokahalun menetystä.
Helle voi aiheuttaa erityisesti ikääntyneille tukalia oireita, kuten uupumusta ja sydän- ja keuhkosairauksien pahenemista.
Yli 65-vuotiailla terveyshaitat alkavat yleistyä helteiden pitkittyessä, sillä ikääntyneillä lämmönsäätely toimia nuorempia heikommin.
Yksi helteistä kärsivistä on helsinkiläinen Telma Niskanen, 72.
Hän kertoo kärsivänsä useista oireista ja kuvailee useiden viikkojen ajan jatkuneen helleaallon olleen "hirveää aikaa".
– Paha olo on ollut. Enimmäkseen on ollut huimausta ja unettomuutta. Ruokakaan ei maistu, niin onhan tämä vaikeaa.
Niskanen asuu yhdessä puolisonsa Veikko Niskasen, 74, kanssa kerrostaloasunnossa, jossa lämpötila kohoaa usein tukalan korkeaksi. Kuumuutta on vaikea paeta, kun sekä ulkona että sisätiloissa lämpötila kohoaa hellelukemiin.
– Kun olisikin niitä tuulettimia kaikilla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta niitä ostaa, Telma harmittelee.
Terveyshaitat huolettavat
Telma Niskasen hellepäivät kuluvat tavanomaisissa askareissa, kuten ruoanlaitossa. Telma hoitaa kaupassakäynnin ja ruoanlaiton huonokuntoisemman puolisonsa puolesta.
– Koitamme olla paikallaan, että tulemme jotenkin toimeen. Ei tässä kummempia pysty tekemään. Siivous on jäänyt vähemmälle, koska imurointi on ihan mahdotointa. Pelkään, että jos itse kaadun, niin kuka silloin auttaa.
Helteet ovat vieneet sairaalahoitoon ja päivystykseen etenkin ikääntyneitä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Etenkin yli 26 asteen lämpötila aiheuttaa terveyshaittoja, kuten diabeteksen tai sydän- ja keuhkosairauksien pahenemista.
Myös Telmaa huolettavat helteiden terveysvaikutukset.
– Huolettaa. Ei niinkään omani, mutta mieheni puolesta.
Niskanen sanoo, ettei muista elämänsä varrelta vastaavia hellejaksoja.
Lue lisää: Husin päivystys on ruuhkautunut helteen vuoksi: Potilaita kiidätetty muihin sairaaloihin tilanpuutteen vuoksi
Hyväkuntoisetkin oireilevat
Niskasten luona vierailee kerran kahdessa viikossa Gubbe-vanhuspalvelun työntekijä Julia Vähäkoski, jonka kanssa Telma käy kaupassa ja ulkoilemassa.
Gubbe-palvelun ikääntymisen asiantuntija Nelli Nummisalo sanoo, että noin 500 ikääntyneen avustettavan asiakkaan joukosta moni oireilee helteillä.
– Moni hyväkuntoinenkin asiakas haluaisi vaan jäädä kotiin pötköttämään. Edes pienimuotoinen ikäihmisen aktivointi on kuitenkin tärkeää, koska viikonkin vuodelepo voi vähentää lihasmassaa 20 prosenttia, Nummisalo sanoo.
Nummisalo neuvoo läheisiä olemaan helteillä aktiivisesti yhteydessä ikääntyneeseen omaiseen.
– Sosiaalisen tuen merkitys on äärimmäisen tärkeä. Vähintään puhelinsoitto, jolla tarkistetaan läheisen kuntoa ja huolehditaan syömisistä ja juomisista, on tärkeä.