Koulujen avaamisella myös rahallinen merkitys – näin Suomen talous pyörii kriisin jälkeenkin: "Siihen liittyy arvovalintoja, miten halutaan erityyppisiä ihmisiä kohdella"

Suomen talouden jaloilleen nostaminen vaatii useita toimia, kertoo Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä, joka on osa koronapandemian ajaksi perustettua talouskriisiryhmää. 

Millaisiksi taloustieteilijä Vesa Vihriälä arvioi Ruotsin taloudellisen tilanteen – valitsihan länsinaapuri hyvin erilaisen tien kuin moni muu maa. Katso videolta!

Vihriälä on jo aiemmin väläytellyt, että Suomen talouden kohentamiseksi koronakriisin jälkeen on mitä luultavimmin luvassa veronkorotuksia ja menojen leikkaamista.

Hänen mukaansa on kuitenkin olemassa vielä kolmaskin vaihtoehto.

– On vaihtoehto, jossa koitetaan saada taloutta pyörimään vauhdikkaammin siten, että meillä on enemmän ihmisiä töissä ja tuottavuus kohoaa nopeammin. 

Vihriälän mukaan koronakriisin jälkeisessä ajassa tarvitaan kaikkia mahdollisia keinoja, sillä kyse saattaa olla myös esimerkiksi arvoista.

– Siihen liittyy arvovalintoja, eli miten halutaan erityyppisiä ihmisiä kohdella. Se on osittain poliittista, osittain taloudellista valintaa. 

Koulujen ja ravintoloiden avaaminen auttavat taloudellista ahdinkoa

Vihriälän mukaan koulujen avaaminen on taloudellisessakin mielessä edistävä purkutoimenpide.

– Sillä on huomattavasti merkitystä kotitalouksille, kun ihmiset voivat töissä paremmin, kun lapset ovat koulussa ja elämä ylipäätään helpompaa, Vihriälä perustelee. 

Taloustieteilijä kuitenkin huomauttaa, että koulujen avaaminen ei ole toimenpiteenä taloudellisesti niin merkittävä kuin ravintoloiden avaamisella tai suurten tapahtumien järjestämisen salliminen.

Ihmisten liikkuvuus tärkeää talouden kannalta

Tällä tietoa yli 500 hengen tapahtumat ja tilaisuudet ovat peruttu 31.7. saakka. Ravintolat taas ovat sulkeneet ovensa 31.5. saakka – ruoan ulosmyynti tosin on ollut koko ajan sallittua. 

– Isot tapahtumat ja ylipäätään se, että ihmiset voivat kokoontua ja liikkua, ovat tärkeitä talouden kannalta. 

Jos ravintolat avataan kuun lopussa, se ei tarkoita heti kättelyssä normaaliin palaamista. Vihriälän mukaan on mahdollista, että ravintoloihin liittyy pidempäänkin kevyempiä rajoituksia, esimerkiksi turvavälin suhteen. 

Ihmiset ovat varmasti jatkossa aiempaa varovaisia, ja asiakkaiden palaaminen ravintoloihin voi tapahtua hitaasti.

Myös pelkät kehotukset voivat riittää

Vihriälä muistuttaa, että rajoitustoimenpiteillä ei niinkään ole merkitystä, vaan kyse on ihmisten toiminta. 

– On olemassa pelkoa siitä riippumatta, että millä tavalla viranomaiset rajoittavat. Kehotukset ja suositukset saattavat toimia ihan yhtä hyvin kuin rajoitukset, Vihriälä pohtii ja mainitsee, että edellä mainitusta on olemassa esimerkkejä maailmalla, esimerkiksi Ruotsissa. 

Mitä mieltä talousnero Vihriälä oli Vasemmistoliiton ehdotuksesta? Katso videolta!

Lue myös:

    Uusimmat