Koulut alkavat tänään osassa maata – suurimmissa kaupungeissa viimeistään huomenna

Peruskoulujen syyslukukaudet käynnistyvät lähes kaikissa Suomen kouluissa tällä viikolla. Suurimmissa kaupungeissa koulutyö alkaa tänään tai huomenna, tiedottaa Opetushallitus.

Tänään koulut alkavat esimerkiksi Tampereella, Oulussa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Kotkassa. Torstaina syyslukukauden työ käynnistyy muun muassa Helsingissä, Espoossa, Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Vaasassa koulut käynnistyvät perjantaina ja Vantaan ruotsinkielisissä kouluissa koulutyö alkaa vasta ensi maanantaina.

Ammatilliset oppilaitokset, lukiot ja aikuislukiot voivat käynnistää lukukautensa omien aikataulujensa mukaan. Myös niiden loma-ajat saattavat poiketa peruskouluista.

Opetushallituksen arvion mukaan peruskoulun aloittaa elokuussa noin 54 000 ekaluokkalaista. Koulun aloittavien ikäluokka on pienentynyt jo useamman vuoden ajan. Ensimmäisen vuosiluokan aloittavia on nyt noin tuhat vähemmän kuin viime vuonna.

Toisen asteen koulutuksen aloittavien määrä on Opetushallituksen mukaan pysynyt tasaisena. Lukiossa ja ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa aloittaa tänä syksynä yhteensä noin 75 000 uutta opiskelijaa.

Liikenteessä oltava tarkkana

Koulujen alkaminen kasvattaa itsenäisesti liikkuvien lasten määrää liikenteessä, kertoo Poliisihallitus tiedotteessaan.

Poliisi valvoo liikennettä ensimmäisten kouluviikkojen ajan koulujen lähialueilla. Tarkoituksena on varmistaa turvallinen koulumatka ja ennaltaehkäistä onnettomuuksia.

Valvonnan pääpaino on suojateissä ja liikennenopeuksissa. Liikenneturvan mukaan yli puolet alakouluikäisten loukkaantumisista jalankulkijoina tapahtuu suojateillä.

Myös Autoliitto muistuttaa tiedotteessaan, että ajoneuvosta riippumatta nopeuteen on kiinnitettävä huomiota erityisesti koulujen läheisyydessä. Lapset saattavat esimerkiksi sännätä tien yli ja toimia arvaamattomasti.

Lue myös:

    Uusimmat