Hallituksen kaavailemat koulutusleikkaukset osuvat kaikkien rankimmin ammattikoulutukseen, josta ollaan ensi vuonna leikkaamassa 190 miljoonaa euroa. Tänään ammattikoululaiset ovat vastustaneet leikkauksia ympäri Suomea Ammatillinen koulutus liikkeessä-tempauksessa.
Ainakin 40 ammattikoulussa ympäri Suomen on tänään otettu osaa mielenilmaukseen, jonka viesti on tämä: Ammattikoulutus on arvokasta ja hallituksen suunnittelemia leikkauksia on kohtuullistettava.
Suomen Ammattiin Opiskeleiven Liitto (SAKKI ry) on yhdessä kolmen muun järjestön kanssa luovattanut tänään vetoomuksensa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle.
Järjestöjen laskelmien mukaan leikkaukset karsisivat laskennallisesti joko 3800 työpaikkaa tai yli 18 000 ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa.
SAKKI ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal kuvailee, että mikäli leikkaukset päätetään budjettiriihessä tehdä, niiden vaikutukset ovat järkyttäviä.
– Viidesosa rahoituksesta lähtisi pois. Puhutaan niin suuresta summasta rahaa, että se tulee näkymään arjessa aika radikaalisti, Khabbal sanoo.
Hän kertoo, että oppilaitoksille on toistaiseksi annettu vapaus valita, mistä he leikkaavat.
– Emme siis edes tiedä, mitä kaikkea tämä tulee tarkoittamaan käytännössä. Opiskelijoiden kesken on valtavaa hämmennystä. Jo nyt esimerkiksi työtiloista ja opettajista on pulaa.
Järjestöt: Ammattikoulutusta ei arvosteta
Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Petri Lempisen mukaan leikkaukset viestivät siitä, ettei ammatillista koulutusta arvosteta.
Hallituksen suunnittelemista koulutusleikkauksista kaikista suurimmat säästömäärät kohdistuvat juuri ammattikoulutukseen. Jo ensi vuonna pyrkimyksenä on säästää peräti 190 miljoonaa euroa.
– Se tarkoittaa sitä, että meillä on entistä vähemmän ihmisiä, jotka pitävät tämän yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Ammatillisesta koulutuksesta tulevat ne ammattilaiset, jotka huolehtivat meidän vientiteollisuudestamme, hoitavat lapsia, hoitavat vanhuksia, pitävät kaupat auki ja ajavat kuorma-autoja ja busseja, Lempinen listaa.
Arvostuksen puutteesta viestii sekin, että ammattikoululaiset kohtaavat edelleen vahvoja ennakkoluuloja.
– Tosi usein tulee vastaan tilanteita, joissa todetaan, että "aah, sä oot amisopiskelija". Sitten ruvetaan yksinkertaistamaan ihan perusarkipuhetta. Se on tosi hälyttävää ja hirveän huvittavaa, Khabbal kertoo.
Historiallinen tutkintouudistus edessä
Ammatillisessa koulutuksessa on leikkauksien lisäksi tapahtumassa muitakin suuria mullistuksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä julkaisi viime viikolla esityksensä, jonka mukaan tutkintoja olisi merkittävästi vähemmän ja ne olisivat nykyistä laajempia.
Uudistetuilla tutkinnoilla on tarkoitus vastata nykytyöelämän tarpeisiin. Järjestöt pitävät työryhmän esitystä tervetulleena.
– Tämä arkoittaa sitä, että yksittäisellä opiskelijalla on enemmän valinnanvapautta rakentaa oman näköisensä tutkinto oman tilanteen mukaisesti. Tätä ei voi pitää minään muuna kuin myönteisenä askeleena eteenpäin, Lempinen sanoo.
Historiallisen suuri uudistus on linjassa leikkausten kanssa, mutta ammattioppilaitokset tulevat olemaan lähivuosina erittäin tiukilla.
– Ongelma on se, että ensin meiltä lähtevät rahat, sitten uudistuu toimintaa ohjaava lainsäädäntö ja viimeisenä, vuoteen 2019 mennessä, tapahtuu tutkintouudistus.