Kriisikeskus: Puskaraiskauksien määrässä ei selvää muutosta

Tikkurila Heureka jengi nuoriso väkivalta
Suurimmassa osassa seksuaalisesta väkivallasta uhri ja tekijä tuntevat toisensa. Niin sanotut puskaraiskaukset ovat vähemmistössä. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 18.07.2016 09:50

MTV UUTISET – STT

Raiskauskriisikeskus Tukinaisessa ei ole havaittu julkisella paikalla tapahtuneiden raiskauksien lisääntyneen. Suurimmassa osassa seksuaalisen väkivallan tapauksista uhri ja tekijä tuntevat toisensa, sanoo keskuksen kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen auttaa seksuaalirikosten uhreja

  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea ja ohjausta seksuaalisen väkivallan tai hyväksikäytön kohteeksi joutuneille sekä heidän läheisilleen.  
  • Keskus vaikuttaa ammatti-, viranomais- ja oikeuskäytäntöihin sekä yleiseen mielipiteeseen seksuaalisen väkivallan vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.  
  • Se tarjoaa yhteistyötä, konsultaatioapua ja koulutusta eri alojen ammattilaisille, viranomaisille, järjestöille ja oppilaitoksille.  
  • Keskus täydentää julkisia sosiaali- ja terveysalan palveluita ja viranomaisjärjestelmää omalla erityisalueellaan.  
  • Kriisipäivystys toimii normaalisti kesällä, numerossa 0800 97 899. Palvelu on avoinna ma-to kello 09-15 sekä la-su kello 15-21.  
  • Asianajajapäivystys palvelee numerossa 0800 978 95. Se on avoinna ma-to kello 13-16.  
  • Keskuksen verkkopalvelun kautta voi ottaa yhteyttä vuorokauden ympäri.  
  • Kriisikeskukseen voi ottaa yhteyttä kuka vain, sukupuoleen katsomatta.  
  • Seksuaalisen väkivallan uhrien avoin tukiryhmä kokoontuu Helsingissä seuraavan kerran elokuussa.  

– Myös tuntemattomien tekijöiden tekemiä raiskauksia tapahtuu, mutta asiasta saamissamme puheluissa ei ole tapahtunut suurta muutosta.

Selvästi tavanomaisempaa on, että raiskaaja on tuttu.

Heinjoen tuntuman mukaan Suomeen runsaslukuisina saapuneet turvapaikanhakijat näkyvät keskuksen tilastoissa, mutta hän ei halua tehdä asiasta varsinaisia johtopäätöksiä.

– Missä tahansa ihmisryhmässä on mukana heitä, jotka kokevat oikeudekseen loukata muiden seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Kriisikeskuksessa ei ole todettu, että joku tietty ihmisryhmä raiskaisi muita todennäköisemmin.

Heinjoen mielestä naisten alistaminen ei kuulu esimerkiksi islaminuskoon.

Hän muistuttaa, että seksuaalista väkivaltaa on tavattu Suomessa myös uskonnollisissa yhteisöissä, joilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttajien kanssa.

Huomio tulisi kiinnittää uhriin

Julkisessa keskustelussa tuntemattomien tekemistä raiskauksista vaaditaan usein kovempia rangaistuksia. Heinjoen mukaan tämä johtaa aika-ajoin siihen, että uhri unohdetaan. 

– Seksuaalisen väkivallan uhreille pitäisi olla saatavilla riittävästi hoitoa sekä tukea.

Heinjoki myöntää, että raiskauksen uhrien kohtaaminen on haastavaa ja terveydenhuollon ammattilaisilla ei aina ole riittävää tietoa, miten tilanteissa tulisi toimia. Toisaalta maahanmuuttajiin kohdistuvan pelon lietsonta ei myöskään auta.

– On tavallista, että ihmiset puhuvat asioista, joista eivät tiedä. Tämä voi vaikuttaa asenteisiin.

Hän uskoo, että paras keino ehkäistä turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia on tehdä turvapaikkaprosessista ja kotouttamisesta mahdollisimman nopea ja sujuva.

– Myös meidän suomalaisten olisi hyvä pohtia asenteitamme. Olemmeko valmiita kotouttamaan tulijat? 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos