Poliisi ohjaa rikosten uhreja avun piiriin vaihtelevasti – erot kaupunkien välillä valtavia: "Asiakas itse päättää, haluaako ottaa apua vastaan"

Poliisin aktiivisuudessa rikosten uhrien ohjaamisessa avun piiriin on isoja eroja paikkakunnittain, selviää MTV Uutisten saamista Rikosuhripäivystyksen tilastoista.

Esimerkiksi: kun viime vuonna Helsingissä Rikosuhripäivystykseen ohjattiin lähes 16 ihmistä kymmentätuhatta asukasta kohden, Vantaalla luku oli hieman alle 2.

MTV Uutiset sai Rikosuhripäivystys RIKUlta tilastot viime vuonna palvelun piirissä olleista ihmisistä, joiden on merkitty tulleen poliisilaitoksen ohjaamana. Tilastot rajattiin koskemaan Suomen suuria kaupunkeja.

Katso kaupunkikohtaiset tilastot alta. Ensimmäisessä sarakkeessa on kaupungin nimi, toisessa poliisin Rikosuhripäivystyksen pariin ohjaaminen henkilöiden määrä vuonna 2019, kolmannessa kaupungin asukasmäärä vuoden 2020 alussa ja viimeisessä palveluhin ohjattujen määrää kymmentätuhatta kaupungin asukasta kohden.

Uhrien ohjaus poliisin velvollisuus

MTV Uutiset vertasi lukuja kaupungin väkilukuun arvioidakseen ohjauksen kattavuutta. Laskutapaan liittyy puutteita, sillä kaikissa kaupungeissa ei välttämättä tapahdu yhtä paljon rikoksia, joiden osalta ihmisillä olisi tarve päästä Rikosuhripäivystyksen piiriin.

Myös Rikosuhripäivystyksen omissa tilastomerkinnöissä voi olla puutteita. Lisäksi osa uhreista saatetaan ohjata Rikosuhripäivystyksen sijaan muiden avuntarjoajien piiriin.

Selvityksen perusteella Helsinki oli selvästi tilaston kärjessä, ja Rikosuhripäivystyksen piirissä oli viime vuonna yhteensä 1035 poliisin sinne ohjaamaa ihmistä. Poliisi on ohjannut ihmisiä Rikosuhripäivystykseen suhteessa paljon myös Lahdessa, Kuopiossa ja Turussa.

Rikoksen uhrien ohjaaminen tukipalveluiden piiriin on poliisin velvollisuus.

Esitutkintalain mukaan sen tulee ohjata ihmiset tukipalveluiden piiriin "ilman aiheetonta viivytystä siinä laajuudessa kuin se on erityisesti asianomistajan henkilöön liittyvät seikat ja rikoksen laatu huomioon ottaen tarpeen".

Poliisi voi myös uhrin suostumuksella välittää tämän yhteystiedot tukipalveluun sitä varten, että palvelusta voidaan ottaa suoraan yhteys uhriin. Rikosuhripäivystys suosittelisikin tätä, koska rikoksen uhrilla ei välttämättä ole voimavaroja tai muita edellytyksiä ottaa yhteyttä annetun esitteen perusteella.

Avun piiriin ohjataan yhä useampia

Huolimatta alueellisista eroista kehitys on ollut positiivista, ja poliisin Rikosuhripäivystykseen ohjaamien henkilöiden määrä on kasvanut nopeasti. Viime vuonna Rikosuhripäivystyksen asiakkaista poliisin sinne ohjaamia oli lähes 4000, kun edellisvuona luku oli vajaat 2500.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg korostaa, että parissa vuodessa ohjaus on parantunut merkittävästi.

– Koko ajan näemme positiivista kehitystä, kun tietoisuus uhrien tukipalveluista lisääntyy paikallisesti ja yhteistyörakenteet kehittyvät, hän kertoo.

Poliisi on suurin yksittäinen ihmisiä palveluiden piiriin ohjaava taho. Valtaosa poliisin ohjaamista henkilöstä on sellaisia, että poliisi on henkilön luvalla lähettänyt tämän yhteistiedot Rikosuhripäivystykselle. Suurin osa heistä on naisia.

Poliisin johdon pitää sitoutua rikoksen uhrien ohjaamiseen

Rikosuhripäivystyksen mukaan Helsingin luvut selittyvät sen mukaan sillä, että ohjaaminen tukipalveluihin on otettu osaksi työprosesseja ja siitä on tullut normaalirutiini.

Jos poliisin johto sitoutuu ihmisten ohjaamiseen, se toimii. Helsingissä on käynyt näin, Åberg sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yhteen kaupunkiin keskittynyt Helsingin poliisi on rakenteeltaan erilainen kuin monet hajautetummat poliisilaitokset.

Åberg uskoo, että yksi iso uhrien ohjaamista haittaava tekijä ovat poliisin organisaatiouudistukset ja henkilökunnan vaihtuvuus. Silloin menetetään poliisin ja palveluiden väliset verkostot. Samalla hän pohtii, olisiko vuoden 2016 rikosuhridirektiivi edellyttänyt laajempaa poliisin uudelleenkoulutusta aiheesta.

Åberg kuitenkin kehuu Poliisihallituksen puuttuneen asiaan ja Poliisiammattikorkeakoulun kehittäneen opetustaan aiheesta.

Itä-Uudenmaan poliisi: Asiakas päättää itse, haluaako apua

Vantaa kuuluu Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen piiriin. Rikoskomisario Heidi Niemi Itä-Uudeltamaalta kertoo, että rikoksen uhreja ohjataan Vantaalla avun piiriin samalla tavalla kuin muuallakin.

Hän uskoo, että Vantaalla harvempi rikoksen uhri haluaa ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen tai antaa suostumuksensa yhteystietojen luovuttamiselle yhteydenottoa varten.

– Asiakas itse päättää, haluaako ottaa apua vastaan, hän sanoo.

Niemi muistuttaa, että Helsingin alueella myös olosuhteet ovat erityisen otolliset Rikosuhripäivystykseen ohjaamiseen.

– Rikosuhripäivystyksen työntekijä työskentelee siellä osan viikosta, hän kertoo.

Hän kuitenkin myöntää, että henkilöstön suuri vaihtuvuus on haaste rikoksen uhrien ohjaamisen osalta. Tämä tietää tarvetta koulutukselle.

– Meillä on paljon nuoria tutkijoita, jotka tulevat suoraan koulusta. Olemme pohtineet keinoja parantaa tilannetta ja kehittää menetelmiä, joilla voidaan paremmin huomioida ohjaus kuulustelutilanteissa, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat