Kriisinhallinnassa uusi uhkakuva – suomalaisrauhanturvaajien henkilöllisyys salataan

Kriisinhallinta kurdistan
Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko (vas.) ja osastoesiupseeri Hannu Teittinen puolustusministeriöstä kertoivat suomalaissotilaiden osallistumisesta koulutusyhteistyöhön Pohjois-Irakissa Kurdistanin itsehallintoalueella tiedotustilaisuudessa Helsingissä 18. toukokuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 18.05.2015 17:52
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Suomi osallistuu kriisinhallintaoperaatioon Irakissa. Ensimmäiset neljä sotilasta lähtevät Erbiliin jo tällä viikolla. Turvallisuustilanne alueella on parempi kuin esimerkiksi Afganistanissa, mutta kuvaan on noussut uusi vaaratekijä.

– Suomestakin on lähtenyt ISIS-taistelijoita, ja sen vuoksi arvioimme, että suomalaisten rauhanturvaajien lähipiiri kotimaassa saattaa kohdata uhkia. Siksi rauhanturvaajien nimiä tai kasvoja ei anneta julkisuuteen, kertoo prikaatikenraali Petri Hulkko.

Tavallisesti rauhanturvaajien lähtiessä media on ollut paikalla kameroineen ja kysymyksineen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lähtijöiden henkilöllisyys salataan kotimaassa.

Suomalaiset kouluttavat

Suomi osallistuu koulutusoperaatioon presidentin tekemällä päätöksellä. Suomalaiset kouluttavat Kurdistanissa peshmerga-joukkoja leireissä, eivätkä liiku niiden mukana leirien ulkopuolella.

Peshmerga-joukkojen koulutukseen osallistuu yli 60 maata. Suomalaisten osuus on tähänastisten päätösten mukaan vuoden mittainen ja 50 rauhanturvaajan vahvuinen. Yksittäisen sotilaan pesti kestää puoli vuotta, joten kaikkiaan suomalaisia osallistuu tähän operaatioon 100.

Suunnitelmien mukaan suomalaiset ovat toimintavalmiudessa Irakissa heinäkuussa. Pääjoukon ensimmäisten koulutus on jo alkanut ja ensimmäiset neljä sotilasta matkustavat Irakiin jo tällä viikolla.

Turvallisuustilanne

Suomalaiset toimivat Irakissa Kurdistanin itsehallintoalueella. He kouluttavat peshmerga-joukkoja toimimaan yhtenäisenä sotajoukkona.

– Peshmerga-taistelijoiden yksilölliset taidot ovat hyviä ja taistelutahto korkea, mutta joukkona he ovat hajanainen ryhmä, kertoo prikaatikenraali Petri Hulkko.

– Alueen turvallisuustilanne on parempi kuin esimerkiksi Afganistanissa. Tienvarsipommit ovat mahdollisia, mutta epätodennäköisiä, sanoo Hulkko.

Peshmerga- tai muun kurdijoukkoihin kuuluvan sotilaan tekemää iskua koalition sotilaita vastaan pidetään epätodennäköisenä.

– Mitään viitteitä tällaiseen ei ole.

Myös ISISin suoran iskun vaaraa suomalaisia vastaan pidetään vähäisenä, sillä suomalaiset toimivat turvallisella etäisyydellä rintamalinjoista koulutuskeskuksissa.

Turvallisuuteen on satsattu paitsi hyvillä henkilökohtaisilla varusteilla, myös sillä, että operaatiossa on mukana vain kokeneita rauhanturvaajia.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa