Suomi on syyskuussa lähettämässä noin 50 sotilasta lisää koulutusyhteistyöhön Irakiin. Samalla Suomi jatkaa vuodella osallistumistaan operaatioon, jossa koulutetaan kurdien peshmerga-joukkoja sodassa äärijärjestö Isisiä vastaan.
Suomi myös laajentaa koulutusta neuvonantotoimintaan, joka tapahtuu rintamalinjan takana. Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko sanoo, että rintama on suhteellisen vakaa.
– Isis on aiheuttanut suurimmat tappiot rintamalla ansoilla ja räjähteillä, jotka se on jättänyt jälkeensä. Meillä on koulutettavaa improvisoitujen räjähteiden havaitsemisessa ja ennaltaehkäisyssä, Hulkko sanoo.
Suomi jatkaa samalla koulutustoimintaansa Pohjois-Irakissa Arbilin koulutuskeskuksessa. Rintamalinjan takana suomalaissotilaat täydentävät koulutusta ja samalla lähettävät palautetta koulutuskeskukseen. Rintamalinjan takana suomalaiset antavat myös ensiapukoulutusta.
Hulkon mukaan turvallisuustilanne alueella on pysynyt ennallaan, mutta Isisin voima on selkeästi heikentynyt.
– Isisillä ei ole enää suurten joukkojen liikutteluun kykyä, kuten oli vuosi sitten, Hulkko arvioi.
Ranskalta avunpyyntö
Hallitus antaa osallistumisesta eduskunnalle lainmukaisen selonteon.
Suomi vastaa ratkaisulla Ranskan Pariisin terrori-iskujen jälkeen esittämään avunantopyyntöön sekä Yhdysvaltojen pyyntöön tukea Isisin vastaista koalitiota. Yhdysvallat esitti pyyntönsä joulukuussa.
Ranska esitti avunantopyyntönsä marraskuussa.
Suomi lähetti viime vuonna 50 sotilasta kouluttamaan kurdien peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakiin.
Suomi on tehnyt Irakissa yhteistyötä Norjan, Hollannin ja Britannian kanssa.
– Pidän koulutusta poikkeuksellisen onnistuneena. Peshmerga-joukot ovat poikkeuksellisen motivoituneita, ja koulutus on oikeaan osunutta, Hulkko arvioi.
Hulkon mukaan rekrytointi operaatioon on ollut helppoa, eikä hän usko joukkojen lisäämisen olevan ongelma. Irakiin lähtee Puolustusvoimien henkilökuntaa sekä reserviin kuuluvia.