Uransa tähän kauteen päättäneen kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän keskiviikkona julkaistava kirja antaa menestyneestä urheilumanageri Jukka Härkösestä kuvan häikäilemättömänä ja kärsimättömänä taustavaikuttajana.
Härkönen, 71, on manageroinut vuosikymmenten saatossa lukuisten suomalaisten lisäksi muun muassa pikajuoksija Frankie Fredericksia, keihäänheittäjiä Ihab Abdelrahmania ja Julius Yegoa sekä keskimatkojen kaksinkertaista olympiavoittajaa Caster Semenyaa.
Mäkelän tänään julkaistavassa, Mika Wickströmin kirjoittamassa kirjassa Kristiina Mäkelä – Pitkä tie huipulle (Tammi) Härkösen nimi mainitaan peräti 36 kertaa, mikä on varsin yllättävää, sillä Härkönen ei koskaan manageroinut Mäkelää. Se kertoo paljon myös nyt jo eläköityneen Härkösen asemasta suomalaisen yleisurheilun taustavaikuttajana.
LUE MYÖS: Kristiina Mäkelä avautuu tylystä kohtelustaan: "Ei dopingille"
Kovimman lausunnon Härkösen häikäilemättömästä puolesta antaa kolmiloikkaajan valmentaja Tuomas Sallinen.
– Hän on niitä managereita, jotka juoksevat menestyksen perässä. Hän hylkää urheilijansa aika nopeasti, jos menestystä ei tule. Sen on saanut jo moni suomalainen urheilija kokea. Maailmaltahan löytyy paljon mitalikandidaatteja, joita värvätä talliinsa, Sallinen sanoo kirjassa.
Härköstä pyydettiin Mäkelän valmennuksen mentoriksi urheilijan ollessa alle parikymppinen. Kokenut manageri tiedettiin kovaksi urheilijoiden ja valmentajien sparraajaksi, jolla oli vahvat mielipiteet siitä, mitä huipulle pääseminen vaatii. Mäkelä koki Härkösen opit liiankin rankoiksi.
– Halusin tehdä silti kaiken prikulleen niin kuin Härkönen tahtoi. Hänhän oli kaikkien tuntema ja arvostama kansainvälinen kisamanageri, jolle ei yksinkertaisesti kannattanut sanoa vastaan. Enkä olisi tahtonutkaan, koska halusin ammentaa kaikki arvokkaat opit häneltä, Mäkelä kertoo kirjassaan.
Kirjan mukaan Härkönen kuvaili nuoren Mäkelän vartaloa ”isoksi” ja suhtautui vielä kehittyvän urheilijan kasvuun kärsimättömästi. Varsinaisesta manageroinnista voitiin Härkösen mukaan puhua vasta, kun kolmiloikkaaja ylittäisi 14 metriä.
”Tasoonsa nähden maailman tuetuin urheilija”
Härkönen järjesti Mäkelän joihinkin kansainvälisiin kisoihin, kun tämä hyppäsi keväällä 2015 Vaasan hallikisoissa tuloksen 14,20. Managerin tiedettiin saavan urheilijoitaan varsin hyvällä menestyksellä koviin huippukisoihin, mutta Mäkelälle ovet eivät auenneet, vaikka hän saavutti jo säännöllisesti yli 14 metrin tason. Kohtelu Härkösen suunnalta oli hyppääjän mielestä ylenkatsovaa ja autoritaarista.
– Minusta alkoi tuntua, ettei Härkönen tosissaan panostanut meikäläiseen. Hänellä oli muutenkin sellainen tyyli, että mitä tahansa sanoin, hän tavalla tai toisella dissasi sen, Mäkelä kokee.
Kovimman kolhun Härkösen taholta Mäkelä koki vuonna 2018, kun manageri otettiin Ylen suoraan radiolähetykseen kommentoimaan puhelimen välityksellä kolmiloikkaajan avautumista Olympiakomitean ja Suomen Urheiluliiton tukijärjestelmää kohtaan.
Taustalla oli Mäkelän Finnish News -sivustolle kirjoittama teksti, joka sai osan urheilupäättäjistä kimpaantumaan. Härkönen antoi palaa radio-ohjelmassa. Hänen mukaansa Mäkelä oli ”omaan tasoonsa nähden yleisurheilukartalla maailman tuetuin urheilija”.
LUE MYÖS: Kristiina Mäkelä ilahtui sanasodaksi yltyneen kommenttinsa seurauksista – ”Ei minua pelota, jos sanon jonkun mielestä jotain pahaa tai väärää”
Mäkelä jäi pohtimaan, oliko Härkönen lainkaan lukenut alkuperäistä kirjoitusta. Valmentaja Sallinen pitää managerin väitettä uskomattomana.
– Yleisurheilun amatöörimaailmassa managerit ovat niitä ainoita toimijoita, jotka pärjäävät taloudellisesti hyvin. Siltä pohjalta on hyvä lähteä huutelemaan, Sallinen tokaisee.
MTV Urheilu tavoitti Jukka Härkösen, joka ei kuitenkaan ollut halukas kommentoimaan Mäkelän ja Sallisen kirjassa esittämiä väitteitä.
– En voi kommentoida kirjaa, koska en ole sitä lukenut – enkä aio lukea, Härkönen vastasi.