Helsinkiläinen Kristiina oli odottamassa koneen vaihtoa Amsterdamin lentokentällä, kun hän sai matkasuunnitelmat täysin sekoittaneen soiton.
Kristiinan laboratoriotulokset olivat valmistuneet ja syy koko syksyn vaivanneisiin erilaisiin oireisiin oli löytynyt: Kristiina sairastaa lavantautia. Hänet määrättiin hakeutumaan pikaisesti sairaalahoitoon.
– Olisin voinut jatkaa määränpäähäni, mutta en nähnyt siinä oikein mitään mieltä, olisinhan joutunut suoraan sairaalaan. Palasin siis seuraavalla koneella takaisin Suomeen ja menin lentokentältä suoraan sairaalaan, Kristiina kertaa tapahtumia MTV Uutisille.
Vaikka lavantautidiagnoosi tuli yllätyksenä, oli Kristiinan syksy mennyt erilaisten oireiden ja sairastamisten vuoristoradassa. Lavantautia ei silti kukaan ollut osannut epäillä.
– Lopussa kävi koomisesti, kun viimeinen näyte eli lavantauti oli vielä valmistumassa. Reissua edeltävänä iltana juttelin lääkärin kanssa ja hän sanoi, että täällä on enää yksi tällainen varmistumatta, pelkkä yksityiskohta, joka ei meitä periaatteessa edes kiinnosta, koska se oli niin epätodennäköinen, Kristiina nauraa nyt.
Ensin tulivat "räyhäkät" vatsaoireet
Todennäköisesti lavantautiin liittyvät oireet ilmaantuivat jo loppukesästä.
– Ensimmäiset oikein "räyhäkät" vatsavaivat tulivat elokuun lopussa. En oikein uskaltanut syödä mitään moneen päivään. Siitä kaikki lähti liikkeelle. Tämän jälkeen alkoivat ajoittaiset voimakkaat nivel- ja lihaskivut sekä sahaava kuumeilu, joka ajoittain rauhoittui, Kristiina kertoo.
Syksyllä erilaisia tautijaksoja oli useita ja niiden aiheuttajaksi epäiltiin muun muassa keuhkokuumetta ja raudan puutetta.
– Kun diagnoosi viimein tuli marraskuun loppupuolella, minulla ei ollut kunnon kanssa mikään maailman hätä. Luulin pikemminkin olevani paranemassa jostain kummallisesta kausiflunssasta.
Lavantautitartunta on usein yllätyslöydös
Ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n infektiosairauksien klinikalta vahvistaa, ettei lavantautia ole helppo tunnistaa.
– Lavantauti eli Salmonella Typhi on usein yllätyslöydös. Varsinkin veriviljelyssä bakteeri kasvaa hitaasti ja usein potilas on voinut jo päästä kotiin, kun sairaalasta soitetaan perään.
Myös oireet ovat tämäntyyppiselle sairaudelle epätyypilliset.
– Se on ravinnosta saatu bakteeri, joka ei välttämättä tee ollenkaan ripulioiretta. Sen sijaan lavantauti voi aiheuttaa pitkittyneen kuumeilutaudin, yleisinfektion, jossa infektioarvot kuten CRP eivät kuitenkaan välttämättä nouse kovin korkealle, Järvinen sanoo.
Kotoperäinen lavantauti on käytännössä kadonnut
Lavantautia esiintyy vähänlaisesti Suomessa ja muissa korkean elintason maissa, joissa hygieniataso on korkealla.
Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n tartuntatautirekisterin mukaan lavantautitapauksia todetaan Suomessa vuosittain alle kymmenen, paitsi vuonna 2007, jolloin tautitapauksia oli 11.
Viime vuonna koko maassa todettiin 9 tautitapausta ja tänä vuonna saman verran, mutta luku voi tietysti vielä kasvaa.
– Käytännössä tartunnat ovat matkailijoiden meille tuomia. Maailmalla se on kohtuullisen yleinen ja sitä esiintyy lähes kaikkialla alemman hygieniatason maissa. Minun vinkkelistäni tuntuu, että yleisemmin se tulee meille Intian niemimaalta, kertoo HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen.
Tartunnan lähde on mysteeri
Kristiinan tartunnan alkuperää ei tiedetä. Hän on matkustellut, mutta ainoastaan Euroopassa.
– Lääkäreiden kanssa on yhdessä kovasti mietitty, että mistä se on tullut ja milloin. Pahoin pelkään, että tämä on mahdollisesti ravintolaruuasta saatu ja mahdollisesti ihan kotimaasta. Mutta tartunnan lähteestä ei ole mitään faktaa ja kaikki on pelkkää spekulaatiota.
– Lääkärien mukaan lavantaudissa voi joskus harvoin olla todella pitkä itämisaika ja olen todennäköisesti kantanut tautia aika pitkään. Minulla tauti näkyi ulostenäytteessä niin vahvasti, että se on voinut olla suolistossa piilossa jo pidemmän aikaa.
Ylilääkäri Järvisen mukaan lavantauti tarttuu yleisimmin juuri likaisista elintarvikkeista.
– Tartunta tulee useimmin siitä, että syödään sairastuneiden eläinten tai ihmisten ulosteen kanssa kontaktissa ollutta elintarviketta, jota ei ole kuumennettu riittävästi. Siksi näitä nähdään matalamman hygieniatason maissa.
Tartuntojen hillitsemisessä Järvinen korostaakin käsihygieniaa.
– Jos tauti on jäänyt lymyämään sappiteihin, ulosteesta erittyy bakteeria pitkän aikaa. Tällainen ihminen saattaa levittää tautia tehokkaastikin, jos hän tekee ruokaa ja käsihygienia ei pidä ja käsiin jää bakteeria. Tässä taudissa leviämiseen tarvittava bakteerimäärä ei ole kovin suuri.
Aiemmin lavantautiepidemioita oli Suomessakin
Vaikka lavantauti on nykyisin Suomessa äärimmäisen harvinainen, ei ole kovin kauaa siitä, kun se on aiheuttanut Suomessakin epidemioita.
– Nykyisin kotoperäisiä tartuntoja ei juurikaan ole, mutta aiemmin tilanne oli toinen. Esimerkiksi sotien jälkeen vuonna 1945 on ollut pastöroimattomasta maidosta aiheutunut useamman sadan ihmisen lavantautiepidemia, joka aloitti Suomessa maidon pastöroinnin.
Lavantauti aiheuttaa sairastuneelle usein yleisinfektion, joten se aiheuttamat oireet voivat olla moninaiset. Kristiina luetteleekin koko joukon taudin aiheuttamia vaivoja.
– Ensimmäisen kerran kun kävin lääkärissä, sanoin, että kuulostan aivan hullulta, mutta olen huolissani, koska minulla on koko ajan väsynyt ja huono olo ja univaikeuksia. Lihaksiin sattuu, kolottaa ja on levottomat jalat, päänsärkyä ja vatsakipua.
– Kun lähdin ensimmäiseltä lääkärikäynniltä, minulla oli närästyslääkkeet ja lääkkeet unettomuuteen. Sain myös lähetteen psykiatriselle sairaanhoitajalle tilanteeni kartoittamiseksi. Kävinkin siellä, koska ajattelin, että ehkä olen huomaamattani uupunut, mutta me molemmat lähinnä ihmettelimme, miksi olin tullut, Kristiina kertoo.
Potilaan yleistila saattaa säilyä hyvänä
HUS:in Järvinen vahvistaa lavantaudin diagnosoinnin vaikeudet.
– Potilaalla on sairas olo, mutta yleistila saattaa säilyä hyvänä. Saattaa olla lämpöilyä ja kipuilua, mutta päältä päin lääkäri katsoo, että ihminen on aika hyväkuntoisen näköinen ja tulehdusarvotkaan eivät ole kovin korkeat.
Kristiinaa hoidettiinkin syksyn mittaan monin tavoin. Huomattiin muun muassa, että raudan pitkäaikaisvarastoihin liittyvät ferritiiniarvot olivat hyvin alhaalla ja hänet määrätiin syömään lisärautaa.
– Nyt jälkikäteen spekuloituna ferritiini on todennäköisesti mennyt niin alas lavantaudin takia, koska suolistotulehdus voi käyttää rautavaraston. Ehkä tästä hommasta olisi saatu kiinni aikaisemmin, jos ferritiinivajauksen syytä olisi alettu spekuloida jo tuolloin.
"Tätä ei voinut kukaan arvata"
Marraskuun puolivälissä Kristiina lähti jälleen lääkäriin oireittensa takia ja näissä tutkimuksissa löytyi viimein lavantauti, syy vatsavaivoille ja yleisesti ryytyneelle ololle.
Tällä hetkellä Kristiina on sairauslomalla työstään. Töihin hän pääsee, kun kaikki kontrollit ovat puhtaat pöpöstä. Kristiina ei syytä lääkäreitä siitä, ettei tautia todettu aiemmin.
– Eihän tätä voinut kukaan arvata.
Vaikka Kristiina hälytettiin ulkomaanreissulta pikavauhtia hoitoon, jäi sairaalassaoloaika lopulta lyhyeksi.
– Yhden vuorokauden olin eristyksessä tarkkailtavana. Kun varmistui, että olen hyvässä kunnossa, pääsin kotisairaanhoitoon. Minulla on kanyyli kädessä ja kotisairaanhoidosta käydään päivittäin valuttamassa antibiootit ja mittaamassa verenpaineet ja kuumeet ja kyselemässä voinnit.
Lavantaudin aiheuttama infektio voi tappaa
Ylilääkäri Järvinen ei ihmettele käskyä hakeutua pikaisesti hoitoon. Järvisen mukaan on tärkeää, että lavantaudin leviäminen saadaan katkaistua mahdollisimman varhain ja tehokkaasti.
– Lavantauti eli Salmonella Typhi on yleisvaarallinen tartuntatauti eli periaatteessa ihminen voidaan määrätä jopa eristettäväksi. Sitä pidetään sen verran vaarallisena, että virkalääkärin täytyy puuttua tartuntaketjuun, joka pitää katkaista.
Jos lavantaudin aiheuttama yleisinfektio pääsee pahaksi, voi tauti olla tappava, Järvinen korostaa.
– Esimerkiksi Napoleonin Grande Arméesta lavantauti ja pilkkukuume tappoivat ison osan sotilaita, paljon enemmän kuin taistelukontaktit. Napoleonin armeijan 600 000 miestä väheni 30 000:een, ja heistä merkittävä osa oli menehtynyt jo ennen viholliskontaktia erilaisiin infektiotauteihin, joista lavantauti on yksi. Ja tämä on merkittävä syy, minkä takia meillä esimerkiksi maito pastöroidaan.