Kristillisten Essayahilta kyseltiin hallituksen tilanteesta Strasbourgissa: "Politiikan kutyymiin kuuluu kriisiytymiset"

9:18img
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah avautui Huomenta Suomessa niin Purran kirjoituksista kuin hallituksen nykytilasta.
Julkaistu 14.07.2023 08:52
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Maa- metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) pysyi melko vaitonaisena Huomenta Suomen haastattelussa valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ympärillä pyörineestä kohusta. 

Yllätyksettömästi Essayah toteaa, että niin Purran tapauksessa kuin muissakin vastaavanlaisissa tapauksissa asiasta on irtisanouduttava ja pyydettävä anteeksi. Siitä hän antaa kuitenkin "kehuja" Purralle, että myös teki niin. 

Purra-kohu ei pysynyt pelkästään turvallisesti Suomi-lintukodon sisällä, vaan myös kansainvälinen media noteerasi sen. Muun muassa Saksassa pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusta on alettu kutsua "kauhukabinetiksi"

Lue lisää: The New York Times, BBC, The Guardian – näin Purra-kohusta uutisoidaan ulkomailla

Essayah palasi eilen Ranskan Strasbourgista tapaamasta EU-parlamentaarikkoja- ja komissaareja, ja Purran kohu nousi esille joissakin käytäväkeskusteluissa, mutta suoraan Purrasta häneltä ei tultu kysymään.  

– Jotkin kertoivat nähneensä medioissa, että tällaista on ollut Suomen hallituksen alkutaipaleella. Kysyttiin, että kuinka hallitus jatkaa tästä nyt eteenpäin ja, että mikä hallituksen luottamus on, Essayah tarkentaa. 

Entä, olivatko kriisit nyt sitten tässä? 

Essayah toteaa, että politiikassa on aina erilaisia kriisejä.

– Tietyllä tavalla politiikan kutyymiin (tapaan) kuuluu jonkinlaiset kriisiytymiset. 

Ministeri tietenkin toivoo, ettei vastaavia kriisejä enää tulisi vastaan, muttei tässä hetkessä näe tarvetta sille, että eduskunta keskeyttäisi kesätaukonsa äänestääkseen Purran luottamuksesta. Essayahista tärkeintä on, että hallitus pääsisi jatkamaan työtään.

– Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä lähtee siitä, että hallitus nauttii luottamusta – eikä ole syytä kutsua koolle.

Ainakin osa kansasta on asiasta eri mieltä. Verkossa jaettavan Riikka Purran eroamista vaativan keskiviikkona julkaistun adressin oli allekirjoittanut perjantaiaamulla jo lähes 60 000 suomalaista. Adressilla ei kuitenkaan ole vastaavaa virallista painoarvoa kuin kansalaisaloitteella.

Lue myös: Kurvinen: Keskustan eduskuntaryhmä esittää istuntotauon keskeyttämistä Purra-kohun takia – Halla-aho pyytää sähköpostia

Keskustan ja vihreiden ryhmät yllättäen koolle: "Käsittelemme sitä, lähestymmekö Halla-ahoa suoraan"

Toimittajan kommentti: Kritiikki ei ole ajojahtia, vaan huuto ihmisarvoa kunnioittavan Suomen puolesta

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus