Helsingin Temppeliaukion kirkon epäilty terroriuhka ei ollut Suomessa ensimmäinen laatuaan, kertoo keskusrikospoliisi (KRP). Helsingin poliisi jahtasi sunnuntaina epäiltyä kirkon ympäristössä useiden tuntien ajan, ja maanantaina KRP kertoi epäilevänsä, että kirkkoa kohtaan olisi valmisteltu terroristista tekoa.
Rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, että aiemmissa terroriuhissa on ollut kysymys riskeistä, jotka ovat liittyneet suojelupoliisin rekistereissä oleviin kohdehenkilöihin. Riskit ovat olleet ajallisesti ja paikallisesti konkreettisia.
– Näissä on arvioitu, että on olemassa riski, että henkilö toteuttaisi jonkinlaisen iskun Suomessa. Tapauksia on tullut esille, ja ne ovat lisääntyneet 2015 loppuvuoden jälkeen. Niitä on ollut muutamia, Haapala sanoo.
Hänen mukaansa poliisi ei vain ole päätynyt niissä samankaltaiseen näkyvään operaatioon, johon sunnuntaina päädyttiin. Tilannejohtajana toiminut Helsingin poliisi teki päätöksen näkyvästä operaatiosta. Tilannetta arvioitiin muun muassa suojelupoliisin, KRP:n, Helsingin poliisin tilannejohdon, Rajavartiolaitoksen ja Poliisihallituksen kesken.
Haapala ei halunnut kertoa tarkemmin, mihin tai minkä tyyppisiin kohteisiin epäilyt liittyvät. Osa tapauksista on Haapalan mukaan esitutkinnassa ja osa esiselvityksessä.
Poliisi vaitonainen Temppeliaukion tapahtumista
KRP:n mukaan Temppeliaukion kirkko oli selkeä kohde, mutta poliisi ei avannut sitä, minkä tiedon nojalla se ryhtyi operaatioon. Kirkon ympärille asetettiin betoniesteet, jotka ovat edelleen paikallaan. Poliisi kertoo ainoastaan sen, että pidätyksiä ei ole tehty.
STT kertoi jo viime kesänä, että Isisin propagandalehden yhteydessä oli kuva Temppeliaukion kirkosta. Iltalehden mukaan kuvatekstissä luki "Pakanallinen kirkko Suomessa." Mitään Isis-kytköstä ei kuitenkaan ole tullut esiin sunnuntain tapahtumiin liittyen.
Viranomaiset seuraavat satoja henkilöitä
Suojelupoliisi seuraa terrorismiin liittyen noin 350:tä kohdehenkilöä. Supon päällikkö Antti Pelttari kertoo, että kohdehenkilöiden joukossa on henkilöitä useista etnisistä taustoista.
– Siellä on myös toimijoita, jotka ovat toimineet terroristijärjestön riveissä konfliktialueilla.
Pelttari ei ota kantaa viikonlopun operaatioon eikä kerro, oliko sen taustalla esimerkiksi Supon tiedustelutietoa. Supo nosti viime viikolla uhka-arviotaan, mutta uhka-arvion nostolla ei ole KRP:n mukaan yhteyttä sunnuntain tapahtumiin.
Supon seuraamien henkilöiden lisäksi KRP seuraa noin 400:aa turvapaikanhakijoiden joukosta seulottua riskihenkilöä, jotka ovat usein konfliktialueelta. Heidän käyttäytymisensä ja tekonsa ovat Haapalan mukaan sen laatuisia, että heidät on luokiteltu terrorismiin liittyen riskihenkilöiksi.
Risikko: Olemme varautuneet
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Temppeliaukion mahdollisesta terroriuhasta tiedon saanut sisäministeri Paula Risikko (kok.) vakuuttaa, että Suomi on varautunut hyvin terrori-uhkaan.
– Eri maissa tapahtuneet tapahtumat ja uhka-arvio pitää ottaa vakavasti, mutta terrorismin tavoite on halvaannuttaa yhteiskunta ja vaikuttaa päätöksentekoon. Sille ei saa antaa periksi, Risikko kertoo.
Risikon mukaan yhteistyötä ja tietojenvaihtoa tehdään suojelupoliisin, Rajavartiolaitoksen, poliisin ja maahanmuuttoviranomaisten välillä kattavasti, jotta uhkia voitaisiin estää ennalta.
– Tämä on jo nyt huippuunsa hiottu järjestelmä, ja koko ajan skarpataan, Risikko vakuutti.