Kahden pirkanmaalaisen taidekauppiaan epäillään huijanneen asiakkaitaan myymällä näille harhaanjohtavin puhein Salvador Dalín veistoksista tehtyjä kopioita. Tapausta tutkii keskusrikospoliisi.
Myytyjen veistosten ei epäillä olevan väärennöksiä. Ostajat ovat kuitenkin saaneet jotain muuta kuin on luvattu.
Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto kertoo, että veistoksia on myyty ostajille harvinaisina ja arvokkaina teoksina. Poliisin käsityksen mukaan todellisuudessa kyse on halvoista kopioista.
– Dalí myi aikoinaan valmistusoikeuksia joihinkin teoksiinsa. Valmistusoikeuksien myynti lähti kuitenkin jossain vaiheessa karkaamaan käsistä, ja oikeuksia on sittemmin myyty kontrolloimattomasti eteenpäin, Luoto taustoittaa.
– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kukaan ei tiedä, ketkä kaikki näitä teoksia valmistavat ja että paljonko niitä on kaikkiaan tehty. Olen heittänyt arvion, että puhutaan useista tuhansista, hän jatkaa.
Näistä taideteoksista on kyse.
Rikosepäilyt liittyvät myyntipuheisiin
Luodon mukaan rikosepäilyt liittyvätkin siihen, millaisin puhein veistoskopioita on myyty.
– Puhutaan veistoksesta, joita on tehty tuhansia ja hankittu suhteellisen halvalla ulkomailta.
– Jos niitä myydään Suomessa erittäin kalliiseen hintaan, aitoina ja harvinaisina, on meidän mielestämme tapahtunut erehdyttäminen.
Poliisin mukaan kauppojen yhteydessä asianomistajille on annettu vihreä muovinen kortti, jonka on kerrottu olevan veistoksen aitoustodistus.
Kymmeniä veistoksia ja noin 20 asianomistajaa
Kauppoja on solmittu huomattavilla summilla, sillä epäiltyjen uskotaan saaneen kokonaisuudessa rikoshyötyä useita satoja tuhansia euroja.
Veistoksia on päätynyt eri puolille Suomea yhteensä kymmeniä. Luodon arvion mukaan asianomistajia on jutussa noin 20.
MTV Uutisten tietojen mukaan joukossa on muun muassa yrittäjiä ja liike-elämässä merkittävissä tehtävissä työskenteleviä henkilöitä.
Keskusrikospoliisin arvion mukaan taidekauppiaat ovat saaneet myytyä veistoskopioita asianomistajille muun muassa aiemmin luotujen suhteiden avulla.
– Osa suhteista on perustunut siihen, että heille (asianomistajille) on aiemmin myyty erilaisia taide-esineitä. Joissain tapauksissa on kuitenkin vain otettu henkilöön yhteyttä ja tiedusteltu, että olisiko kiinnostusta.
"En sano tähän mitään"
Luoto ei kommentoi sitä, epäilläänkö taidekauppiaiden myyneen myös muuta taidetta, jonka alkuperä ei ole välttämättä sellainen kuin on annettu ymmärtää.
– En tässä vaiheessa tutkintaa sano tähän mitään.
Poliisi on tutkinut myytyjen veistosten tapauksia useina törkeinä petoksina.
Samaan kokonaisuuteen liittyen kyseisten taidekauppiaiden epäillään jättäneen maksamatta tekijänoikeuslain mukaisia jälleenmyyntikorvauksia Kuvastolle, eli visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistykselle.
Asiassa on määrätty kolme eri syytteennoston määräpäivää. Luodon mukaan päivämäärien hajautumisessa on kyse takavarikkoihin ja vakuustakavarikkoihin liittyvästä teknisestä seikasta.
Todennäköisin ajankohta mahdollisten syytteiden nostamiselle on ensi vuoden alkupuolella.