Some avasi portit törkeille taideväärennöksille, joita KRP tutkii kymmeniä vuodessa: Nyt tekoälyllä voi tehdä Rembrandtin

Taiderikollisuus työllistää poliisia yhä enemmän. Silti vain murto-osa tapauksista paljastuu poliisille. Sosiaalisen median ja tulevaisuudessa myös tekoälyn uskotaan lisäävän taiderikollisuutta entisestään. 

– Nykyään taideteoksista on helposti saatavilla kuvia netistä ja tekniikat kehittyvät jatkuvasti.  Tulevaisuudessa esimerkiksi tekoäly lisää mahdollisuutta väärentää teoksia. Tiedän tapauksia, joissa tekoälyn avulla on teetetty esimerkiksi Rembrandtin teos, sanoo rikosylikonstaapeli Eva Närhi Keskusrikospoliisista.

Keskusrikospoliisille tulee tutkittavaksi vuosittain kymmeniä tunnettujen taiteilijoiden nimiin tehtyjä taideteoksia, joiden epäillään olevan väärennettyjä. Poliisin mukaan Suomessa tyypillisimmin väärennetään öljyvärimaalauksia.

– Teosten jäljentäminen kuvista ja myyminen eteenpäin ei ole uusi asia. Tyypillisimmin Suomessa kuitenkin väärennetään tunnetun taiteilijan nimiin signeerattuja öljyvärimaalauksia, akvarelleja, guasseja, pastellitöitä ja joskus myös veistoksia. Tapausten tutkinnassa tärkeänä apuna ovat alan asiantuntijat, kuten esimerkiksi Kansallisgalleria, Närhi sanoo.

Kymmenen viime vuoden aikana Keskusrikospoliisissa on paljastettu ainakin noin 500 teosta, jotka on lähetetty Kansallisgalleriaan arvioitavaksi. Sen lisäksi poliisin tietoon tulee jatkuvasti ympäri Suomea muita taideteoksiin liittyviä väärinkäytöksiä, joita tutkitaan esimerkiksi tekijänoikeusrikoksena. 

Kopio somesta ja Toriin myyntiin

Rantasalmelainen kuvataiteilija Reetta Immonen alkoi saada Instagram-seuraajiltaan yllättäviä viestejä muutama viikko sitten. Hänen kahdesta teoksestaan oli otettu kuvakaappauksia ja sen jälkeen niistä oli teetetty canvas-tauluja, joita joku henkilö kaupitteli tori.fi -sivustolla. Immonen kertoi kokemuksistaan MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. 

– Olin todella järkyttynyt siinä vaiheessa ja hämmentynyt siitä, mitä pitäisi tehdä. Sain viestejä myös kyseisten teosten omistajilta, jotka olivat myös järkyttyneitä. En ymmärrä, miten joku kehtaa tehdä tällaista, Immonen kertoo. 

Immosen öljyvärimaalauksissa on usein teemana eläimet kuten ketut, pandat ja kauriit. Tapauksen esitutkinta on vielä alkuvaiheessa, ja Immosen on vielä vaikea arvioida töidensä kopioimisesta koituvia taloudellisia tappioita. Immonen sanoo huomanneensa, että monesti kopioinnin kohteeksi joutuvat ne taitelijat, joilla on hyvin tunnistettava ja persoonallinen tyyli.

Taideväärennösten kohdalla mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla väärennys, petos, tekijänoikeusrikos sekä kavallus. Siihen voi liittyä myös talousrikollisuutta kuten veropetoksia, kirjanpitorikoksia sekä rahanpesua. Tekotavasta ja laajuudesta riippuen taiderikoksesta voi saada jopa viisi vuotta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat