Tuore brittitutkimus kasvattaa todistusaineistoa sosiaalisen median runsaan käytön haittapuolista. Tutkimuksesta kertovat muiden muassa The Guardian sekä CNN.
Kuten Suomessa, myös Iso-Britanniassa nuorilla naisilla on nuoria miehiä enemmän masennusta. Ilmiötä on selitetty esimerkiksi tyttöjen nopeammalla kehityksellä, kertoo Potilaan Lääkärilehti.
Muitakin mahdollisia selityksiä on. University College Londonin tuoreessa tutkimuksessa 14-vuotiaiden brittityttöjen masennus oli läheisesti yhteydessä heidän käyttämäänsä aikaan sosiaalisessa mediassa.
Tutkimukseen mukaan yli viisi tuntia päivittäin sosiaalisessa mediassa nosti teinityttöjen kokemien masennusoireiden todennäköisyyttä 50 prosentilla verrattuna yhdestä kolmeen tuntia somessa viettäviin verrokkeihinsa. Poikien kohdalla riski nousi 36 prosentilla.
Sosiaalisen median käytön riskit, nettikiusaaminen ja unenlaadun heikkeneminen, ovat tutkijoiden mukaan suurimmat syylliset synkkään mielenmaisemaan.
Tutkimuksen mukaan masennuksen oireista kertoneista tytöistä kolmannes kärsi heikosta itsetunnosta, piti ulkonäköään epämiellyttävänä ja nukkui liian vähän.
Tutkimus perustui lähes 11 000 neljätoistavuotiaan haastatteluihin.
Tytöt käyttävät enemmän somea – ja kokevat enemmän haittapuolia
Tytöt näyttävät kokevan poikia enemmän nettihäirintää. Kuvituskuva.Shutterstock
Aineisto paljasti lisäksi, että tytöt käyttävät sosiaalista mediaa poikia enemmän. Kaksi viidestä teinitytöstä vietti sosiaalisessa mediassa päivittäin vähintään kolme tuntia, kun pojista näin teki joka viides. Siinä missä kymmenen prosenttia teinipojista ei käyttänyt sosiaalista mediaa alkuunkaan, tyttöjen kohdalla näin oli vain neljän prosentin kohdalla.
Vaikka sosiaalinen media helpottaa yhteydenpitoa, eivät kaikki yhteydenotot ole mieluisia. Teinitytöt näyttävät tutkimuksen mukaan kokevan enemmän nettihäirintää kuin pojat. Yli kolmannes masentuneista tytöistä oli saanut häiritseviä viestejä sosiaalisessa mediassa. Luku on kaksinkertainen verrattuna masentuneisiin poikiin. Nettikiusaamista puolestaan oli kokenut vajaa kolmannes masentuneista teinitytöistä. Poikin kohdalla näin oli vain 7,9 prosentin kohdalla.
Älypuhelin häiritsee unta
Sosiaalisen median runsas käyttö näytti olevan läheisesti yhteydessä myös huonoon unenlaatuun – erityisesti niiden 14-vuotiaiden kohdalla, jotka kokivat masennuksen oireita. Puolet masentuneista tytöistä ja neljännes masentuneista pojista kertoi kärsivänsä häiriintyneestä unesta suurimman osan ajasta.
Tutkijat muistuttavat, että moni nuori valvoo pitkälle yöhön viettäen aikaansa älypuhelimensa kanssa ja herää aamulla, kun puhelin alkaa piipittää viestien ja muiden ilmoitusten vuoksi. Myös älylaitteiden sininen valo ja sosiaalisen median tunteita herättävät sisällöt on aikaisemmin yhdistetty huonontuneeseen unenlaatuun.
Kuvasovellukset syypäitä tyttöjen masennukseen?
Vaikka sosiaalisen median ja masennuksen yhteydestä on ollut viitettä jo aiemmin, tuoreinkaan tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta näiden kahden asian välillä.
Tyttöjen kokeman masennuksen ja sosiaalisen median yhteyttä tutkijat selittävät esimerkiksi sillä, että tytöt tapaavat käyttää enemmän Snapchatin ja Instagramin kaltaisia sovelluksia. Niiden olemassaolo perustuu fyysiselle vaikutelmalle, valokuvien ottamiselle ja niiden kommentoinnille.
Tutkimus ilmestyi EClinicalMedicine-julkaisussa.
LUE MYÖS: Miksi teini räpsii kuvia itsestään? Tutkijat löysivät huolestuttavan selityksen
Lähteet: The Guardian, CNN