Kuinka olla onnellinen? Onnellisuusprofessorin 15 neuvoa parempaan arkeen – nämä vinkit voivat muuttaa elämäsi suunnan!

Professorin mukaan jokainen meistä voi omalla asenteellaan vaikuttaa siihen, kuinka onnellista arkea elää. 

Mitä onnellisuus on? Videolla kysymykseen vastaa psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

Terveystaloustieteilijä, tiedemies ja kirjailija Paul Dolan tunnetaan maailmalla yleisesti myös onnellisuusprofessorina, joka puhuu onnellisen arjen puolesta.

Onnellisuus ei miehen mukaan tarkoita hienoa autoa ja lomamatkoja, sillä jokainen voi omalla toiminnallaan lisätä onnellisuuttaan tavallisessa, joskus tylsältäkin tuntuvassa arjessa. 

– Olen erittäin onnekas mies. En siksi, että minulla on hieno työ, perhe ja paljon tavaraa, vaan siksi, koska minulla on aurinkoinen asenne. Se saa minut onnelliseksi, Dolan totesi TheGuardian-lehden haastattelussa. 

Alla olevasta listasta voit lukea professorin vinkit siihen, kuinka voit lisätä onnellisuutta arjessasi.

Kun olet kotona...

Ole joustava. Kiire ja kellon vilkuilu tekevät sinusta vähemmän onnellisen. Yritä siis sallia itsellesi jonkin verran aikaa, jolloin elämäsi ei pyöri aikataulujen varassa.

Levitä hyvää mieltä. Tunteet ovat yllättävän tarttuvia, ja mieliala heijastuu usein myös muihin perheenjäseniin. Kohottamalla omaa mielialaasi, tulet lisänneeksi koko perheen onnellisuutta. 

Arvioi ihmissuhteiden laatu. Jos ystäväsi tai kumppanisi saa olosi jatkuvasti surkeaksi, voi olla aika pohtia, onko ihmissuhde jatkamisen arvoinen. Joskus irti päästäminen voi olla avain onneen. 

Laita puhelin pois. Olemalla läsnä nautit paljon enemmän vapaa-ajasta ja ihmisten seurasta. Laita siis puhelin pois ja nauti lisääntyneestä onnellisuudesta.

Töissä olessasi...

Ole sosiaalinen. Käytä työpaikkasi kauimmaisinta vessaa. Tämä pakottaa sinut kävelemään koko toimiston läpi, mikä lisää mahdollisuutta kuulumisten vaihtoon.  

Yritä keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Huomion jakaminen moneen asiaan vaatii aivoiltasi paljon energiaa. Tämä työskentelytapa saattaa myös sadaa sinut tuntemaan itsesi vähemmän hyödylliseksi, mikä puolestaan vähentää onnellisuuden tunnetta työelämässä.

Naura. Nauru vähentää tutkitusti stressiä, lievittää yksinäisyyttä, rentouttaa ja edistää palautumista.

Nauti luonnosta. Nauti happihyppelyistä ja jos mahdollista, valitse työpisteesi ikkunan läheltä. Jo pelkästä luonnon näkemisestä on tutkitusti hyötyä niin henkiselle kuin fyysiselle terveydelle. Myös työpisteelle tuotu kasvi voi lisätä onnellisuutta. 

Jokapäiväisessä arjessa...

Keskustele. Päivittäiset keskustelut, koskivatpa ne sitten lounasta tai muita yhtä arkisia seikkoja, lisäävät onnellisuutta. Myös lomasta puhuminen jo ennen sen alkua voi lisätä onnellisuuden tunnetta. 

Hymyile. Tutkimukset osoittavat, että jo pelkkä hymyileminen lisää onnellisuutta. Jopa tekohymy voi saada aikaan aitoja onnen tunteita.

Minimoi häiriötekijät. Ennen perheen yhteistä ateriaa tai ystävien kanssa nautittavaa illallista voi olla hyvä kerätä kaikkien puhelimet yhteen ja säilöä niitä piilossa aterian loppuun saakka.

Kokeile jotain uutta. Pahin mitä voi tapahtua on, ettet pidä kokeilemastasi, etkä tee sitä enää koskaan uudelleen. Parhaimmassa tapauksessa saatat löytää itsellesi uuden harrastuksen tai kiinnostuksen kohteen.

Älä kärsi turhaan. Ihmiset eivät useinkaan luovu ikävistäkään, jos he ovat käyttäneet niihin rahaa ja aikaa. Tämä ajatusmaailma kannattaa unohtaa ja jättää elokuva kesken, jos se aiheuttaa sinulle enemmän haukotuksia kuin iloa. Sama koskee myös tylsää työpaikkaa.

Kun käytät rahaa...

Ajattele pitkäjänteisesti. Säästämällä eläkepäiviä varten et ainoastaan turvaa vanhuuttasi, vaan lisäät varmuutta myös eläkeikää lähestyviin vuosiin.

Ajattele: "Maksa nyt, nauti myöhemmin". Tämä on onnea vahvistava periaate. Nautit lomasta taatusti paljon enemmän silloin, kun mielessäsi ei koko ajan kummittele postiluukusta pian kolahtava luottokorttimaksu.

Lue myös:

    Uusimmat