Yhdysvalloissa on käynnissä dramaattinen muutos – mitä USA:lle tapahtuu vaalien jälkeen?

Trump-Clinton-valkoinen-talo
Pian selviää kumpi heistä on USA:n uusi presidentti.
Julkaistu 08.11.2016 19:54
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Mikä Yhdysvalloissa muuttuu, kun vaalitulos on selvillä? Latinoista on tullut näissä vaaleissa suuri poliittinen voima ja heidän äänensä näyttävät ratkaisevan presidentinvaalin. 

– On vaikea sanoa, mitkä asiat liittyvät presidenttiin ja mikä siihen, että maailma on erittäin kovaa vauhtia muuttumassa. Amerikassa on tällä hetkellä käynnissä erittäin suuri demokraattinen muutos, kertoo toimitusjohtaja Kristiina Helenius Amcham Finland -bisnesverkostosta.

– Yhdysvalloissa syntyi tänä vuonna ensimmäistä kertaa enemmän ei-valkoisia vauvoja kuin valkoisia vauvoja. Jo nyt on tosiasia, että Yhdysvallat ei hetken päästä ole enemmistövalkoinen yhteiskunta. Tietysti kestää aikansa, että ei-valkoiset vauvat ovat äänestämässä ja päättämässä asioista, mutta jo nyt latinoista on tullut näissä vaaleissa massiivinen poliittinen voima.

Benita Heiskanen palasi toissapäivänä Teksasista Suomeen.

– Latinot ovat äänestäneet ennakkoon huomattavasti vilkkaammin kuin aikaisimmissa vaaleissa. Yleensä latinot ovat vähemmistöistä aika laiskoja äänestäjiä. He eivät koe poliittista prosessia omakseen, mutta nyt on ollut tosin.

– Tuleekin olemaan suuri kysymys, kääntävätkö latinot esimerkiksi Floridan Clintonille. Sitä kannattaa seurata silmä kovana, sanoo Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksessa johtajana toimiva Heiskanen. 

Äänestysinnon taustalla on se, miten vaalikampanjointi Trumpin osalta alkoi.

– Meksikolaisia kutsuttiin raiskaajiksi ja rikollisiksi ja koko muuri-ajatus on saanut latinot uurnille. Luin juuri yhdestä jutusta, että Trump halusi muurin, ja nyt vaikuttaa, että hän on saanut sen. Latinoista on tullut muuri hänen voitolleen, Heiskanen kertoo.

Trumpia vaikea arvioida etukäteen

Mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, jos Trump voittaa?

– Aika saman tyyppisiä herroja pyörii hänen ympärillään. Vanhoja partoja, jotka ovat ministeriainesta hänen kabinetissaan. Kyllä siellä jonkinlaista osaamista on, mutta kyllä se hirveän vanhentunut maailmankuva ja arvomaailma on, jota he edustavat, Kristiina Helenius sanoo. 

– Tämä on se suuri tuntematon, koska hän ei ole linjannut mitään. Hän on oman napansa ympärillä pyörinyt tämän puolitoista vuotta. Meillä on hirveän vähän etukäteen, minkä varaan rakentaa profiilia hänestä ja siitä, miten hän tulisi käyttäytymään, Helenius jatkaa.

Myös Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko  Saikku sanoo, että ennakoiminen on vaikeaa. 

– Tämä on puhdasta spekulaatiota, koska hän ei ole päivääkään toiminut julkisessa virassa. Ei ole mitään tietoa, miten hän toimisi tällaisessa tilanteessa. Toiminta olisi kuitenkin huomattavasti vaikeampaa, kuin hän antaa ymmärtää.

– Nämä asiat ovat aika monimutkaisia ja vaikeita käytännössä toteuttaa. Hän voi luvata paljon, mutta niiden toteuttaminen ei yksinkertaisella käskytyksellä tule onnistumaan, Saikku toteaa.

Molemmilla puolilla pinna kireällä

Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson uskoo, että Trumpin äänestäjät olisivat ehdokkaansa voiton jälkeen tyytyväisiä – ainakin hetken.

– Jos Trumpista tulee presidentti, niin se suurin asia, mikä toivottavasti muuttuu, on henkisellä tasolla. Tämä Trumpia äänestäneiden väliinputoajien suuri joukko kokisi tyydytystä ainakin vähän aikaa. Trumpin avulla he ehkä saisivat ohjattua tyytyväisyytensä johonkin sellaiseen aktiviteettiin, joka oikeasti parantaisi näiden ihmisten asemaa.

Hillary Clintonin voittaessa uuden presidentin tulee huomioida myös Trumpin kannattajat.

– Mikään ei muutu kovin paljon eikä nopeasti, jos Clintonista tulee presidentti. Mikäli Clinton voittaa, hänen on tosin aika äkkiä ruvettava toimimaan asioiden muuttamiseksi, jotta puolueiden väliin jääneet Trumpin kannattajat saadaan jotenkin tyytyväiseksi.  

– Voitti kumpi tahansa, niin molemmilla porukoilla on pinna niin kireällä, että siellä voi syntyä turhautumia. Ne voivat purkautua väkivaltaisuuksina, Henriksson sanoo.  

Hillary Clintonin pätevyyttä ja kokemusta kukaan ei kiellä. 

- Hänellä on mielettömän pitkä kokemus ja niin kuin sanottu kansainvälinen näkemys. Hän olisi ehdottoman pätevä ja hänellä on erittäin laajat suhteet eri puolille. Hän tietää, miten maata johdetaan, kiteyttää Kristiina Helenius.

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat