Jompi kumpi, republikaanien Donald Trump tai demokraattien Hillary Clinton, valitaan ensi yön ja aamun aikana Yhdysvaltain presidentiksi. Presidentinvaalikampanja on ollut ennennäkemätöntä loanheittoa puolin ja toisin.
Tässä jutussa keskitytään kuitenkin ehdokkaiden parhaisiin puoliin ja heidän presidenttimäisiin ominaisuuksiinsa. Tehtävä ei ole asiantuntijoille helppo.
Hyvä presidentti?
Clinton:
1. Pätevä
2. Pitkä kokemus
3. Kansainvälinen näkemys
Trump:
1. Luontainen johtaja
2. Vetoaa aiemmin passiiviseen kansanosaan
3. Itsevarma esiintyjä
– Hieman vaikeaa vastata henkilökohtaisesti ja ryhtyä arvottamaan, mutta osa yhdysvaltalaisista pitää Trumpia selvästi bisneskokemuksen perusteella taitavana johtajana, sanoo Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta.
– Luulen, että perheyrityksen tyyppisen liikeyrityksen johtaminen on hieman eri asia kuin kolme ja puolisataa miljoonaisen liittovaltion, jossa on monta ryhmittymää, joiden toiminta pitää ottaa huomioon.
Saikku muistuttaa, että presidenttinä käskytyskulttuuri ei toimi.
– Trump tuntuu täysin unohtavan sen. Yhdysvaltain presidentillä on suuret valtaoikeudet, mutta hän ei pysty tekemään monia asioita ilman toimivaa yhteistyötä kongressin kanssa, Saikku muistuttaa.
Siirrytään Hillary Clintonin hyviin puoliin.
– Kukaan ei voi kiistää, etteikö hän olisi kaikin puolin pätevä tähän tehtävään. Hänellä on tietysti pitkäaikainen kokemus senaattorina ja ulkoministerinä. Hän on tehtävään niin hyvin valmistautunut kuin voi olla.
– Tietysti osa ihmisistä pitää tätä rasitteena. Hän on sisäpiirin ihminen ja osa epäilee, kuinka paljon hän on oikeasti kiinnostunut eliitin ulkopuolisten ihmisten elämästä ja todellisuudesta.
Trump aktivoi passiivisen kansanosan
Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson naurahtaa kysymykselle, miksi Clinton tai Trump olisi hyvä presidentti.
– Onko pakko vastata, koska minun mielestäni molemmilla on omat ongelmansa sekä ulkopoliittisesti että sisäpoliittisesti ja kuinka hyvin pystyy toimimaan kongressin kanssa, Henriksson vastaa.
– Jos nyt pitää kehua heitä, niin ajattelisin, että Euroopan ja Suomen kannalta Clinton on tervetulleempi vaihtoehto. Hän on kuitenkin vanha poliittinen konkari sisä- ja ulkopolitiikassa.
– Jos Trump ei heittäydy ihan hurjaksi, niin hän pystyy varmasti rauhoittamaan sisäpoliittista tilannetta ja tuomaan toivoa sille porukalle, jonka edustaja hän on. Oikeasti Trump ei ole republikaani vaan pikemminkin hän edustaa republikaanien ja demokraattien väliin pudonnutta porukkaa.
– Jos Trumpista tulisi presidentti, hän ehkä saisi tämän porukan ainakin vähäksi aikaa rauhoittumaan. Se toki vaatii sitä, että myös vastapuoli lähtee yhteistyöhön Trumpin hallinnon kanssa, Henriksson sanoo.
Johtaja Benita Heiskanen Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksesta näkee Trumpin aktivoineen ihmisiä, jotka eivät ole perinteisesti olleet politiikassa aktiivisia.
– Se kertoo siitä, että ne asiat, jotka hän on tuonut esille, ovat valtavan tärkeitä tälle kansanosalle. Heitä tulee myöskin kuunnella. Trumpia on vaikea arvioida, kuten perinteisesti arvioimme valtionmiehiä. Tietysti ne, jotka häntä kannattavat, hakevat vahvaa ja autoritääristä johtajaa. Hän vetoaa sellaiseen ajatteluun, Heiskanen sanoo.
– Clintonilla taas on rautainen kokemus senaattorina, ulkoministerinä, juristina. Hän on ollut presidentin puoliso eli sisäpiirin tuntemus on valtava. Hän tuntee, miten systeemi toimii ja hän on ollut mukana päätöksentekoprosessissa. Se on varmasti hänen suurin vahvuutensa.
Nainen toisi uutta näkökulmaa
Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista on samoilla linjoilla Clintonin vahvuuksien suhteen.
– Yksi on niistä vahva asiaosaaminen. Se ei ole hirvittävän suosittua tällä hetkellä maailmassa, mutta niin tarpeellista populismin nousukauden aikana. Täytyy tulla ihmisiä, joilla on vahva pitkänlinjan asiaosaaminen. Ihminen, joka pystyy tuomaan diplomaattisen kokonaisuuden takaisin maailmanpolitiikan keskiöön. Se on yksi isoista Clintonin valttikorteista, Smith sanoo.
Miksi Trump olisi hyvä presidentti?
– On hankalampaa katsoa positiiviselta kannalta, kun on tämmöinen arvaamattomampi henkilö kyseessä.
– Tässä kohdassa pitää sanoa yleinen heitto. Tällaiset vahvat konfliktitilanteet ovat aina kehittäneet asioita eteenpäin. Vanhat keinot eivät toimi nykymaailmassa, vaan pitää miettiä uusia. Tämä pakottaa kekseliääseen ajatteluun maailmanpolitiikassa.
Toimitusjohtaja Kristiina Helenius bisnesverkosto Amcham Finlandista korostaa Clintonin pätevyyttä ja kokemusta, mutta myös sukupuolta.
– Nainen ensimmäistä kertaa tuossa tehtävässä tuo väistämättä uudenlaista näkökulmaa ja uudistaa instituutiota. Ihan varmasti nainen katsoisi joitain asioita eri tavalla ja hänen omat verkostonsa ovat erilaiset kuin miespuolisella presidentillä.
Helenius pitää Trumpia luontaisena johtajana, joka villitsee kansaa.
– Onhan se hyvä, jos presidentti kykenee vakuuttamaan ihmisiä varsinkin, kun hän on onnistunut tekemään näin epäpätevillä väitteillä. Se on temppuna vielä suurempi saavutus - näin lainausmerkeissä. Hän kykenee ihan oman persoonansa voimalla hurmaamaan puolet kansasta.
– Olen koko ajan ihaillut, että hän on järkyttävän itsevarma esiintyjä. Vaikka paljon Trumpin machoilustaan on epävarmuutta ja herkkänahkaisuutta, niin kyllä hän on ollut kaikissa viestintätilanteissa ihan käsittämättömän varma. Ei tuollaista esiintyjää kauhean usein tule vastaan, Helenius sanoo.