Kysyimme suomalaisilta asiantuntijoilta, millaisia vaikutuksia Yhdysvaltojen uudella presidentillä on Suomeen.
Yleinen mielipide on, että Hillary Clintonin valinta ei aiheuttaisi meillä suuria muutoksia. Donald Trumpia puolestaan pidetään villinä korttina, jonka suhde Venäjään mietityttää.
Bisnesverkosto Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius
Helenius uskoo, että Suomen ja Yhdysvaltojen suhde säilyy suurin piirtein entisellään, mikäli uusi presidentti on Hillary Clinton.
– Kyllähän Clinton aika pitkälle hyppää Obaman saappaisiin. Hän on linjannut ajatuksiaan ja asioita, joita tulisi painottamaan. Se tietäisi Suomelle näkyvyyttä eteenpäin ja jatkaisi maidemme välisten suhteiden rakentamista, Helenius pohtii.
Merkitystä on myös sillä, että Hillary Clinton tuntee Suomen.
– Suomelle Clintonin valinta tietää myös sitä, että presidenttinä on henkilö, joka on käynyt Suomessa useamman kerran. Hän tuntee täältä ihmisiä ja ylipäänsä tuntee Eurooppaa ja maailmaa hyvin.
Kristiina Helenius ei muista republikaanien ehdokas Donald Trumpin koskaan edes maininneen Suomea.
– Trumpin henkilöhistoria osoittaa, että hän ei ole ollut kovin kiinnostunut maailman menosta ja asioista. Hänen ulkomaanreissunsa ovat olleet lähinnä bisnesmatkoja. Hänen kansainvälisyytensä on sen tyyppistä, että hän bongailee golfkenttien ja hotellien paikkoja ja menee sinne tekemään diilejä.
– Hänhän on antanut sellaisen käsityksen omista linjauksistaan, että laitetaan maa kiinni ja katsotaan aina ensin amerikkalaisten etua. Kaikki mitataan rahassa eikä niinkään siinä, missä voidaan rakentaa suhteita tai strategista vaikuttavuutta.
Kristiina Helenius miettii myös Trumpin suhdetta Venäjään ja sitä kautta Suomeen.
– Euroopassa ollaan aika yksimielisiä siitä, että olisi pelottavaa ja huolestuttavaa, jos Trumpista tulisi presidentti. Koko dynamiikka muuttuisi ja kaikki asiat, joiden eteen on tehty kymmeniä vuosia töitä, saattaisivat keikahtaa päälaelleen.
– Suomi on Venäjän kyljessä. Trumpilla on hyvin erikoinen suhde Venäjään ja presidentti Putiniin, mikä on erityisen niskakarvoja nostattavaa meille suomalaisille, Kristiina Helenius sanoo.
Yhdysvaltain tutkimuksen emeritusprofessori Markku Henriksson
– Clintonin valinta ei välittömästi vaikuttaisi Suomeen yhtään mitenkään. Hillary Clinton kuitenkin edustaa Obaman politiikan jatkumoa, sanoo emeritusprofessori Markku Henriksson.
– Voidaan olla eri mieltä, onko Obaman politiikka ollut Itämeren alueella hyvää tai huonoa, mutta se ei todennäköisesti hirveästi muutu Clintonin takia.
Pitkällä tähtäimellä vaikutuksia voi olla sillä, miten Clinton suhtautuu EU:n ja USA:n vapaakauppasopimukseen.
Donald Trump Yhdysvaltojen presidenttinä näkyisi Suomessa ensin ainakin pörssikurssien notkahduksena.
– Clinton on aika pitkälle ennustettavissa oleva, mutta Trumpista ei koskaan tiedä, mitä hän tekee. Ovatko hänen uhkauksensa totta vai onko se vain vaaliretoriikkaa. Trumpia on mahdotonta lähteä ennustamaan.
– Tosin hänen voitollaan on vaikutuksia, jotka heijastuvat Suomeenkin. Varmasti pörssikurssit notkahtavat jossakin päin maailmaa ja varmasti myös Suomessakin. Tällaisia reaktioita voi tulla.
Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen
Benita Heiskanen on samoilla linjoilla toisten asiantuntijoiden kanssa.
– Suomella on perinteisesti ollut erittäin hyvät välit Yhdysvaltoihin. Clintonin linja tulee olemaan koalitiomyönteinen. En usko, että sillä on suoranaisia vaikutuksia Suomeen muuta, kuin että suurlähettiläs saa jatkaa tehtävässään. En osaa muita suoranaisia vaikutuksia keksiä.
Trump on puolestaan villi kortti.
– Hän on niin ennalta-arvaamaton kandidaatti, että ei yksinkertaisesti voi tietää, mikä hänen todellinen linjansa presidenttinä tulisi olemaan.
– Se nyt tiedetään, että hän kannattaa enemmän protektionistista linjaa eli Yhdysvallat tekee omat hommansa ja muut tekevät omat hommansa. Hän ei ole varmaan niin yhteistyöhaluinen presidentti, mutta kuten sanottu, täysin villi kortti.
Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith
Yhdysvaltain uuden presidentin vaikutukset näkyvät vahvasti suurvaltapolitiikan kautta.
– Ja sen kautta minkä näköinen tulee olemaan tämä, mitä nykyään kutsutaan länneksi, Smith sanoo.
– Hillary Clintonin kohdalla asia varmaankin on niin, että länsikonseptia tullaan vahvistamaan, mutta kysymys on, miten Venäjä-suhde muokkautuu.
Donald Trumpista presidenttinä on vaikea sanoa etukäteen paljoakaan.
– Ne, jotka puhuvat Trumpin Venäjä-suhteesta eli tästä suurvaltasuhteesta, joka tulee vaikuttamaan Suomeen, ovat hieman eri mieltä, miten se tulisi muokkautumaan.
– Yhdysvallat on demokratia ja siellä on vanhat demokraattiset instituutiot. Vaikka laitetaan virkamiehet uusiksi, niin kuitenkin ulko-ja turvallisuuspolitiikassa on toimijoita, joilla on pitkää kokemusta ja niin kutsuttua Amerikan linjaa kokonaisuudessa. Sitä ei välttämättä pystytä kokonaan muuttamaan. Tämä on erittäin tärkeä asia Venäjään liittyen.
1:51