Kuka heistä nousee Ranskan seuraavaksi presidentiksi? MTV uutiset esittelee kaikki ehdokkaat

Ranskan presidenttiehdokkaat
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.04.2017 07:18
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Ranskassa presidentinvaalien kärkisijoista kisaa tasaväkisesti neljä ehdokasta. Sunnuntain vaalien ensimmäisellä kierroksella on kuitenkin kaikkiaan 11 ehdokasta - kaksi heistä naisia - poliittisen kentän äärilaidoilta liberaaliin keskustaan. Eikä skandaaleiltakaan ole vältytty.

Mielipidemittauksissa paikasta toiselle kierrokselle kilpailevat keskustaliberaali Emmanuel Macron, äärioikeistolainen Marine Le Pen, oikeistolainen François Fillon ja radikaalivasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon. Toinen kierros nimittäin todennäköisesti tulee, sillä kukaan ehdokkaista tuskin saa yli 50 prosenttia äänistä.

Tässä ehdokaslista aakkosjärjestyksessä.

Antiamerikkalainen EU-vastustaja

asselineau

François Asselineau, puolue Union populaire républicaine (Tasavaltalainen kansanunioni)

59-vuotias Asselineau on perustanut UPR-puolueen, joka määrittelee olevansa perinteisen oikeisto-vasemmisto-jaon ulkopuolella. Puoluetta on kuvattu muun muassa antiamerikkalaiseksi ja Ranskan suvereenisuutta korostavaksi.

Asselineau haluaa Ranskan ulos Natosta ja kannattaa Frexitiä eli Ranskan eroa EU:sta, koska "ranskalaiset eivät enää johda omaa maataan".

Hän on opiskellut kauppatieteitä ja valmistunut maan eliittiin valmistavassa kansallisessa hallintokorkeakoulu ENA:ssa. Puhuu sujuvasti japania.

Trotskilainen opettaja

Nathalie Arthaud

Nathalie Arthaud, puolue Lutte ouvriére (Työläisten taistelu)

47-vuotias trotskilainen kommunisti, joka opettaa lukiossa kansantaloutta ja hallintoa. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa kannatus oli 0,56 prosenttia.

Puolueen iskulause on Kaikkien maiden proletaarit, yhtykäämme! Sen hengessä Arthaud ajaa muun muassa pankkien ja suuryritysten kansallistamista ja yhteiskuntaa ilman luokkajakoa. Hän pyrkii tähän esimerkiksi lakkojen ja "kollektiivisen kamppailun" avulla.

Haluaa laskea eläkeiän 60:een, antaa kaikille ilmaiset lääkkeet ja on hyvin siirtolaismyönteinen.

Salajuonia näkevä Kuun asuttaja

Cheminade

Jacques Cheminade, puolue Solidarité et progrès (Solidaarisuus ja edistys)

Cheminade on Buenos Airesissa syntynyt 75-vuotias oikeistopoliitikko. Hän on ilmastonmuutosta vastustavan ja salajuonia eri puolilla näkevän SP-puolueen perustaja. Sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa 0,25 prosenttia äänistä. Hän opiskeli kauppatieteitä ja lakia, ja valmistui myös hallintokorkeakoulu ENA:sta.

Esiintyy "järjestelmän" vastustajana. Presidenttinä hän haluaisi irrottaa Ranskan eurosta, EU:sta ja Natosta. Cheminadella on kytköksiä Yhdysvaltojen äärioikeistoon. Vastustaa rahoitussektorin globalisaatiota, ja kannattaa yritysten kansallistamista.

Haluaa, että Kuuhun perustetaan siirtokuntia Marsin myöhempää valloitusta varten.

Gaullisti Ranskan puolesta 

dupont aichnand

Nicolas Dupont-Aignan, puolue Debout La France! (Ylös Ranska!)

Dupont-Aignan on 56-vuotias oikeistolainen gaullisti. Debout La France!-puolueen perustaja. Hän korostaa Ranskan suvereenisuutta. Hän on kansanedustaja ja sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa 1,79 prosenttia äänistä. Opiskellut valtiotieteitä, liikkeenjohtoa, lakia, rahoitusta, ja hallintokorkeakoulu ENA:ssa.

Hän haluaa Ranskan olevan taloudellisesti itsenäinen ja ottavan etäisyyttä EU:sta, haluaa siitä "kansakuntien Eurooppaan", missä jäsenmaat päättävät itse rajoistaan, laeistaan, budjetistaan ja rahayksiköstään. Erottaisi Ranskan EU:sta, jos hänen tavoitteensa ei toteutuisi.

Vastustaa maan Nato-jäsenyyttä ja kannattaa parempia suhteita Venäjään. Sanoo linjansa olevan François Fillonin ja Marine Le Penin välimaastossa.

Kohujen horjuttama ex-pääministeri 

h_53137962

François Fillon, puolue Les Républicains (Tasavaltalaiset)

Keskustaoikeiston ehdokas, ja yksi neljästä toiselle kierrokselle ehkä menijöistä.

Taloudessa Fillon on yritysmyönteinen tiukan talouslinjan mies.

Vapaakauppaa kannattava 63-vuotias juristi haluaa siirtyä 35 tunnin työviikosta 39:een, nostaa eläkeiän 65:een nykyisestä 62:sta. Päämäärän on myös vähentää julkishallinnosta puoli miljoonaa työpaikkaa ja leikata julkisia menoja 100 miljardia euroa viidessä vuodessa.

Ohjelmassa myös budjetin alijäämän kutistaminen nollaan vuoteen 2022 mennessä nykyisestä 3.7 prosentista bruttokansantuotteesta.

Margaret Thatcheria ihaileva Fillon on EU-myönteinen, ja haluaa tiivistää euromaiden päätöksentekoa. Siirtolaiskysymyksessä Fillon haluaa kiristää linjaa puuttumalla Schengen-sopimukseen EU:n ulkorajoilla ja jäsenmaiden välillä. Hän haluaa myös poistaa kansalaisuuden niiltä, jotka ovat taistelleet jihadistien riveissä Ranskan ulkopuolella.

Nato-jäsenyyden kannattaja, mutta haluaa satsata nykyistä enemmän Euroopan yhteiseen puolustukseen. Haluaa nykyistä paremmat suhteet Venäjään ja pois pakotteet.

Fillon on arvokonservatiivi, joka on homoliittoja ja homojen adoptio-oikeutta vastustavien vanhoilliskatolisten suosikki.

Hänen puolisonsa, Penelope, on britti. Penelope Fillon nousi otsikoihin aiemmin tänä vuonna, kun parlamentissa olevan aviomiehensä epäillään maksaneen hänelle vuosien mittaan avustajapalkkaa satojatuhansia euroja, vaikka Penelopea ei juuri näkynyt parlamentissa. Tapaus on nyt oikeuslaitoksen tutkinnassa.

Erittäin huolitellun Fillonin puhtoisen poliitikon maine sai lisää tahroja, kun hänen epäillään vastaanottaneen lukuisia hyvin räätälöityjä pukuja lahjoina. Fillonin mukaan sosialistijohtoinen hallitus, media ja oikeuslaitos lietsovat epäilyjä häntä vastaan.

Toimi presidentti Nicolas Sarkozyn pääministerinä 2007-2012. Kotoisin Le Mansista, ja kuuluisa Le Mansin 24-tunnin ajokilpailu on Fillonille intohimo.

Perustuloa kannattava sosialisti

h_53437337

Benoît Hamon, Parti socialiste (Sosialistipuolue)

49-vuotias Hamon on toiminut muun muassa ministerinä ja europarlamentaarikkona. Opiskeli Bretagne-Occidentalen yliopistossa historiaa. Hanon on Ranskan puoluekentän hieman maltillisemman vasemmiston ehdokas. Puolueen symbolina on ruusua pitävä käsi, tuttu sosiaalidemokraattisesta liikkeestä. Vastustajat puhuvat hänestä Ranskan Jeremy Corbynina.

Hamon on vapaamielinen maallisuuden kannattaja ja ja EU-myönteinen, mutta vastustaa unionin tiukkaa budjettikuria. Hän haluaa uudistaa unionia sosiaalisemmaksi ja kannattaa eurooppalaisia julkisia investointeja muun muassa uusiutuvan energiatuotannon edistämiseksi.

Ehdokkaista ainoa, joka ajaa näkyvästi 750 euron kokoista perustuloa, aluksi pienituloisille ja opiskelijoille. Taloudessa Hamon kannattaa valtion merkittävää roolia, korostaa koulutusta, terveydenhuoltoa, ympäristöä ja lähiöolojen kohentamista. Näitä hän edistäisi 100 miljardin euron julkisilla investoinneilla. Laittaisi robotit verolle.

Hamon haluaa muuttaa Ranskaa vähemmän presidenttivaltaiseksi, "6. tasavallan" kannattaja. Nykyinen presidenttijohtoinen Ranska on 5. tasavalta.

Venäjä-suhteissa hän on keskitien kulkija, mutta arvostelee äärioikeiston Marine Le Peniä läheisistä suhteista Vladimir Putiniin. Ei hyväksy Krimin liittämistä Venäjään.

Maaseudun tinkimätön äänitorvi

h_53403158

Jean Lassalle, kansanliike Resistons! (Vastustakaamme!)

61-vuotias vuoristopaimentolaisen perheen vesa, maatalousteknikko ja kansanedustaja. Maaseudun, pikkupaikkakuntien ja puhtaan ympäristön puolustaja. 160 asukkaan Lourdios-Ichèren vuoristokylän pormestari lähellä espanjan rajaa. Tavannut puolentoista vuoden sisällä Syyriassa kahdesti presidentti Bashar al-Assadin.

EU-kriittinen, ja haluaa muun muassa jäädyttää jäsenmaiden velkojen takaisinmaksun sekä neuvotella uusiksi unionin sopimuksia.

Vuonna 2006 Lassalle oli 39 päivää syömälakossa protestoidakseen kotiseudullaan paikallisen tehtaan siirtoa muualle. Vuonna 2013 hän käveli 6 000 kilometriä pitkin poikin Ranskaa "tavatakseen ranskalaisia".

Äärioikeistolainen Putinin ystävä 

Marine Le Pen

Marine Le Pen, puolue Front National (Kansallinen rintama)

Äärioikeiston 48-vuotias johtaja, koulutukseltaan juristi, saattaa hyvinkin edetä vaalien toiselle kierrokselle. Europarlamentaarikko, ja isänsä Jean-Marie Le penin perustaman FN:n nykyinen puheenjohtaja. Sai vuoden 2012 presidentinvaaleissa 17,9 prosenttia äänistä.

Kansallismielinen Le Pen riemuitsi Brexit-tuloksesta. Haluaa presidenttinä järjestää kansanäänestyksen Ranskan eroamiseksi EU:sta, ellei unionia muuteta radikaalisti kansallisvaltioiden päätäntävallan suuntaan. Hän sanoo eroavansa virastaan, jos kansanäänestys järjestetään ja siinä kannatetaan pysymistä EU:ssa.

Eurosta Ranska luopuu, jos niin kansanäänestyksessä halutaan, kansallismielinen Le Pen lupaa.

Le Pen haluaa Ranskan pois Naton komentojärjestelmästä ja läheisempiä suhteita Venäjään. Tapasi Vladimir Putinin Moskovassa maaliskuussa. Hän kuitenkin torjuu huhut, että hän olisi saanut presidentinvaalikampanjaansa rahallista tukea Venäjältä.

Irrottautuisi heti Schengen-sopimuksen toteuttamisesta. Vaatii tiukkoja toimia siirtolaisuutta ja islamin vaikutusta vastaan. Korostaa ranskalaisen identiteetin ja maallisuuden merkitystä, vastustaa uskonnollisten symbolien, kuten päähuivin, näkymistä kaduilla.

Le Pen on yrittänyt tehdä FN:stä salonkikelpoista kovan linjan oikeistopuoluetta rasistisen, antisemitistisen ja ulkomaalaisvihamielisen isänsä jäljiltä, tässä kuitenkaan täysin onnistumatta. Välit isäänsä ovat jäiset.

Taloudessa hän puhuu "älykkäästä protektionismista", eli esimerkiksi asettaisi tuontitavaroille kolme prosentin veron. Ulkomaalaisia palkkaavat yritykset maksaisivat 10% lisäveron heidän palkoista.

Vastustaa globalisaatiota ja monenkeskisiä kauppasopimuksia. Leikkaisi kotitalouksien veroja, lisäisi ranskalaisten sosiaalitukia ja laskisi eläkeiän 60:een.

Fillonin tavoin Le Pen kamppailee poliittisia skandaaleja ja väärinkäytösepäilyjä vastaan.

Hänen muun muassa epäillään maksaneen europarlamenttiavustajilleen satojatuhansia euroja, vaikka avustajat eivät työskennelleet Brysselissä. Viranomaiset tutkivat myös FN:n vaalirahoitusta, ja sitä onko Le Pen ja isänsä ilmoittaneet tahallaan väärin verottajalle kiinteistöjensä arvon. Kiistää kaiken ja syyttää eliittiä poliittisesta ajojahdista.

Kritisoi "valtamediaa", ja hyödyntää sosiaalista mediaa kampanjoinnissaan. 

Le Pen sanoo, että hänen ollessaan kahdeksanvuotias, perheen kotiin tehty pommi-isku herätti hänen poliittisen ymmärryksensä. Lapsuus ei ollut muutenkaan perheidylli. Miettii imagoaan, entinen ketjupolttaja on siirtynyt sähkötupakkaan ja poseeraa myös kissanpentujen kanssa.

"Uudistaja" vallan ytimestä

h_53463464

Emmanuel Macron, kansanliike En Marche! (Liikkeelle!)

Mielipidemittauksissa näyttäisi niukasti etenevän toiselle kierrokselle. 39-vuotias liberaalikeskustalainen, entinen sosialistipuolueen jäsen. Perusti En Marche! -liikkeen 2016, jolla on tehokas ruohonjuuritaso.

Macron haluaa profiloitua perinteisen oikeisto-vasemmisto-jaon ulkopuolisena uudistajana, eräänlaisena "kolmannen tien" edustajana. Kaikista ehdokkaista EU-myönteisin, ja haluaa Saksan kanssa EU:n laajuista investointiohjelmaa. Säilyttäisi Schengen-vapauden.

Talousohjelmassaan muun muassa säilyttää joustavasti 35-tuntinen työviikko, yritysveron leikkaaminen, 60 miljardin säästöt julkisella sektorilla viiden vuoden aikana,

50 miljardin euron julkiset investoinnit, ja julkisten virkojen vähentäminen 120 000:lla. Macron haluaa jakaa kaikille 18-vuotiaille 500 euron kulttuuripassin.

Talouslehti Financial Times kutsuu Macronin talouslinjauksia "pohjoismaiseksi". Hänen kampanjansa sanotaan yrittävän kattaa poliittisen kentän vasemmiston oikealta laidalta oikeiston vasemmalle laidalle. 

Kannattaa tiukkaa maallista linjaa julkisissa viroissa. Haluaa monen muun ei-sosialistisen ehdokkaan ohella lisätä poliisivirkoja ja vankilapaikkoja.

Macron on opiskellut filosofiaa ja valtiotieteitä, ja valmistunut hänkin hallintokorkeakoulu ENA:sta. Entinen virkamies, Rothschild-pankkiiri ja ministeri.

Verkostoituja, kännykän yhteistiedot ovat maan Kuka kukin on -galleriaa politiikassa, hallinnossa ja talouselämässä presidentin Élysée-palatsia myöten. Kerännyt kannatusta monelta politiikan nimihenkilöltä.

Saa kritiikkiä siitä, että yrittää esiintyä ulkopuolisena, vaikka on jo nuorena päässyt vallan ytimiin. On itse myöntänyt sen ja sanonut, että tietää miten Ranska muutetaan, koska on nähnyt nykymenon sisältä päin.

Juorulehdistö seuraa herkeämättä nuorta Marconia ja tämän 64-vuotiasta puolisoa ja entistä opettajaansa, Brigitte Trogneux'ta. 

Jos hänet valitaan presidentiksi, on hän Ranskan nuorin valtionpäämies sitten Napoleon Bonaparten.

Vasemmistolainen Brysselin riesa

h_53463648

Jean-Luc Mélenchon, kansanliike La France insoumise (Alistumaton Ranska)

Yksi neljästä kärkiehdokkaasta, jonka kannatus on noussut 20 prosentin tuntumaan hyvien tv-esiintymisen myötä. Perusti Parti de gauchen eli Vasemmistopuolueen 2008 jätettyään sosialistipuolueen. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa radikaalivasemmistolainen sai 11,1 prosenttia äänistä.

Mélenchon purkaisi Ranskan erittäin presidenttivaltaisen järjestelmän parlamenttia korostavammaksi. Korostaa ympäristöasioita ja uusiutuvan energiatuotannon merkitystä.

Lisäisi julkisen sektorin budjettia 275 miljardilla eurolla viidessä vuodessa talouden rattaiden kiihdyttämiseksi ja nykyisen 10 prosentin työttömyyden kutistamiseksi kuuteen prosenttiin. Työviikko pysyisi 35-tuntisena. Kiristäisi suuritukoisten verotusta niin, että muun muassa yli 400 000 euroa tienaavat maksaisivat veroa 90 prosenttia.

Eurokansanedustaja Melenchon haluaa muuttaa "uusliberalistista" EU:ta sosiaalisemmaksi ja lopettaa muun muassa velkaisia maita koettelevan tiukan talousvyönkiristämisen. Jos tämä ei onnistu, veisi Ranskan pois EU:sta, jos kansanäänestys niin päättäisi. 

Hän haluaa Ranskan pois Natosta, Maailmanpankista, WTO:sta ja IMF:stä. Melenchon näkee Putinin Venäjän imperialistisen Yhdysvaltojen vastavoimana ja kyseenalaisti Krimin kuulumisen Ukrainaan. 

Vastustajat kutsuvat häntä "Maximilien Iljitsh Mélenchoniksi", 1700-luvun lopun verenhimoisen Ranskan vallankumouksellisen Maximilien Robespierren ja Vladimir Iljitsh Leninin mukaan. Fidel Castron ja Hugo Chávezin ihailija.

Tangerissa Marokossa syntynyt 65-vuotias Mélenchon on entinen senaattori ja ministeri. Myös filosofian maisteri, ja hän on toiminut muun muassa opettajana ja toimittajana.

Mélenchon on terävä ja sytyttävä puhuja. Vaalikampanjassaan hän on ilmestynyt vaalitilaisuuksissaan eri paikoissa samaan aikaan käyttämällä hologrammiteknologiaa, ja kampanja toimii paljon sosiaalisessa mediassa – Mélenchonilla on esimerkiksi oma YouTube-kanava.

Duunari Fordin tehtailta

h_53404103

Philippe Poutou, Nouveau parti anticapitaliste (Uusi antikapitalistinen puolue)

50-vuotias duunari ja ay-vaikuttaja Fordin tehtaalla Blanquefortissa. Myös puoluekentän vasemmalta laidalta. vuoden 2012 presidentinvaaleissa Poutou sai 1,15 prosenttia äänistä.

Puolue ja Poutou ajavat kapitalismin vallankumouksellista korvaamista suunnitelmataloudella. Kannattaa 32 tunnin työviikkoa nykyisen 35 työviikkotuntien palkalla. Kansanomainen esiintymistyyli.

Sukunimi Poutou tarkoittaa puhekielessä suukkoa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat