Poliisikoirien työtehtävät ovat lisääntyneet ja kehittyneet koko ajan Poliisikoiralaitoksen 90 vuoden taipaleen aikana. Niiden hajuaistin avulla jäljitetään jo muun muassa huumeita, asiakirjoja, ruumiita, rahaa, kadonneita ihmisiä ja räjähteitä.
Poliisikoiralaitoksen johtajan, ylikomisario Pekka Kokkosen mukaan poliisikoirille pohditaan koko ajan uusia käyttötarpeita, kuten digitaalisten tallennusvälineiden löytäminen.
– Epäillyt pyrkivät usein piilottamaan muistitikkuja ja kovalevyjä talouden ja tietotekniikkarikollisuuden tutkinnan yhteydessä. Niiden löytäminen kotietsinnässä ja muista tiloista on yksi ala, johon voimme kouluttaa koiran, jos näin päätetään.
Poliisikoirien käyttöä seurataan myös kansainvälisesti.
– Tanskassa on rikospaikkakoira, joka merkkaa verta ja spermaa. He ovat saaneet onnistumisia seksuaalirikosten tutkinnassa. Seuraamme koko ajan, löytyykö jotain, jota Suomen sisäinen turvallisuus tarvitsee ja muokkaamme koirien erikoisaluetta sen mukaan.
Räjähdekoira oppii nopeasti
Koirat mukautuvat nopeasti muuttuviin tilanteisiin esimerkiksi terrorismin saralla.
– Brysselin ja Pariisin terrori-iskuissa käytettiin omavalmisteista räjähdettä, jonka ainesosat saa helposti. Meidän koiramme eivät joku aika sitten tunnistaneet tätä räjähdettä. Reagoimme nopeasti, aloitimme harjoittelun koirillamme tällä aineella ja nyt räjähdyskoiramme tunnistavat myös sen.
Poliisikoirakouluttajan, neljä poliisikoiraa omistaneen ylikonstaapeli Jarmo Hapon mukaan ennakkotiedustelu ja vinkit ovat tärkeässä asemassa koirien käytössä.
– Räjähdekoiria käytetään jo erityiskohteissa, kuten lentoasemilla ja yleisötapahtumissa. Koira saa tarkastettua alueen nopeasti, jos jostain saadaan vinkki tai muissa tutkimuksissa ilmenee, että johonkin tapahtumaan voi liittyä terrorismia.
Kaikki koirat eivät sovi koulutukseen
Pentuja arvioidaan muun muassa niiden vanhempien kautta sekä teettämällä niillä yksinkertaisia tehtäviä – katsotaan esimerkiksi kuinka kauan ne jaksavat etsiä piilotettua ruokaa. Parin vuoden ikäisen koiran terveydestä ja käytöksestä selviää melko nopeasti, soveltuuko se koulutukseen.
– Koiran kehittymiselle annetaan yleensä viimeiseen asti aikaa. Ei teini-ikäisenkään oikuttelusta voi päätellä millainen aikuinen siitä tulee, Happo sanoo.
Terveyssyyt ovat suurin syy, miksi koiraa ei oteta työtehtäviin. Muita yleisiä syitä ovat rohkeuden puute tai se, että koira luovuttaa helposti.
– Koira ei esimerkiksi voimankäyttötilanteessa uskalla purra ihmistä tai irrottaa otteen, jos sille sanoo pöö. Tai kadonnutta etsiessä koira jää mieluummin paikoilleen kuin ylittää suon tai joen.
Koirat voivat saada fyysisiä oireita, jos ne pakotetaan tehtäviin, joita ne eivät koe luonnollisiksi.
– Ei ole oikein koiraa kohtaan, jos se on koko ajan henkisesti rajoilla. Silloin se voi saada esimerkiksi vatsavaivoja, ihan kuten ihmisetkin.
Poliisikoiran arvo on kymmeniä tuhansia
Välillä koirat saattavat tehdä virheilmoituksen. Varsinkin harjoitusvaiheessa kauriin jäljet voivat osoittautua kiinnostavammiksi kuin kadonneen ihmisen.
– Koiralla on omia tahtotiloja, vaikka sitä kouluttaisi kuinka paljon. Pääsääntöisesti ne kuitenkin toimivat oikein, muuten tämä toiminta olisi lopetettu.
Poliisikoirat ovat työpanoksensa lisäksi myös rahallisesti arvokkaita. Pentu maksaa 1 000–2 000 euroa ja päälle tulevat muun muassa ohjaajan palkka sekä koiran terveydenhuolto.
– Olimme Kosovossa työtehtävissä neljävuotiaan koiran kanssa ja sille otettiin 50 000 euron vakuutus. Sen laskettiin olevan koiran arvo, mutta se taas riippuu siitä, kuka laskinta käyttää.
Tällä hetkellä poliisikoiria on noin 260. Hapon mukaan määrä on hyvä, mutta poliisien resurssien vuoksi koiria ei voida hyödyntää aina kun niitä tarvittaisiin, sillä ohjaajat voivat olla muissa poliisitehtävissä.
– Poliisikoirien ohjaajat joutuvat tekemään eri asioita aika paljon ylitöinä, kuten koiran ohjaamista ja kadonneiden etsimistä.