Naton Stoltenbergin mukaan Turkin huolet ovat oikeutettuja: "Ne koskevat terrorismia ja aseiden vientiä"

19:56img
Katso kokonaisuudessaan Niinistön ja Naton Stoltenbergin tiedotustilaisuus (ei tekstitystä)
Julkaistu 12.06.2022 19:57

Rasmus Ekström

rasmus.ekstrom@mtv.fi

Turkin huolenaiheet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä ovat oikeutettuja, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tänään tiedotustilaisuudessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Naantalissa.

– Nämä huolet ovat oikeutettuja, ne koskevat terrorismia ja aseiden vientiä. Meidän täytyy ymmärtää, että kaikista Nato-liittolaisista juuri Turkki on joutunut eniten terroristi-iskujen kohteeksi.

Turkki on estänyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittelyä jo yli kuukauden ajan. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on kritisoinut Suomea ja Ruotsia esimerkiksi Kurdistanin työväenpuolue PKK:n tukemisesta.

2:57img

Naton Stoltenberg kertoi Turkin huolien olevan oikeutettuja Kultaranta-keskustelujen tiedotustilaisuudessa

Stoltenberg muistutti, että Turkki on Natolle erittäin tärkeä jäsenmaa.

– Kun elintärkeä liittolainen kuten Turkki esittää huolensa terrorismista, niin meidän on otettava heidät vakavasti, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vaikka Turkin huolenaiheet ovat Stoltenbergin mukaan oikeutettuja, hän toivoo pattitilanteelle mahdollisimman nopeaa ratkaisua. Pääsihteeri lupasi jatkavansa läheistä yhteistyötä Suomen, Ruotsin ja Turkin kanssa, jotta asiasta saadaan päätös.

Lue myös: Suomi ei luovuttanut Turkille miestä, joka heitti polttopullon suurlähetystöä kohti Helsingissä – Suomea on pyydetty luovuttamaan ihmisiä, joita on syytetty Turkissa terrorismikytköksistä

Turkki on erittäin tärkeä Natolle

Stoltenberg perusteli Turkin tärkeää asemaa tiedotustilaisuudessa. Valtio sijaitsee maantieteellisesti merkittävällä paikalla ja on ollut merkittävässä roolissa taistelussa terroristiryhmiä kuten ISIS:iä vastaan.

Turkissa on myös enemmän pakolaisia kuin missään muussa Nato-maassa, ja maa auttaa Ukrainaa tällä hetkellä paljon.

Stoltenberg mainitsi myös Turkin roolin maailmaa kohtaavan viljan kuljetuskriisin ratkaisemisessa. Turkin ja Venäjän ulkoministerit keskustelivat aiemmin tällä viikolla Ukrainassa jumissa olevan viljan kuljettamisesta muihin maihin.

"Toivottavasti löydämme lopulta ratkaisun, joka kelpaa kaikille"

Presidentti Sauli Niinistö ei kertonut tiedotustilaisuudessa, onko Turkin kanssa käydyissä neuvotteluissa tapahtunut huomattavia käänteitä.

– Edistystä on ehkä vain se, että meillä on avoimet yhteydet ja jatkamme keskusteluja. Tapaamisia tullaan pitämään, Niinistö sanoi.

8:52img

Miksi Turkki kiristää kurdikysymyksellä Suomen Nato-jäsenyyttä?

Erdoganin negatiivinen kanta Suomen Nato-jäsenyyteen oli tullut Niniistölle yllätyksenä. Hän oli saanut päinvastaista viestiä Turkin suunnalta useamman kuukauden ajan ennen Suomen virallista päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä.

Turkin vastaan hangoittelu ei kuitenkaan muuta Niinistön mukaan Suomen Nato-suunnitelmia. Turkin huolet otetaan kuitenkin vakavasti.

– Toivottavasti löydämme lopulta ratkaisun, joka kelpaa kaikille, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lue myös: Venäjälle on tärkeää, että Turkki on "kivi Naton kengässä", asiantuntija arvioi – "Venäjää varmasti miellyttää, että Suomen sekä Ruotsin Nato-hakemukset eivät etene"

Stoltenberg kehui Suomen kykyä itsenäisiin päätöksiin

Stoltenberg painotti tiedotustilaisuudessa, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaisi Pohjoismaiden liittoumaa.

– Sekä Suomella ja Ruotsilla on vahvat demokratiat ja kyvykkäät armeijat, Stoltenberg sanoi.

6:05img

Kuinka pitkään Turkki voi viivyttää Suomen Nato-prosessia?

Stoltenbergin mukaan on tärkeää, että Suomen Nato-hakemus on saanut sekä kansan että politiikkojen yhteisen tuen.

– Se osoittaa, että Suomi on maa, jolla on rohkeus tehdä omat itsenäiset päätöksensä.

Niinistön ja Stoltenbergin väliset keskustelut jatkuvat Kultarannassa huomenna.

Lue myös: Erdogan: Turkki ei voi hyväksyä Suomen Nato-jäsenyyttä, sillä valtiontelevisio näyttää terroristijohtajien haastatteluja

Tuoreimmat aiheesta

Jens Stoltenberg