Kultaseppä Carina Blomqvist: Näin säilytät korujasi oikein

Kuinka sinä säilytät korujasi?Shutterstock
Julkaistu 11.06.2013 14:17(Päivitetty 11.06.2013 14:49)

Tänä päivänä korut ovat hyvin yleisiä asusteita ja useille niitä kerääntyykin laatikoihin kuin huomaamatta. Oikein säilytettyinä ja hyvin huollettuina korut kestävät pitkään, mutta miten koruja tulisi varjella?

Vuoden kultaseppä ja korusuunnittelija Carina Blomqvist kertoi AVAlle, miten koruja tulisi säilyttää ja miten niitä tulisi huoltaa, jotta ne säilyisivät upeina mahdollisimman pitkään.

Korut eivät kuulu lavuaarin reunalle

Arvokkaat korut pysyvät usein säilössä suurimman osan ajasta odotellen erityisiä tilaisuuksia. Blomqvist muistuttaakin, että koruja ei ole syytä säilyttää missä sattuu – ei edes vähäarvoisempia koruja.

Carina Blomqvistin Pitsisydän-korua tulisi säilyttää korurasiassa.

– Säilytyspaikkaan olisi syytä satsata. Koruja ei kuulu säilyttää esimerkiksi lavuaarin reunalla, Blomqvist toteaa.

Eri korutyypeille on omat ideaalit säilytystapansa. Erityisen tarkkana kultaseppä neuvoo kuitenkin olemaan helmikaulakorujen kanssa.

– Korvakorujen säilytykseen sopii hyvin sellainen korupuu, mutta en suosittelisi kaulakorujen pitkäaikaista säilyttämistä roikkumalla. Jos niissä on helmiä, niin ne voivat pahimmillaan venyä. Nykyään on kuitenkin onneksi tarjolla paljon korurasioita, Blomqvist neuvoo.

Ihon täytyy antaa hengittää

Blomqvist kertoo, ettei hän itse mene koskaan saunaan korvakorut korvissaan tai liuta sormuksia sormissaan. Kultaseppä toivookin, että suomalaiset suojelisivat korujaan kuumuudelta ja turhalta rasitukselta silloin kun se on vaivattomasti toteutettavissa.

Jos sormukset tai korvakorut ovat pitkän aikaa ihoa vasten ilman, että niitä otetaan pois, voi ihokin alkaa reagoida. Tästä syystä iholle olisi syytä antaa lepoa tietyin väliajoin koruista – edes yöksi tai saunareissun ajaksi.

– On hyvä, että ihokin saa hengittää välillä, Blomqvist toteaa.

Hopea on arka materiaali

Kulta ja hopea ovat yksiä käytetyimmistä korumateriaaleista. Blomqvist muistuttaa kuitenkin siitä, että eri jalometallit kestävät kulutusta vaihtelevin tavoin. Sen lisäksi, että Blomqvist suosittelee satsaamaan laatuun, hän suosittelee valitsemaan erityisesti kultakoruja silloin, kun korut ovat alttiita kolhuille.

– Hopea on ihana materiaali, mutta se on pehmeä eli sitä joutuu paljon useammin putsaamaan kun se on iskun kohteena. Hopeassa kaikki jäljet näkyvät nopeammin, Blomqvist toteaa.

Kultaseppä työstää mielellään myös hopeaa, mutta etenkin käyttösormusten kohdalla hän toivoo asiakkaidensa ottavan huomioon hopean herkkyyden materiaalina.

– Teen ihan mielelläni hopeisen vihki- tai kihlasormuksen, mutta haluan aina tuoda esille sen, että korut eivät välttämättä kestä yhtä hyvin hopeisina kuin kultaisina, Blomqvist toteaa.

Koruja hoidetaan säännöllisesti

Kaikki korut kaipaavat säännöllistä hoitoa, jos niiden mielii kestävän pitkään. Etenkin timantti-, jalokivi- ja helmisormuksista on pidettävä hyvää huolta, jotta arvokkaat kivet tai helmet eivät pääse katoamaan.

Carina Blomqvistin Baroc-sormustenkin kestävyys riippuu siitä, mistä jalometallista sormus on tehty.

– Ehkäpä tärkeintä on huoltaa sormukset, joissa on jalokiviä ja timantteja. Ne pitää käydä noin vuoden välein tarkistuttamassa, jotta istutukset eivät pääse kulumaan pois, Blomqvist kertoo.

Myös hopeakorujen puhdistus kuuluu korujaan varjelevien säännöllisiin rutiineihin.

– Hopea on siitä ikävä, että se kellastuu. Varsinkin tiettyjen ihmisten ihon pH-arvo aiheuttaa sen, että iho saattaa tulla pahimmillaan jopa aivan mustaksi. Tällaisissa tapauksissa hopeaa pystyy hyvin itsekin puhdistamaan ja hopeakoruja voi käydä säännöllisesti hopeoimassa, jotta niihin saadaan uusi hyvä pinta, Blomqvist kertoo.

Valkokultaisiin koruihin saa sitä vastoin aivan uudenlaista kirkkautta rodinoinnin avulla. Rodiumpinnoite antaa valkokullalle kirkkaan valkoisen ja erityisen kiiltävän pinnan, joka kestää hyvin käyttöä.

Carina Blomqvist vieraili Huomenta Suomessa

Katsomo-videon id

Mikä jalokivi olet? Testaa!

Mitä korusi kertovat sinusta? Testaa itsesi!


Lue myös:

Asiantuntija muistuttaa: Korut viestivät kantajansa persoonallisuudesta

Oletko romantikko vai rokkari? Tällaiset korut sopivat juuri sinulle!

Karita Tykkä ryhtyi korusuunnittelijaksi: Eniten pelotti kritiikki

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock, Carina Blomqvist

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle